Odkrywcy smaków. Słuchacze proponują przepisy kulinarne na bazie zsiadłego mleka Bohaterem cyklu "Odkrywcy smaku" było zsiadłe mleko. Naszych słuchaczy poprosiliśmy o podzielenie się sprawdzonymi przepisami. Jeden z nich zaprezentowała pani Magdalena. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Lato z Radiem Lato z Radiem 2025
Kupuj Świadomie. Maciej Walecki sprawdza, jak powstaje redykołka Kupuj Świadomie to wakacyjny cykl Lata z Radiem oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasi reporterzy kosztują niecodziennych potraw i regionalnych przysmaków, zgłębiając również proces ich wytwarzania. Maciej Walecki zgłębiał tajniki redykołki. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Podhale Lato z Radiem Lato z Radiem 2025
Święto Bastylii. Jakie potrawy Francuzi jedzą 14 lipca? Święto Bastylii przypada 14 lipca. Obchodzi się je na pamiątkę zdobycia twierdzy w 1789 roku, co zapoczątkowało Rewolucję Francuską. - Na ten dzień w kuchni francuskiej polecane jest m.in. Quiche Lorraine, czyli ciasto zapiekane z Lotaryngii. Z bardzo dużą ilością jarzyn, a szczególnie cebuli - zdradza słuchaczka, Maria z Prowansji. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2025 Francja Roman Czejarek
Odkrywcy smaków. Przepisy na chłodnik i sekret pochodzenia potrawy W ramach cyklu "Odkrywcy smaków" smakowaliśmy chłodnik litewski. Roman Czejarek zaprosił słuchaczy do dzielenia się sprawdzonymi przepisami. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek chłodnik Kamil Zalewski Lato z Radiem Lato z Radiem 2025
Kupuj Świadomie. Maciej Walecki sprawdza jak wyrabia się oscypki Oscypek to wędzony ser wytwarzany na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka pochodzącego od rasy Polska Owca Górska, czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej, w okresie od maja do września. Niepowtarzalny smak i wygląd to efekt wielowiekowej tradycji. W poszukiwaniu oscypka, do bacówki wyruszył nasz reporter Maciej Walecki Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Podhale oscypek Lato z Radiem Lato z Radiem 2025
Problem z dostępem do lokalnej żywności. Paradoks w systemie - System żywnościowy jest pełen paradoksów. W Polsce wyrzucamy ponad 130 kg jedzenia rocznie, a w skali świata aż 30 procent żywności jest marnowana. Z drugiej strony mamy utrudniony dostęp do żywności lokalnej, bo dostęp do produktów spożywczych został zglobalizowany - powiedziała w Polskim Radiu 24 dr Paulina Sobiesiak-Penszko z Instytutu Strategii Żywnościowych "Grunt". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 żywność ekologia
Joanna Brodzik jako autorka książek. "Dla mnie pisanie było zawsze" Znamy ją jako aktorkę, ale Joanna Brodzik może pochwalić się również tym, że jest autorką książek kulinarnych i powieści. - Kocham słowa, od zawsze sprawia mi absolutnie zmysłową przyjemność, kiedy literatura zabiera mnie w podróż wyobraźni - mówi w radiowej Jedynce Joanna Brodzik. Zobacz więcej na temat: joanna brodzik literatura serial FILM
Odkrywcy smaków. Słuchacze proponują przepisy kulinarne na bazie sera grillowo-sałatkowego W ramach cyklu "Odkrywcy smaków" smakowaliśmy ser grillowo-sałatkowy. Roman Czejarek zaprosił słuchaczy do dzielenia się autorskimi przepisami. Zobacz więcej na temat: sałatki Roman Czejarek
Technologia i komercja - jak dziś wyglądają wyprawy na Mount Everest Od pierwszego wejścia na najwyższy szczyt globu minęło już przeszło 70 lat - choć motywacje himalaistów są nadal takie same, proces zdobywania Everestu zmienił się nie do poznania. W środę podczas "Świata 4.0" o współczesnych wyprawach na dach świata opowie zdobywca tego szczytu, Michał Leksiński. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia Himalaje Mount Everest Australia
"The Bear" wraca w czerwcu - czwarty sezon serialu W serialu "The Bear" krytyków zachwyca aktorstwo, scenariusz, reżyseria. Podkreślają sceny artystyczne, muzykę. Nie dziwi więc fakt, że widzowie z niecierpliwością oczekują kolejnego sezonu - a ten, już czwarty, będziemy mogli zobaczyć już 26 czerwca. Zobacz więcej na temat: Czwórka serial
Karol Okrasa – Książulo i pojedynek na noże Rozmowa Daniela Wydrycha z Karolem Okrasą, jednym z najbardziej charyzmatycznych mistrzów kuchni w Polsce, osobowością medialną. Gość, jak sam mówi, jest "kucharzem z zamiłowania i zawodu". Opowiada m.in. o tym jak zakwalifikował się do pierwszego, telewizyjnego programu kulinarnego, czy od nazwiska zależy kariera, dlaczego ważny jest sos holenderski, ile jest w Polsce zup oraz czy wątróbka może smakować bez cebulki. Zdradza także, jak poznał swoją żonę i dlaczego wychowywała go babcia Jasia. Karol Okrasa zmierzy się też z Danielem Wydrychem w nietypowej rywalizacji… na noże. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska podcast Daniel Wydrych
Dania Olgi Tokarczuk. Przepisy kulinarne z polskiej literatury Adam Wiedemann przybliżył w Dwójce wątki kulinarne najwyższej próby w polskiej literaturze. Twórca zgromadził przepisy, które możemy znaleźć w twórczości Olgi Tokarczuk. To szczególnie ciekawe, gdyż polska noblistka nie je mięsa. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne książki literatura Olga Tokarczuk Katarzyna Hagmajer-Kwiatek Dwójka Zobacz także
"Tu Myśliwiecka 3/5/7": co każdy człowiek o kluskach wiedzieć powinien? Leniwe, śląskie, a może w stylu azjatyckim? Prosty posiłek i "comfort food" w jednym, do tego odmieniany przez zmieniające się trendy i szerokości geograficzne. Kluski były jednym z tematów audycji "Tu Myśliwiecka 3/5/7". Zobacz więcej na temat: Trójka Michał Nogaś jedzenie kluski śląskie Zobacz także
Wiosna porą na grzybobranie? Oto jakich gatunków szukać Choć marzec zwykle nie jest miesiącem kojarzonym z grzybobraniem, tegoroczne warunki atmosferyczne sprawiły, że grzybiarze ruszyli do lasów. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo grzyby środowisko grzybobranie natura wiosna jedzenie kuchnia
"Kucharka i tyle zarabia!". Fenomen autorki "365 obiadów" Lucyna Ćwierczakiewiczowa, niezwykle popularna postać XIX-wiecznej Warszawy, zapoczątkowała prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni i obyczajowości. A przy tym: osiągnęła niebywały sukces. Wysokość honorarium za jej słynną książkę "365 obiadów za 5 złotych" przekraczało znacznie honorarium Sienkiewicza za "Potop" czy Prusa za "Faraona". Zobacz więcej na temat: Warszawa HISTORIA przepisy kulinarne
Marketing na bazie zapachów W "Drodze przez mąkę" rozmowa o zapachach jedzenia w karnawale, o tzw. aromamarketingu. Zobacz więcej na temat: gotowanie marketing Łukasz Modelski
Święto Polskiej Kluski. Śląskie czy leniwe - które lubimy bardziej? Święto Polskiej Kluski to doskonała okazja, by zwrócić baczniejszą uwagę na potrawy, których wielu z nas nie docenia. Jak się okazuje, niesłusznie. - Kluski można robić z ziemniaków, z mąki, ale jest też wiele innych składników. Są regiony, w których kluski robi się np. z fasoli - zwraca uwagę Paulina Nawrocka-Olejniczak. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Ula Kaczyńska jedzenie nastrój kluski śląskie
Jak idealnie ugotować jajko? Naukowiec rozwikłał zagadkę Prof. Ernesto Di Maio, naukowiec z Uniwersytetu w Neapolu, opracował nowatorską metodę gotowanego jajka. Może ona przerazić osoby, które poświęcają na to tradycyjne sześć minut. Trwa bowiem ponad pół godziny. Naukowiec jednak przekonuje, że dla walorów odżywczych i smakowych - warto poświęcić swój czas. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT gotowanie kuchnia jedzenie NAUKA