"Toasty Gruzinów są jak poezja". Marcin Meller o bogactwie kulinarnego Kaukazu

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2018 16:00
Olia Hercules to ukraińska pisarka, autorka książek kulinarnych "Mamuszki" i "Kaukasis", w których łączy smaki, kultury i podróże. Przepisy, które w nich zebrała to hołd dla kuchni Kaukazu i Ukrainy. Opowiadał o nich Marcin Meller. 
Audio
  • Marcin Meller i Olia Hercules o smakach Gruzji (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Beata Kwiatkowska i Marcin Meller
Beata Kwiatkowska i Marcin MellerFoto: Czwórka/Justyna Janas

Książki są sentymentalną podróżą autorki kulinarnym szlakiem jej ormiańskiej rodziny. Olia Hercules bierze sobie za cel odtworzenie oryginalnych przepisów i smaków Gruzji i innych krajów regionu. O tym, w jaki sposób przelewa na papier historie o podróżach i jedzeniu mówił dziennikarz Marcin Meller. - Jej książki są przepięknie wydane. Widać to zwłaszcza w "Kaukasis", która opowiada o podróżach i gruzińskiej kuchni. Jej znajoma fotografka zilustrowała ją przepięknymi, nastrojowymi zdjęciami. Książkę nie tylko fantastycznie się czyta. Można nasycić nią oczy - opowiadał.

Dziennikarz prywatnie jest wielkim fanem Gruzji. Wielokrotnie podróżował po kraju położonym na granicy dwóch kontynentów. Wynikiem tych podróży, spotkania z lokalną kulturą i kuchnią jest książka "Gaumardżos!", którą napisał razem z żoną Anną Dziewit-Meller. Nowe wydanie książki zaplanowane jest na 9 maja. - Pisząc tę książkę ponad siedem lat temu nie spodziewaliśmy się tak dużego, komercyjnego sukcesu. Gruzja w tamtym czasie nie była popularnym kierunkiem turystycznym. Kiedy będąc w Gruzji spotykam naszych rodaków z tą książką lub dowiaduję się, że znaleźli się tam za jej sprawą to dla mnie ogromna radość - opowiadał. 

Co zaskakuje dziennikarza za każdym razem po przyjeździe do Gruzji? Czym jest tzw. "kultura stołu" i jakie miejsce w tradycji Gruzinów zajmuje kuchnia? O smakach Gruzji i ich przenikaniu ze sztuką opowiadał Marcin Meller.

W audycji zapraszamy także na wywiad z autorką "Mamuszki" i "Kaukasis", pisarką i podróżniczką Olią Hercules. 

Olia Hercules, Beata Kwiatkowska Olia Hercules, Beata Kwiatkowska, fot. Beata Kwiatkowska

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Marcin Meller (dziennikarz, podróżnik, autor książek), Olia Hercules (autorka książek kulinarnych)

Data emisji: 6.05.2018

Godzina emisji: 15.11

ac/gs


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kulinarne kryminały - zbrodnia z jedzeniem w tle

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2017 15:15
- W tej literaturze najbardziej odpowiada mi merytoryka kulinarna. Można na przykład dowiedzieć się, jak funkcjonuje restauracja, lub co to jest "mise en place" - mówi w Czwórce o prozie Toma Hillenbrand'a autor komiksów Mateusz Szlachtycz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cukierniczy design. Jak projektować słodycze?

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 18:00
Torty przypominające kamień, ciastka niczym marmur i zamsz. Słodycze w najlepszych cukierniach przypominają coraz bardziej designerskie przedmioty niż znane nam słodycze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gdy przyroda rządziła światem i stołem

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2018 14:14
- "Chłopi" Reymonta świetnie pokazują, jak wygląda cykl życia. Dawniej człowiek żył zgodnie z rytmem przyrody - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury żywieniowej. Na Czwórkowej antenie przypomina dawne świąteczne zwyczaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Beza z cieciorki i żelatyna z glonów. Mickey Rotten o bogactwie kuchni wegańskiej

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2018 09:52
- Gotuję odkąd skończyłem osiem lat. Ta praca jest moją pasją i wiele z tego, co teraz umiem nauczyłem się sam. Dużo czytam i uczę się od innych - opowiadał Mickey Rotten, kucharz, autor kanału vegeTABLE.
rozwiń zwiń