Karolina Smyk, autorka bloga "Smyk w kuchni": najgorsze, co można sobie zrobić, to jedzenie byle jak Trzymać się sztywno przepisu na wypieki czy eksperymentować ze składnikami? Czy własne pieczywo może być zdrowsze i smaczniejsze od tego, które możemy kupić w sklepie? O tym mówiła w studiu Czwórki Karolina Smyk, autorka kulinarnego bloga "Smyk w kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka Numer Raz Michał Witak gotowanie pieczenie chleba chleb chleb żytni chleb razowy chleb orkiszowy
Przemysł, film i zabytki. "Lato z Radiem" prosto z Legnicy "Lato z Radiem" udało się do Legnicy, miasta z bardzo interesującą historią. Odbywa się tutaj słynny Turniej Kowali, tu również realizowano zdjęcia do tak głośnych produkcji, jak m.in. "Jack Strong" Władysława Pasikowskiego czy "Mała Moskwa" Waldemara Krzystka. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Legnica Roman Czejarek podróże dolnośląskie KULTURA muzeum Lato z Radiem 2024
Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku Dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku - nie przemierzając setek kilometrów - można poznać różnorodne smaki Europy. Wydarzeniu towarzyszą koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne. O idei oraz smakach, których będzie można zakosztować w Lublinie, mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny wydarzenia. Zobacz więcej na temat: Dwójka KULTURA kuchnia kuchnia polska Lublin Lubelszczyzna tradycja Łukasz Modelski Europejski Festiwal Smaku
Co dziś na obiad? "Męskie gotowanie" z Zuzą Lisowską Gotować każdy musi - jedni z potrzeby, a drudzy z ogromnej pasji. Dzisiejsza gościni "Męskiego gotowania" pokazała, jak wyjątkowe mogą być niektóre dania. Burger z arbuzem? O tym i innych nietypowych połączeniach i kulinarnych podróżach po świecie opowiedziała Zuza Lisowska. Zobacz więcej na temat: kuchnia gotowanie podróże Jakub Jamrozek Czwórka Zuza Lisowska jedzenie arbuz
Grzyby - jakie są ich walory odżywcze i jaki mają wpływ na środowisko? O grzybach trochę naukowo i trochę kulinarne. Rozmowa z prof. Martą Wrzosek z Polskiego Towarzystwa Mykologicznego i z Piotrem Ciemnym, autorem książek kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Trójka Paulina Górska grzyby odżywianie przyroda
Lody to prosta sprawa – zdradza Peter Bertoti, właściciel kultowej podwarszawskiej lodziarni Zaczynał od wielkiej, międzynarodowej firmy, gdzie osiągnął wysokie stanowisko menadżerskie. A jednak pewnego dnia postanowił rzucić tę pracę i "wyjechać w Bieszczady". A właściwie do podwarszawskiego Pruszkowa, gdzie założył kultową dziś lodziarnię. Dzisiaj chodzi się na lody "do Włocha", chociaż to jego dziadek był Włochem, a on ma obywatelstwo… węgierskie. W porannym "Zapraszamy do Trójki" Peter Bertoti opowiadał o sobie i swoich lodach. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA lody jedzenie smak nagroda Pruszków Robert Grzędowski Trójka kuchnia desery
Zdrowi czekoholicy. Jak dobrze jeść czekoladę? Olga Ivanowa, blogerka, autorka książki "Zdrowy czekoholik", w której znajdziemy wiele ciekawych przepisów z czekoladą, była gościnią audycji "Popołudniówa". Opowiedziała o tym, jak zdrowo jeść czekoladę i co jada prawdziwy "czekoholik". Zobacz więcej na temat: czekolada KSIĄŻKA przepisy kulinarne Czwórka Olga Ivanowa-Gutowska słodycze zdrowie Kamil Jasieński jedzenie kakao
Dyplomacja kulinarna. Jak budować markę kraju jedzeniem? Dyplomacja może mieć różne oblicza. O dyplomacji kulinarnej opowiedziała w audycji "Męskie gotowanie" Dr Joanna Gocłowska Bolek - latynoamerykanistka z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia polska kuchnia tajska kuchnia regionalna dyplomacja
Wspólne gotowanie – budowanie więzi i pewności siebie Kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce przygotowywania posiłków. To przestrzeń, w której kształtują się relacje rodzinne, buduje się pewność siebie, a także rodzą się wspomnienia, które pozostają z nami na całe życie. Wspólne gotowanie, zwłaszcza z dziećmi, ma ogromne znaczenie – pozwala na odkrywanie nowych umiejętności, tworzenie więzi i wzmacnianie poczucia własnej wartości. O tym kiedy warto rozpocząć z dzieckiem kulinarną przygodę w rozmowie z Katią Roman ze szkoły gotowania dla dzieci, gościni "Strefy rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom. Zobacz więcej na temat: gotowanie rodzicielstwo wychowanie czas wolny radio dla rodziców DAB+ Podcast Strefa rodzica
Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji - Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie Azja kuchnie świata kuchnia kuchnia tajska kuchnia chińska
Korsyka, wygasłe wulkany i rezerwat pełen flamingów. Co zobaczyć we Francji? Francja to kraj niezwykły, pełen różnorodnych krajobrazów. W piątkowym "Lecie z Radiem" mówiliśmy o najciekawszych miejscach poza stolicą, Paryżem. Gościem Sławy Bieńczyckiej była Sylvie Marek. Zobacz więcej na temat: Francja Sława Bieńczycka Korsyka Owernia wulkan
Pluj-zupa, mąka z trawy i fałszywy królik, czyli co się jadło w czasie powstania warszawskiego Choć przed 1 sierpnia robiono zapasy żywności, nikt nie był przygotowany na to, że powstanie będzie trwać aż 63 dni. Zaspokojenie głodu było z czasem coraz większym wyzwaniem. W końcu zaczęto jeść to, czego w innych okolicznościach nikt nie wziąłby do ust. Zobacz więcej na temat: Powstanie Warszawskie historia Polski HISTORIA jedzenie kuchnia II wojna światowa 1944 gotowanie zupy zapasy okupacja niemiecka
Człowiek od jedzenia. Kulinarne wyprawy Szymona Dudka Szymon Dudek jest "Człowiekiem od jedzenia". W Czwórce opowiada o swojej wyprawie do Japonii, podpowiada jak zrobić pyszne ciasto na pierogi i zdradza jakich restauracji się wystrzegać. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby jedzenie Japonia Kamil Jasieński
Człowiek od jedzenia. Kulinarne wyprawy Szymona Dudka Szymon Dudek jest "Człowiekiem od jedzenia". O swoich ulubionych smakach, ale także o hip-hopie sprzed autotune’a opowie Kamilowi Jasieńskiemu. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby
Croissant, kawa, wołowina po burgundzku. Z czego słynie kuchnia francuska? Francja to kraj o wielu smakach. Najbardziej różnorodnymi posiłkami są lunch i kolacja. Śniadanie często jedzone jest w pośpiechu i na słodko. Wielu słuchaczy kojarzy zapewne aromatyczną kawę i chrupiące croissanty. Czy słusznie? O kulinariach nad Sekwaną mówiliśmy w czwartkowym "Lecie z Radiem". Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Francja David Gaboriaud Lato z Radiem 2024 Lato z Radiem
Chleb. To z niego powstała sztuka kulinarna Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z najpiękniejszych zapachów świata. Monika Walecka opowiedziała nam, gdzie szukała inspiracji do tworzenia pieczywa. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie chleb
Gdzie tkwi sekret bryndzy podhalańskiej? "Lato z Radiem" w Ochotnicy Górnej Maciej Walecki we wtorkowe przedpołudnie odwiedził Ochotnicę Górną. Tu spróbował bryndzy podhalańskiej, która w roku 2007 wpisana została do rejestru "Chroniona nazwa pochodzenia". Po degustacji reporter "Lata z Radiem" poznał również zwyczaje pasterskie. Zobacz więcej na temat: Maciej Walecki Roman Czejarek Chroniona Nazwa Pochodzenia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Gorce Lato z Radiem 2024 Lato z Radiem
Co robi antropolog kultury w kuchni? - Kiedy śledzi się same praktyki żywieniowe, to pojawia się wiele ciekawych rzeczy w obrębie całej kultury. Można wypatrzeć pewne tendencje i zależności między jedzeniem a zachowaniami ludzi - mówi prof. Urszula Jarecka, antropolog z Państwowej Akademii Nauk. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie jedzenie antropologia Jakub Jamrozek