Sfermentowane warzywa czy tortilla - co będą jeść kosmonauci? Jedzenie w kosmosie to jedno z największych wyzwań, z którymi mierzyć się muszą organizatorzy i uczestnicy wypraw w kosmos. Niegdyś w podróże pozaziemskie zabierało się po prostu tubki z żywnością, dziś szuka się innych rozwiązań i smaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie astronautyka Kamil Jasieński Mateusz Kulik NAUKA
Biały Dom od kuchni. "Jedzenie i polityka idą tu w parze" Zwyczaje kulinarne mieszkańców amerykańskiego Białego Domu są przeróżne. Joe Biden ma swój ulubiony smak lodów, Barack Obama wybrał się na kolację z mistrzem kulinarnym Anthonym Bourdainem, ale prawdziwą foodie była Jackie Kennedy. To ona zaprosiła po raz pierwszy do posiadłości francuskiego szefa kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Zupa pieczarkowa Dzisiaj kolejny przepis na prostą i smaczną zupę, tym razem pieczarkową. Będzie doskonała, gdy zziębnięci wrócimy do domu.. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Jak karnawał, to tylko ze smakiem! Jak śpiewa Maryla Rodowicz, "życie to bal jest nad bale", nie ma więc powodu, by zupełnie rezygnować z tegorocznego karnawału. Dzięki "Podróżom ze smakiem" można go świętować bez fajerwerków, balów i dużych imprez. Zobacz więcej na temat: Anna Kwiatkowska Trójka STYL ŻYCIA kuchnia przepisy kulinarne
Fondue. Na romantyczną kolację we dwoje To danie wymyślili pasterze, górale ze Szwajcarii i nadali mu francuską nazwę, która pochodzi od czasownika fondre, czyli roztapiać się. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik Szwajcaria STYL ŻYCIA
Czyścioch i chuligan. O życiu codziennym sikorek To, zaraz obok wróbka, jeden z najbardziej znanych ptaków. W Polsce mamy kilka rodzajów sikor: bogatkę, modraszkę, sosnówkę, sikorę ubogą czy czubatkę. Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta
Owady na talerzu? "Nowy trend w gastronomii" Smażone, gotowane, a może suszone? Na świecie zjada się ponad 2000 gatunków i insektów. Czy wylądują także na polskich stołach? Zobacz więcej na temat: Czwórka owady jedzenie gotowanie kuchnia dieta Kamil Jasieński
Bogactwo ziół Zioła to bogactwo zapachów i smaków, a bywa, że odrobina dobrze dobranej przyprawy potrafi odkryć zupełnie nowe oblicze potrawy, która wydaje się nam tak znana, że aż nudna. Warto znać sekrety zioł! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Smak i zapach VR. Czym nas karmi wirtualna rzeczywistość? Dzięki Virtual Reality możemy się przenieść do alternatywnej rzeczywistości. Wystarczą gogle VR i stajemy się bohaterem gry. A gdyby tak użyć tej możliwości technologicznej do wykreowana świata smaków i zapachów? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie Beata Kwiatkowska
Czekolada. Słodko-gorzka historia W smakowitą podróż ruszamy tym razem szlakiem czekolady. Ta znana nam jest wynikiem niezwykłego małżeństwa – wierzeń i obyczajów przedkolumbijskiego Meksyku i europejskiego zauroczenia. Zobacz więcej na temat: Trójka Anna Kwiatkowska czekolada przepisy kulinarne podróże
Sloppy Joe. "Niechlujna" kanapka do zabawy To połączenie burgera i sosu bolońskiego. Z chrupiącego pieczywa wypływa ciepłe nadzienie, więc ubrudzenie się podczas jedzenia tego dania jest gwarantowane. - "Sloppy Joe" to weteran wśród amerykańskich kanapek, ale zanim przystąpimy do jego konsumpcji, warto podwinąć rękawy - mówi szef kuchni Bartek Kochman. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby jedzenie gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Marek Bracha o muzyce i degustacji wina. Zobacz wideo Czy muzyka i wino mają ze sobą coś wspólnego? Oczywiście, bardzo wiele. Przede wszystkim to, że każdemu smakują inaczej. Marek Bracha wszechstronny pianista koncertuje z repertuarem muzyki klasycznej, który wykonuje na instrumentach współczesnych i historycznych. Ale obok muzyki wielką miłością artysty są także wino i - nie, nie śpiew... - kulinaria. O nich właśnie Marek Bracha opowiadał w audycji "Mazurek słucha". Zobacz więcej na temat: muzyka klasyczna fortepian Robert Mazurek
Kasza bulgur - ze wschodu na polskie stoły Na Bliskim Wschodzie kasza bulgur znana jest i doceniana od blisko 4000 lat. To podstawowy składnik diety, obok ryżu, mieszkańców tamtych regionów. W ostatnich latach wkracza na polskie stoły. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA dieta Kuba Marcinowicz
Drożdżówki z serem dla Babci i Dziadka U babci i dziadka można się najeść, prawda? A gdyby tak, z okazji Dnia babci i Dziadka to dla nich przygotować coś pysznego? Na przykład drożdżówki z serem! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Marta Powałowska
Mirosław Wlekły: w Argentynie Halik zakochał się w stekach - Tony Halik chciał kulinarnie wykorzystać swoje życie na maksa, bo nigdy nie było wiadomo kiedy jego żołądek zaniemoże i będzie musiał zacząć go oszczędzać - o kulinariach najsłynniejszego polskiego podróżnika opowiadał jego biograf, Mirosław Wlekły. Zobacz więcej na temat: Tony Halik jedzenie Łukasz Modelski kuchnia Dwójka
Roszponka - do dekoracji i na zdrowie Właściwości lecznicze roszponki znane są od lat, mimo to wciąż jest mniej popularna od rukoli. Zajadali się nią m.in. francuski król Ludwik XIV oraz amerykański prezydent Thomas Jefferson. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie dieta Kuba Marcinowicz
Gil, roszponka i mnóstwo dobrej muzyki - zacznij z nami piątek Poznamy rytm dnia i życia gila, ptaka, który wielu kojarzy się z zimą. Zajrzymy też na talerze, opowiadając o odżywczych właściwościach roszponki. Zobacz więcej na temat: Czwórka ptaki zdrowie gotowanie
Kuchnia doskonała Kuchnia to prawdziwe królestwo kucharza. Co powinno się w niej znaleźć, by gotowanie stało się przyjemnością i aby bez kłopotu mozna było realizować swoje kulinarne marzenia? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja Marta Powałowska