X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Smak moralności

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2009 07:14
Moralny niesmak naprawdę jest niesmaczny!
Audio

Naukowcy z Toronto w Kanadzie doszli do wniosku, że „niesmak” wywołany na skutek złamania norm sprawiedliwości społecznej ma podłoże nie tylko w wyższej, społecznej części naszej świadomości, ale jest także po prostu... niesmaczny. Badania swoje opublikowali w czasopiśmie „Science”.

Wybrali bezpośredni, ale też zaskakujący sposób pomiaru obrzydzenia na skutek doznanej niesprawiedliwości. Mierzyli skurcz mięśnia odpowiedzialnego za zmarszczenie nosa i uniesienie górnej wargi, co zostało wykazane jako miara obrzydzenia. Jak stwierdzili naukowcy przeprowadzający badanie, język ludzki zawiera zbyt dużo słów „kulinarnych” dla określenia odczucia dyskomfortu, aby brać pod uwagę tylko subiektywne opisy uczuć osób badanych. Identyczny wyraz obrzydzenia na twarzy ochotników pojawiał się po wypiciu czegoś niesmacznego, jak i w czasie oglądania fotografii zawierających obrzydliwości. Potwierdza to, że samo myślenie o odstręczających fizycznie rzeczach powoduje taką samą reakcję jak na przykład spróbowanie czegoś niesmacznego.

W głównej części badania ochotnicy grali w grę polegającą na podziale pieniędzy między dwie osoby. Jedna osoba, lub komputer zastępujący gracza, proponowała mniej lub bardziej sprawiedliwy podział. Jeśli druga osoba nie zgadzała się na to, nikt nie dostawał pieniędzy. Im bardziej nierówny był podział, tym większe było zmarszczenie nosa wyrażające niesmak. Badani opisywali również częściej swoje uczucia jako niesmak niż jako gniew lub smutek. Dodatkowo, subiektywne odczucie niesmaku jako jedyne związane było z poziomem jednoczesnego skrzywienia twarzy oraz prawdopodobieństwiem odrzucenia oferty podziału.

Co ciekawe, już Darwin sugerował, że prymitywne rodzaje wyrazu twarzy, na przykład skrzywienie wywołane czymś niesmacznym, przekształciły się bez większych zmian w gesty użyteczne w komunikacji społecznej. Być może odrzucenie substancji, która jest potencjalnie toksyczna lub może wywołać chorobę, jest podobne w swojej wymowie do chęci odcięcia się od złego postępku, osoby go popełniającej, lub nawet myśli o nim.

Do ciekawych wniosków na temat bezpośredniego połączenia między mięśniami twarzy a emocjami doprowadziły również badania mimiki twarzy przez Judith Grob z Uniwersytetu w Groeningen w Holandii. Doszła ona do wniosku, że powstrzymywanie się od okazania wyrazu niesmaku na twarzy może prowadzić do bardziej negatywnego odbioru otaczającego świata. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że hamowanie emocji nie pozwala ich uwolnić w danym momencie i podświadomie wraca się do nich później. Najciekawsze jest jednak to, że ochotnicy, którzy nie mogli skrzywić się po pokazaniu odrażającej fotografii, gdyż trzymali w ustach długopis, także mieli gorszy nastrój. Oznacza to, że samo zahamowanie skurczu mięśni, a nie zahamowanie wyrażenia emocji, prowadzi do nagromadzenia złych myśli. Autorka sugeruje nawet, że częściowy paraliż mięśni twarzy po kuracji przeciwzmarszczkowej za pomocą botoxu może w teorii powodować obniżenie nastroju.

Monika Klejman

Źródło: Science, Science Daily

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wszyscy mamy “Google-mózgi”

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2008 12:31
Współczesna technologia zmienia nasze umysły – to nie ulega wątpliwości.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zegar w mózgu

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2007 09:41
Skąd nasz organizm „wie” kiedy powinien być w pełni aktywny, a kiedy spać?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co potrafią zrobić z nami hormony

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2008 13:37
Ich oddziaływanie można powiązać z dysleksją czy leworęcznością, a także może sprzyjać poprawie pamięci.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nos zapamięta lepiej

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2008 11:05
Zapach może przywoływać odleglejsze wspomnienia niż słowo czy obraz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Matematyka w mózgu

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2008 09:32
Ewolucja wyposażyła nasz mózg w umiejętności niezbędne do przeprowadzania operacji matematycznych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Darwin na znaczkach

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2009 06:45
Poczta Brytyjska przygotowała na Rok Darwinowski serię okolicznościowych znaczków – puzzli.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Charles Darwin

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2009 14:11
Przeciętny Brytyjczyk patrzy w twarz Charlesa Darwina kilka razy dziennie.
rozwiń zwiń