"Smak głodu". Gdy kuchnia staje się sensem życia Duńsko-szwedzki dramat psychologiczny w reżyserii Christoffera Boe to historia małżeństwa, które postanawia poświęcić wszystko, by zdobyć najwyższe odznaczenie w kulinarnym świecie, czyli gwiazdkę Michelin. - W tym filmie jedzenie jest sztuką - opowiadała Agata Pasek z Hagi Film, dystrybutora "Smaku głodu". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie FILM Beata Kwiatkowska
Schotch eggs brytyjska przekąska - jak ją przygotować Scotch eggs to przysmak, który można zabrać na piknik. Sprawdzamy co się kryje pod chrupiącą panierką i jak go przyrządzić. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Szkocja Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Zupa z dyni Dzisiaj przepis na pyszną zupę z dyni. Jesień to znakomita okazja do jej przygotowania. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a gdy dodamy do niej cytrynę i imbir nabierze ciekawego smaku. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
A gdy przyjdą niespodziewani goście.. Jak przygotować proste i szybkie danie, gdy przyjdą do nas niespodziewani goście? Na pewno w naszych zapasach znajdzie się coś, z czego można przyrządzić błyskawiczne, smaczne danie lub przekąskę. Posłuchajcie naszych propozycji! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Łotwa - piękna architektura, koty oraz wariacje na temat chleba Łotwa może nie jest najpopularniejszym kierunkiem turystycznym, jest jednak bardzo ciekawa. Oprócz wpisanej na listę światowego dziedzictwa UNESCO starówki Rygi Łotwa ma do zaoferowania wspaniały relaks oraz przeróżne i wysmakowane dania z chleba. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Matwiejuk Szwajcaria STYL ŻYCIA podróże Podróże z Czwórką
Nirvana. 30-lecie albumu "Nevermind" - tajemnice klipów 30 lat temu "Nevermind", druga płyta Nirvany, pojawiła się na rynku fonograficznym. Towarzyszą jej cztery klipy, trzy z nich nakręcił Kevin Kerslake. Zobacz więcej na temat: Czwórka Nirvana gotowanie MUZYKA Oliwia Krettek Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski
"Zapraszamy do stołu". Zupa literkowa 20. września obchodzimy Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka, zatem dzisiaj ulubione danie wielu przedszkolaków zupa.. literkowa! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Croque monsieur - francuskie "niebo w gębie" Croque monsieur i croque madame to klasyka kuchni francuskiej. Jaką tajemnicę kryje kanapka z szynką, serem, sosem beszamelowym i jakiem sadzonym? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Smaki Dziedzictwa na EDD 2021 Tegoroczna odsłona Europejskich Dni Dziedzictwa ma zachęcać do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które 100 lat temu królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego i dziedzictwa kulinarnego. Zobacz więcej na temat: folk folklor Piotr Kędziorek muzyka ludowa kultura ludowa tradycja kuchnia
"Zapraszamy do stołu". Placki z dyni Zbliża się jesień, więc może czas na.. placki z dyni? Będą znakomite na drugie śniadanie lub podwieczorek! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Dzikie rośliny w jesiennym menu: grzyby, żołędzie i pokrzywa Marmolada z dzikiej forsycji, pokrzywowe kluseczki albo chleb na liściach łopianu - to wszystko możemy sami przygotować w domu, o czym w książce "Smak dzikich roślin" przekonuje Patrycja Machałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie zdrowie dieta rośliny Kamil Jasieński
"Zapraszamy do stołu". Brownie na mące żytniej Brownie jest bardzo popularne amerykańskie ciasto czekoladowe, gęste, intensywne, zwykle z dodatkiem orzechów. Świetnie smakuje na ciepło, z rozpływającą się czekoladą. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Przyjemność chrupania. Jaka jest historia sajgonek? Dla jednych naleśniki wiosenne, dla innych spring-rolls, dla nas, Polaków, po prostu "sajgonki". To jedno z najbardziej popularnych dań azjatyckich, które zna cały świat. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Mateusz Kulik
Zupa z braku. O daniach, które zaklinają rzeczywistość - Historia kulinariów zna wiele różnych dań, które tak naprawdę zrodziły się z braku. Niedostatek, bieda i klęski żywiołowe sprawiały, że ludzie starali się do granić możliwości wykorzystać to, co mieli - opowiada kulturoznawczyni Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA film polski PRL kuchnia polska Beata Kwiatkowska
Ciasteczka z wróżbą. "Wielki sukces stoi przed Tobą" Według jednej z legend ciasteczko z wróżbą powstało w XIII wieku, kiedy to Mongołowie najeżdżali Chiny, a plany powstania przeciw nim przemycano właśnie w małych ciastkach. Dziś zamiast tajnych komunikatów, w ciasteczkach znajdują się chińskie przysłowia, a "fortune cakes" to jedna z ulubionych przekąsek Amerykanów. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia chińska Mateusz Kulik
Co jadł Pan Tadeusz? "Europejski Festiwal Smaku" 4 września w Lublinie rozpocznie się Europejski Festiwal Smaku. Wydarzenie jest okazją do zapoznania się między innymi z kuchnią staropolską. W ramach festiwalu pojawią się przysmaki Adama Mickiewicza, a także dania, które na kartach poematu spożywał Pan Tadeusz. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA kuchnia polska Piotr Firan Lublin Adam Mickiewicz
Szwajcaria - ser i zegarki, ale też rivella i granica ziemniaka Szwajcaria kojarzy nam się z Alpami, przepięknymi narciarskimi kurortami, zegarkami, wybornymi serami i czekoladą. Jednak kraj ten kryje jeszcze mnóstwo innych tajemnic. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Matwiejuk Szwajcaria STYL ŻYCIA podróże
"Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna" Zuzy Zak Zuzanna Zak, Polka z Londynu, dziennikarka, jak się sama przedstawia - „kucharka-gawędziarka” - w swojej najnowszej książce „Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna” napisała, że… „zaczęło się (…) od opowieści. Gdy dorastałam w Warszawie, moja babcia Halinka nieustannie opowiadała mi o swoim idyllicznym dzieciństwie na Litwie. - Wspomnienia okazały się inspirujące - mówi, w rozmowie z Polskim Radiem dla Zagranicy, Zuzanna Zak. Zobacz więcej na temat: kuchnia Litwa Łotwa Estonia