X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Toasty Gruzinów są jak poezja". Marcin Meller o bogactwie kulinarnego Kaukazu

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2018 16:00
Olia Hercules to ukraińska pisarka, autorka książek kulinarnych "Mamuszki" i "Kaukasis", w których łączy smaki, kultury i podróże. Przepisy, które w nich zebrała to hołd dla kuchni Kaukazu i Ukrainy. Opowiadał o nich Marcin Meller. 
Audio
  • Marcin Meller i Olia Hercules o smakach Gruzji (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Beata Kwiatkowska i Marcin Meller
Beata Kwiatkowska i Marcin MellerFoto: Czwórka/Justyna Janas

Książki są sentymentalną podróżą autorki kulinarnym szlakiem jej ormiańskiej rodziny. Olia Hercules bierze sobie za cel odtworzenie oryginalnych przepisów i smaków Gruzji i innych krajów regionu. O tym, w jaki sposób przelewa na papier historie o podróżach i jedzeniu mówił dziennikarz Marcin Meller. - Jej książki są przepięknie wydane. Widać to zwłaszcza w "Kaukasis", która opowiada o podróżach i gruzińskiej kuchni. Jej znajoma fotografka zilustrowała ją przepięknymi, nastrojowymi zdjęciami. Książkę nie tylko fantastycznie się czyta. Można nasycić nią oczy - opowiadał.

Dziennikarz prywatnie jest wielkim fanem Gruzji. Wielokrotnie podróżował po kraju położonym na granicy dwóch kontynentów. Wynikiem tych podróży, spotkania z lokalną kulturą i kuchnią jest książka "Gaumardżos!", którą napisał razem z żoną Anną Dziewit-Meller. Nowe wydanie książki zaplanowane jest na 9 maja. - Pisząc tę książkę ponad siedem lat temu nie spodziewaliśmy się tak dużego, komercyjnego sukcesu. Gruzja w tamtym czasie nie była popularnym kierunkiem turystycznym. Kiedy będąc w Gruzji spotykam naszych rodaków z tą książką lub dowiaduję się, że znaleźli się tam za jej sprawą to dla mnie ogromna radość - opowiadał. 

Co zaskakuje dziennikarza za każdym razem po przyjeździe do Gruzji? Czym jest tzw. "kultura stołu" i jakie miejsce w tradycji Gruzinów zajmuje kuchnia? O smakach Gruzji i ich przenikaniu ze sztuką opowiadał Marcin Meller.

W audycji zapraszamy także na wywiad z autorką "Mamuszki" i "Kaukasis", pisarką i podróżniczką Olią Hercules. 

Olia Hercules, Beata Kwiatkowska Olia Hercules, Beata Kwiatkowska, fot. Beata Kwiatkowska

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Marcin Meller (dziennikarz, podróżnik, autor książek), Olia Hercules (autorka książek kulinarnych)

Data emisji: 6.05.2018

Godzina emisji: 15.11

ac/gs


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kulinarne kryminały - zbrodnia z jedzeniem w tle

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2017 15:15
- W tej literaturze najbardziej odpowiada mi merytoryka kulinarna. Można na przykład dowiedzieć się, jak funkcjonuje restauracja, lub co to jest "mise en place" - mówi w Czwórce o prozie Toma Hillenbrand'a autor komiksów Mateusz Szlachtycz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cukierniczy design. Jak projektować słodycze?

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 18:00
Torty przypominające kamień, ciastka niczym marmur i zamsz. Słodycze w najlepszych cukierniach przypominają coraz bardziej designerskie przedmioty niż znane nam słodycze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gdy przyroda rządziła światem i stołem

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2018 14:14
- "Chłopi" Reymonta świetnie pokazują, jak wygląda cykl życia. Dawniej człowiek żył zgodnie z rytmem przyrody - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury żywieniowej. Na Czwórkowej antenie przypomina dawne świąteczne zwyczaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Beza z cieciorki i żelatyna z glonów. Mickey Rotten o bogactwie kuchni wegańskiej

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2018 09:52
- Gotuję odkąd skończyłem osiem lat. Ta praca jest moją pasją i wiele z tego, co teraz umiem nauczyłem się sam. Dużo czytam i uczę się od innych - opowiadał Mickey Rotten, kucharz, autor kanału vegeTABLE.
rozwiń zwiń