Aleksander Paciorkiewicz: biznes mlekiem płynący Aleksander Paciorkiewicz to człowiek urodzony i wychowany w mieście, z dyplomem zagranicznej uczelni, który zainteresował się branżą mleczarską. Nie będzie to jednak historia o tym, jak "mieszczuch" porzuca szklane wieżowce i przeprowadza się na wieś. Wręcz przeciwnie. Prezes firmy Foodcom udowadnia, że handel mlekiem i olejem roślinnym może być równie ekscytujący jak obrót ropą i innymi surowcami. Zobacz więcej na temat: biznes biznesmen
Przetwórstwo rolne: jak napisać biznesplan Celem wypełnienia biznesplanu jest wykazanie kondycji przedsiębiorstwa, wskazanie jego perspektyw rozwoju, możliwości utrzymania się na rynku i przede wszystkim uzasadnienie, że wnioskodawca nie może zrealizować zamierzonych inwestycji bez wsparcia ze środków PROW. Zobacz więcej na temat: ARiMR rolnictwo
Dobre perspektywy dla branży mięsnej w 2016 roku Kończący się już rok 2015 był dla polskiej branży mięsnej trudny , ale nie najgorszy – ocenia Agnieszka Różańska, dyrektor ds. projektów międzynarodowych UPEMI, czyli Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Zobacz więcej na temat: wieprzowina afrykański pomór świń rosyjskie embargo embargo
Owady wkraczają na talerze. W Polsce pierwsze start-upy Owady wkraczają na talerze, także w Polsce, informuje "Puls Biznesu". Największe szanse mają u sportowców, osób troszczących się o środowisko i szefów kuchni, którzy np. przyrządzą wykwintne danie z pasikonika. Zobacz więcej na temat: owady puls biznesu
Za dużo wydajemy na żywność, za mało oszczędzamy Coraz więcej Polaków oszczędza. Jeszcze dwa lata temu, ponad połowa z nas wydawała całą swoją pensję. Obecnie robi tak tylko 38 proc. osób. Takie są wyniki tegorocznej edycji badań „Postaw Polaków wobec oszczędzania”, jakie zrealizowała Fundacja Kronenberga. Zobacz więcej na temat: lokata terminowa oszczędności
Gęsina nie tylko na Świętego Marcina. Produkcja rośnie Amerykanie mają swojego indyka, który króluje na ich stołach w Święto Dziękczynienia, a my mamy gęś. Mimo, że jest hitem eksportowym polskiego drobiarstwa, na polskich stołach pojawia się tylko kilka razy w roku. Przede wszystkim 11 listopada w wielu polskich domach na świąteczny obiad podano gęś. Ale cały listopad to najlepszy czas na gęsinę. Zobacz więcej na temat: eksport
Gęsina: większość polskiej produkcji trafia na eksport Gęsina stanowi jeden z ważniejszych elementów naszego dziedzictwa kulinarnego – uważa dr Andrzej Stasiak z Uniwersytetu Łódzkiego. To smaczne i zdrowe mięso coraz częściej znów pojawia się na polskich stołach, choć jednak wciąż większość polskiej gęsiny trafia na eksport, głównie do Niemiec. Zobacz więcej na temat: eksport
Eksport żywności: jest wiele do zrobienia Polska jest znaczącym eksporterem żywności. Nasze produkty są znane i cenione jako zdrowe, smaczne i po rozsądnej cenie. Zobacz więcej na temat: eksport
Poranne Rozmaitości 10.11.2015 r. W audycji m.in.: Pod względem „działających powierzchni handlowych” Polska jest jednym z największych rynków w Europie. Jakie są perspektywy dla polskich centrów handlowych? Zobacz więcej na temat: handel eksport Indie
Parówkożercy zjadają miliardy Jak przekonuje branża, wszystko sprzyja parówkom. Mamy szansę stać się parówkowym zapleczem produkcyjnym dla innych krajów – donosi "Puls Biznesu". Zobacz więcej na temat: puls biznesu
Poranne Rozmaitości 07.11.2015 r. W audycji m.in.: Problemy i wyzwania stojące przed rynkiem pracy w Polsce, gdzie powyżej 1,5 mln osób nie ma pracy. Zobacz więcej na temat: rynek pracy handel związki zawodowe
Kuchnia Azerbejdżanu - nieodkryty skarb Kuchnia turecka, bałkańska, hinduska lub japońska - pewnie wiele osób mogłoby co nieco o nich powiedzieć. A kuchnia azerska? Zobacz więcej na temat: Azerbejdżan chałwa Czwórka desery kuchnia kulinaria Piotr Firan Turcja
Umowa z USA: szanse i zagrożenia Ostatecznego porozumienia w sprawie umowy o handlu i inwestycjach między Stanami Zjednoczonymi a Unią Europejską wciąż nie ma. Tymczasem polscy eksporterzy branży rolno-spożywczej zastanawiają się, czy po jej wynegocjowaniu i podpisaniu łatwiej im będzie zdobywać amerykański rynek. Zobacz więcej na temat: eksport
W eksporcie żywności bijemy rekordy W Polsce do najszybciej rozwijających się branż należy produkcja i przetwórstwo żywnosci. To prawdziwa siła pociągową naszej gospodarki. Zobacz więcej na temat: eksport
Startuje VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu W czwartek, w Warszawie, rozpoczyna się VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu, największa tego rodzaju impreza spośród skierowanych do branży. Zobacz więcej na temat: rolnictwo eksport
Mięso - czy należy wyeliminować je z diety? Najnowszy raport Światowej Organizacji Zdrowia potwierdza, że czerwone mięso spożywane w nadmiarze może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Zobacz więcej na temat: białko Czwórka diety jajko jedzenie Piotr Firan wieprzowina wołowina zdrowe odżywianie
"Rosyjskie embargo nie zaszkodziło gospodarce Polski" Polska gospodarka praktycznie nie zauważyła wprowadzonego przez Rosję embarga na żywność - piszą we wtorek w rosyjskim dzienniku "Wiedomosti" rosyjski ekonomista Jewgienij Gontmacher i polski politolog Ernest Wyciszkiewicz. Zobacz więcej na temat: eksport embargo rosyjskie embargo
Maia Sobczak - kobieta, która kuma kaszę Autorka bloga i książki "Qmam kasze" przekonuje, że dobre jedzenie kojarzy jej się z pozytywnymi emocjami: miłością i bezpieczeństwem, a gotowanie pozwala jej wrócić myślami do czasów dzieciństwa. Zobacz więcej na temat: blogosfera Czwórka Karina Terzoni kasza jaglana Katarzyna Dydo kulinaria przepisy kulinarne