"Kucharka i tyle zarabia!". Fenomen autorki "365 obiadów" Lucyna Ćwierczakiewiczowa, niezwykle popularna postać XIX-wiecznej Warszawy, zapoczątkowała prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni i obyczajowości. A przy tym: osiągnęła niebywały sukces. Wysokość honorarium za jej słynną książkę "365 obiadów za 5 złotych" przekraczało znacznie honorarium Sienkiewicza za "Potop" czy Prusa za "Faraona". Zobacz więcej na temat: Warszawa HISTORIA przepisy kulinarne
Odkrywcy smaków. Słuchacze proponują przepisy kulinarne na owsiankę Bohaterem cyklu "Odkrywcy smaku" była owsianka. Naszych słuchaczy poprosiliśmy o podzielenie się sprawdzonymi przepisami. Jeden z nich zaprezentowała pani Magda z Krynicy Morskiej. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2025
Kupuj Świadomie. Patryk Bedliński sprawdza czym jest suska sechlońska Suska sechlońska to odmiana suszonych owoców śliwy domowej. Wytwarza się je tradycyjnymi metodami zaledwie w kilku gminach województwa małopolskiego m.in. w Lipnicy Murowanej i Gródku nad Dunajcem. Śliwki są podsuszane i podwędzane w tzw. suśniach (wędzarniach) opalanych drewnem bukowym. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Lato z Radiem Patryk Bedliński Lato z Radiem 2025 suska sechlońska
Chrupiące, słodkie, a może na słono? Robimy placki Wakacje dobiegają końca, a my żegnamy je w najsmaczniejszy sposób – smażąc placki! Ziemniaczane i chrupiące, delikatne z cukinii, puszyste racuchy z jabłkami… Który z nich jest Waszym ulubionym? Naszym przewodnikiem po świecie placków będzie Michał Kurek ze studia kulinarnego Foodie City Warsaw, który zdradzi swoje sekrety i podpowie, jak przygotować placki, które podbiją serca i podniebienia. Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci zabawa zabawa z dzieckiem Poranek Polskiego Radia Dzieciom placki ziemniaczane
Odkrywcy smaków. Słuchacze proponują przepisy kulinarne na bazie sera twarogowego Bohaterem cyklu "Odkrywcy smaku" był ser twarogowy. Naszych słuchaczy poprosiliśmy o podzielenie się sprawdzonymi przepisami. Jeden z nich zaprezentowała pani Magdalena. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2025 Sława Bieńczycka
Odkrywcy smaków. Słuchacze proponują przepisy kulinarne na bazie maślanki Bohaterem cyklu "Odkrywcy smaku" była maślanka. Naszych słuchaczy poprosiliśmy o podzielenie się sprawdzonymi przepisami. Jeden z nich zaprezentowała pani Natalia. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2025 Sława Bieńczycka
Kupuj Świadomie. Maciej Walecki sprawdza jak wyrabia się kabanosy staropolskie Kupuj Świadomie to wakacyjny cykl Lata z Radiem oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasi reporterzy kosztują regionalnych przysmaków, zgłębiając również proces ich wytwarzania. Maciej Walecki przyjrzał się bliżej kabanosom staropolskim. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2025 Maciej Walecki
Odkrywcy smaków. Słuchacze proponują przepisy kulinarne na bazie zsiadłego mleka Bohaterem cyklu "Odkrywcy smaku" było zsiadłe mleko. Naszych słuchaczy poprosiliśmy o podzielenie się sprawdzonymi przepisami. Jeden z nich zaprezentowała pani Elżbieta. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2025 Sława Bieńczycka
Kuchnia dawniej i dziś – smakowita podróż w czasie W dzisiejszym wydaniu audycji "Radiowe półkolonie" zapraszamy na wyjątkowe spotkanie z cyklu "Małe co nieco", w którym zajrzymy do kuchni – tej sprzed lat i tej współczesnej. Zapraszamy od 15.00 do 17.00. Zobacz więcej na temat: kuchnia gotowanie radio dla dzieci DAB+
Odkrywcy smaków. Słuchacze proponują przepisy kulinarne na bazie skyru Bohaterem cyklu "Odkrywcy smaku" był skyr. To jogurt typu islandzkiego, charakteryzujący się kremową konsystencją i lekko kwaskowatym smakiem. A do czego warto wykorzystać ten produkt? Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2025 Agnieszka Kunikowska
Odkrywcy smaków. Słuchacze proponują przepisy kulinarne na bazie kefiru W ramach cyklu "Odkrywcy smaków" smakowaliśmy kefir. Zarówno na słodko jak i na słono. Roman Czejarek zaprosił słuchaczy do dzielenia się sprawdzonymi przepisami. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Lato z Radiem Lato z Radiem 2025
Kupuj Świadomie. Patryk Bedliński sprawdza, jak wyrabia się kiełbasę białą parzoną Kupuj Świadomie to wakacyjny cykl Lata z Radiem oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasi reporterzy kosztują regionalnych przysmaków, zgłębiając również proces ich wytwarzania. Patryk Bedliński przyjrzał się bliżej kiełbasie białej parzonej wielkopolskiej. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2025 Patryk Bedliński Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Odkrywcy smaków. Słuchacze proponują przepisy kulinarne na bazie zsiadłego mleka Bohaterem cyklu "Odkrywcy smaku" było zsiadłe mleko. Naszych słuchaczy poprosiliśmy o podzielenie się sprawdzonymi przepisami. Jeden z nich zaprezentowała pani Magdalena. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Lato z Radiem Lato z Radiem 2025
Kupuj Świadomie. Maciej Walecki sprawdza, jak powstaje redykołka Kupuj Świadomie to wakacyjny cykl Lata z Radiem oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasi reporterzy kosztują niecodziennych potraw i regionalnych przysmaków, zgłębiając również proces ich wytwarzania. Maciej Walecki zgłębiał tajniki redykołki. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Podhale Lato z Radiem Lato z Radiem 2025
Święto Bastylii. Jakie potrawy Francuzi jedzą 14 lipca? Święto Bastylii przypada 14 lipca. Obchodzi się je na pamiątkę zdobycia twierdzy w 1789 roku, co zapoczątkowało Rewolucję Francuską. - Na ten dzień w kuchni francuskiej polecane jest m.in. Quiche Lorraine, czyli ciasto zapiekane z Lotaryngii. Z bardzo dużą ilością jarzyn, a szczególnie cebuli - zdradza słuchaczka, Maria z Prowansji. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2025 Francja Roman Czejarek
Odkrywcy smaków. Przepisy na chłodnik i sekret pochodzenia potrawy W ramach cyklu "Odkrywcy smaków" smakowaliśmy chłodnik litewski. Roman Czejarek zaprosił słuchaczy do dzielenia się sprawdzonymi przepisami. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek chłodnik Kamil Zalewski Lato z Radiem Lato z Radiem 2025
Kupuj Świadomie. Maciej Walecki sprawdza jak wyrabia się oscypki Oscypek to wędzony ser wytwarzany na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka pochodzącego od rasy Polska Owca Górska, czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej, w okresie od maja do września. Niepowtarzalny smak i wygląd to efekt wielowiekowej tradycji. W poszukiwaniu oscypka, do bacówki wyruszył nasz reporter Maciej Walecki Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Podhale oscypek Lato z Radiem Lato z Radiem 2025
Problem z dostępem do lokalnej żywności. Paradoks w systemie - System żywnościowy jest pełen paradoksów. W Polsce wyrzucamy ponad 130 kg jedzenia rocznie, a w skali świata aż 30 procent żywności jest marnowana. Z drugiej strony mamy utrudniony dostęp do żywności lokalnej, bo dostęp do produktów spożywczych został zglobalizowany - powiedziała w Polskim Radiu 24 dr Paulina Sobiesiak-Penszko z Instytutu Strategii Żywnościowych "Grunt". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 żywność ekologia