Kasza bulgur - ze wschodu na polskie stoły Na Bliskim Wschodzie kasza bulgur znana jest i doceniana od blisko 4000 lat. To podstawowy składnik diety, obok ryżu, mieszkańców tamtych regionów. W ostatnich latach wkracza na polskie stoły. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA dieta Kuba Marcinowicz
Drożdżówki z serem dla Babci i Dziadka U babci i dziadka można się najeść, prawda? A gdyby tak, z okazji Dnia babci i Dziadka to dla nich przygotować coś pysznego? Na przykład drożdżówki z serem! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Marta Powałowska
Mirosław Wlekły: w Argentynie Halik zakochał się w stekach - Tony Halik chciał kulinarnie wykorzystać swoje życie na maksa, bo nigdy nie było wiadomo kiedy jego żołądek zaniemoże i będzie musiał zacząć go oszczędzać - o kulinariach najsłynniejszego polskiego podróżnika opowiadał jego biograf, Mirosław Wlekły. Zobacz więcej na temat: Tony Halik jedzenie Łukasz Modelski kuchnia Dwójka
Roszponka - do dekoracji i na zdrowie Właściwości lecznicze roszponki znane są od lat, mimo to wciąż jest mniej popularna od rukoli. Zajadali się nią m.in. francuski król Ludwik XIV oraz amerykański prezydent Thomas Jefferson. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie dieta Kuba Marcinowicz
Gil, roszponka i mnóstwo dobrej muzyki - zacznij z nami piątek Poznamy rytm dnia i życia gila, ptaka, który wielu kojarzy się z zimą. Zajrzymy też na talerze, opowiadając o odżywczych właściwościach roszponki. Zobacz więcej na temat: Czwórka ptaki zdrowie gotowanie
Kuchnia doskonała Kuchnia to prawdziwe królestwo kucharza. Co powinno się w niej znaleźć, by gotowanie stało się przyjemnością i aby bez kłopotu mozna było realizować swoje kulinarne marzenia? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Marta Powałowska
Kaczka po pekińsku. Z cesarskiego dworu do street foodu - Kaczka po pekińsku to jedno z najciekawszych i najbardziej ekskluzywnych chińskich dań - mówi Piotr Bruś-Klepacki, szef kuchni. - Znane jest od XIV wieku, ale zmieniała swą formę - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka pizza kuchnia STYL ŻYCIA Mateusz Kulik gotowanie
Przepyszne ferie cz. 1. W naszej kuchni Ponieważ królestwem kucharza jest jego kuchnia, zachęcam Was do opisywania nam Waszych kuchni. Czy wygodnie jest w nich gotować? Jakie sprzęty i naczynia są niezbędne, by przyrządzić coś pysznego? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Marta Powałowska
Przepyszne ferie czas zacząć! Ferie to czas, który możemy poświecić swoim pasjom. Jeśli ktoś z Was jest pasjonatem kulinarnym z pewnością znajdzie dzisiaj kilka podpowiedzi jak rozwijać swoją pasję podczas tegorocznych ferii. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Marta Powałowska
Jak żyje się w świecie bez smaków i zapachów? Ansomia powoduje, że nie odczuwamy zapachów. Ageuzja sprawia, że nie mamy smaku. Mogą one towarzyszyć ludziom na stałe lub tymczasowo. W 2020 roku okazała się także objawem choroby Covid-19. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Beata Kwiatkowska
Kukurydziane gołąbki. Jak robi się tamales? Podobno tamales pojawiły się już 5 tysięcy lat przed naszą erą. Zajadali się nimi Aztekowie, którzy faszerowali je mięsem z flaminga, żaby czy królika. Dziś Meksykanie podają tę potrawę z wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem, serem i fasolą. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Meksyk STYL ŻYCIA Mateusz Kulik kuchnia meksykańska
Ansomia. Jak żyje się w świecie bez zapachów? Brak węchu, chociaż nie jest tak dramatyczny, jak brak wzroku czy słuchu, stanowi poważny problem. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Rok 2021 na talerzu. O kulinarnych trendach Minione 12 miesięcy było wyzwaniem dlla całej branży kulinarnej. Czego możemy spodziewać się w 2021 roku - zostaniemy w kuchni na dłużej? Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby
Dlaczego warto umieć gotować? Gotowanie to nie tylko przygotowanie posiłku. To także znakomita zabawa, poznawanie nowych kulinarnych światów i kultur oraz nauka samodzielności. Nic nie smakuje tak bardzo, jak samemu wypracowany sukces, a pyszne danie jest dodatkową nagrodą! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Gofry z kompotu, zapiekanka z pierogów. Zjadamy "resztki" ze świąt Ciasta mogą zostać truflami, buraki z zakwasu zmienić w intrygujący smakowo bigos - oto kilka sposobów na wykorzystanie świątecznych potraw. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie święta Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Andrzej Mastalerz: Boże Narodzenie to nasze zwycięstwo - Dla mnie i mojej rodziny to jeden z najważniejszych dni w roku, a może najważniejszy. Rodzi się Bóg, rodzi się dobro. Ten rok był trudny, ale myślę, że wszystko jest po coś. To wynika też z naszej religii. Nawet z tych złych rzeczy trzeba wyciągnąć coś dobrego - mówił w Programie 2 Polskiego Radia ceniony aktor. Zobacz więcej na temat: Andrzej Mastalerz święta Boże Narodzenie Wigilia Małgorzata Szymankiewicz Dwójka
Karp - ryba pierwszej świątecznej potrzeby? Historia hodowli karpia jest bardzo długa. W Polsce sięga XII wieku i wiąże się z Cystersami, którzy sprowadzili się do naszego kraju z Belgii i Francji. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta STYL ŻYCIA Kamil Jasieński
Świąteczny groch z kapustą Rozpoczynamy świąteczne przygotowania! Groch z kapustą to tradycyjna wigilijna potrawa, od wieków serwowana w Polsce na wyjątkowe okazje. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Wigilia