Bardzo smaczna rewolucja francuska

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2017 12:55
W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy z historyk i antropolog kultury dr Monika Milewska o jedzeniu w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej.
Brytyjska karykatura wyśmiewająca rewolucjonistów francuskich (zdjęcie ilustracyjne)
Brytyjska karykatura wyśmiewająca rewolucjonistów francuskich (zdjęcie ilustracyjne)Foto: wikimedia/domena publiczna

***

"Drogą przez mąkę"  w sobotę (15.07) w godz. 10.00-10.30 poprowadzi nas Łukasz Modelski.

mc/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2015 14:30
- Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak fizyk wynalazł zupę. 150 lat rewolucji w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2015 14:00
– XIX wiek był w Anglii czasem klęsk głodu. Na szczęście znaleźli się kulinarni dobroczyńcy ludu – mówiła Maria Barbasiewicz, autorka książki "W kuchni jak na wojnie".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jan Potocki i hiszpański bigos w wersji islamskiej

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 17:00
"Rękopis znaleziony w Saragossie" to powieść o jednym daniu hiszpańskim - a właściwie o daniu i deserze - oraz przykład francuskiego wyobrażenia o kuchni południowego sąsiada.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Afera widelcowa. Prawda o zębatym sztućcu

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2016 15:00
Wiceszef MON Bartosz Kownacki powiedział niedawno, że Francuzi "uczyli się od nas jeść widelcem parę wieków temu". Ile prawdy jest w tym stwierdzeniu?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Francuskie smaki na szlacheckich stołach

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2017 11:00
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wpływie na polską kuchnię magnacką opublikowanej w 1651 roku książki "Le Cuisinier françois" François de La Varenne'a.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Befsztyk i inne kulinarne mity Rolanda Barthes'a

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2017 18:00
– Befsztyk nawet dziś jest w centrum mitologii prawdziwej siły i męskości – mówiła tłumaczka literatury francuskiej Ewa Wieleżyńska, omawiając "Befsztyk i frytki" Rolanda Barthes'a.
rozwiń zwiń