Wzrosły ceny większości produktów na rynku rolnym Na rynku rolnym w październiku, w porównaniu z wrześniem 2015 r., wzrosły ceny większości produktów w skupie i na targowiskach. Zobacz więcej na temat: Główny Urząd Statystyczny gus rolnictwo
Ukraina straci na rosyjskim embargu 600 mln dol. Około 600 mln dolarów - tyle może stracić Ukraina na wprowadzeniu embarga przez Rosję. Blokadę ukraińskich towarów spożywczych Kreml ma wprowadzić od początku nowego roku. Zobacz więcej na temat: eksport Rosja rosyjskie embargo Ukraina
Zmieniają się nasze preferencje i nawyki żywieniowe W ostatnich 15 latach Polacy bardzo zmienili swoje nawyki żywieniowe. Kupujemy o połowę mniej ziemniaków i pieczywa. Wzrasta natomiast konsumpcja produktów z tak zwanej wyższej półki - wysoko gatunkowych wędlin, owoców czy czekolady. Zobacz więcej na temat: finanse handel
Alergia i nietolerancja pokarmowa. Poznaj wroga - Alergii nie da się rozpoznać bez konsultacji lekarskiej i bez wykonania testów. Z kolei na targach, na które zapraszamy, dowiecie się rzeczy, na które nie zawsze w gabinecie uzyskacie odpowiedź - mówi prof. Bolesław Samoliński. Zobacz więcej na temat: alergia alergie u dzieci jedzenie Roman Czejarek uczulenia
Żywność dla ubogich: w 2015 r. przekazano ponad 92 tys. ton Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do organizacji charytatywnych w naszym kraju w ramach unijnej pomocy żywnościowej. Potrzebujący dostaną m.in. produkty mleczne i mięsne, kasze, mąkę, owoce, cukier oraz olej. Zobacz więcej na temat: fundusze europejskie fundusze ue fundusze unijne pomoc
Polskim eksporterom potrzebny jest program Go Global? Wartość polskiego eksportu żywności w 2014 roku zwiększyła się o 4,5 proc. rok do roku i wyniosła ponad 21 mld euro. Na pewno we wzroście tego eksportu pomocne były również różne programy promocyjne, jak Go Africa, Go China czy Go India. Zobacz więcej na temat: eksport
Banki żywności mogłyby zrobić dużo więcej, ale… Banki żywności mają problemy z zagospodarowywaniem owoców i warzyw przekazywanych przez rolników, którzy nie mogą sprzedać swoich produktów w następstwie rosyjskiego embarga. Zobacz więcej na temat: rolnictwo rosyjskie embargo
Poranne Rozmaitości 16.11.2015 r. W audycji m.in.: W październiku lekarze podejrzewali lub diagnozowali grypę u 12 tysięcy Polaków dziennie. Dla przedsiębiorców jesień oznacza wyższe koszty spowodowane chorobami pracowników, grypa to również straty dla gospodarki. Zobacz więcej na temat: grypa innowacyjność urlop
Czy Polaków odstraszają ceny luksusowej żywności? Jak wynika z badań przeprowadzonych przez grupę IQS na zlecenie Lidl Polska, większość Polaków kupuje luksusową żywność raz na miesiąc lub rzadziej. Konsumentów odstrasza potencjalna cena produktów (77 proc.), ograniczona dostępność (21 proc.) oraz niewiedza na temat ich przygotowania (17 proc.). Zobacz więcej na temat: handel
Aleksander Paciorkiewicz: biznes mlekiem płynący Aleksander Paciorkiewicz to człowiek urodzony i wychowany w mieście, z dyplomem zagranicznej uczelni, który zainteresował się branżą mleczarską. Nie będzie to jednak historia o tym, jak "mieszczuch" porzuca szklane wieżowce i przeprowadza się na wieś. Wręcz przeciwnie. Prezes firmy Foodcom udowadnia, że handel mlekiem i olejem roślinnym może być równie ekscytujący jak obrót ropą i innymi surowcami. Zobacz więcej na temat: biznes biznesmen
Przetwórstwo rolne: jak napisać biznesplan Celem wypełnienia biznesplanu jest wykazanie kondycji przedsiębiorstwa, wskazanie jego perspektyw rozwoju, możliwości utrzymania się na rynku i przede wszystkim uzasadnienie, że wnioskodawca nie może zrealizować zamierzonych inwestycji bez wsparcia ze środków PROW. Zobacz więcej na temat: ARiMR rolnictwo
Dobre perspektywy dla branży mięsnej w 2016 roku Kończący się już rok 2015 był dla polskiej branży mięsnej trudny , ale nie najgorszy – ocenia Agnieszka Różańska, dyrektor ds. projektów międzynarodowych UPEMI, czyli Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Zobacz więcej na temat: wieprzowina afrykański pomór świń rosyjskie embargo embargo
Owady wkraczają na talerze. W Polsce pierwsze start-upy Owady wkraczają na talerze, także w Polsce, informuje "Puls Biznesu". Największe szanse mają u sportowców, osób troszczących się o środowisko i szefów kuchni, którzy np. przyrządzą wykwintne danie z pasikonika. Zobacz więcej na temat: owady puls biznesu
Za dużo wydajemy na żywność, za mało oszczędzamy Coraz więcej Polaków oszczędza. Jeszcze dwa lata temu, ponad połowa z nas wydawała całą swoją pensję. Obecnie robi tak tylko 38 proc. osób. Takie są wyniki tegorocznej edycji badań „Postaw Polaków wobec oszczędzania”, jakie zrealizowała Fundacja Kronenberga. Zobacz więcej na temat: lokata terminowa oszczędności
Gęsina nie tylko na Świętego Marcina. Produkcja rośnie Amerykanie mają swojego indyka, który króluje na ich stołach w Święto Dziękczynienia, a my mamy gęś. Mimo, że jest hitem eksportowym polskiego drobiarstwa, na polskich stołach pojawia się tylko kilka razy w roku. Przede wszystkim 11 listopada w wielu polskich domach na świąteczny obiad podano gęś. Ale cały listopad to najlepszy czas na gęsinę. Zobacz więcej na temat: eksport
Gęsina: większość polskiej produkcji trafia na eksport Gęsina stanowi jeden z ważniejszych elementów naszego dziedzictwa kulinarnego – uważa dr Andrzej Stasiak z Uniwersytetu Łódzkiego. To smaczne i zdrowe mięso coraz częściej znów pojawia się na polskich stołach, choć jednak wciąż większość polskiej gęsiny trafia na eksport, głównie do Niemiec. Zobacz więcej na temat: eksport
Eksport żywności: jest wiele do zrobienia Polska jest znaczącym eksporterem żywności. Nasze produkty są znane i cenione jako zdrowe, smaczne i po rozsądnej cenie. Zobacz więcej na temat: eksport
Poranne Rozmaitości 10.11.2015 r. W audycji m.in.: Pod względem „działających powierzchni handlowych” Polska jest jednym z największych rynków w Europie. Jakie są perspektywy dla polskich centrów handlowych? Zobacz więcej na temat: handel eksport Indie