Polskie Radio
Section05
kulinaria

"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo

- To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu.
Zobacz więcej na temat:  Łukasz Modelski Jakub Kukla Dwójka kulinaria kuchnia jedzenie literatura KULTURA

"Tradycje kulinarne Polski" - od Szczodrych Godów po Wigilię

- Chrześcijańska wigilia w pewien sposób jest nałożona na kanwę tego, co już wcześniej istniało - na kanwę kultury słowiańskiej - wyjaśnia badaczka kultury kulinarnej Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". - W tym czasie Słowianie świętowali Szczodre Gody - okres powrotu słońca, zwrot w stronę wiosny. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka kulinaria święta podróże Piotr Firan kuchnia polska Wigilia Słowianie tradycja