"Embarras de richesse". Złoty wiek sztućców - Dziś w sklepach znajdziemy podstawowy garnitur sztućców na 6, 12 albo czasem na 4 osoby, w którym brak raczej łopatek do szparagów. Jeżeli już trafią się jakieś dodatkowe sztućce, to będą to te do deserów, w postaci widelczyków. Ewentualnie jakieś pojedyncze sztućce półmiskowe - mówiła w Dwójce Marcelina Palińska, historyczka sztuki i kulturoznawczyni. Zobacz więcej na temat: HISTORIA KULTURA jedzenie Wilanów
Jedzenie i literatura. Audycja "Droga przez mąkę" w książkowym wydaniu - To almanach rozmów z przeróżnymi ludźmi, których menu literackiej jest dość odmienne. Czytamy wszystko, od starożytności do dzisiaj, od Petroniusza do "American Psycho". Również menu literackie moich gości, których trochę się przewinęło przez siedem lat w mojej audycji, czyni tę książkę dosyć różnorodną - Łukasz Modelski, prowadzący sobotni radiowy program kulinarny, autor książki "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek". Zobacz więcej na temat: KSIĄŻKA kuchnia kuchnie świata Paweł Siwek
Najwięksi dyktatorzy XX wieku z perspektywy talerza Gościem audycji był Witold Szabłowski, autor książki "Jak nakarmić dyktatora?". Zobacz więcej na temat: gotowanie KULTURA
Siedem lat minęło, czyli kalejdoskop kulinarny Dwójki To było specjalne wydanie "Drogi przez mąkę", gdyż dokładnie siedem lat temu, 14 września 2012 roku, audycja ruszyła w eter. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA
Marta Sapała: marnowanie żywności to pochodna stylu życia - Na nasz styl życia składa się wiele komponentów. Dlatego nawet w różnych badaniach prowadzonych w wielu miejscach na świecie, które dotyczyły tego, co wpływa na poziom marnotrawstwa żywności nie ma jasno postawionej odpowiedzi, że ten jeden konkretny czynnik sprawia, że wyrzucamy więcej - mówiła w Dwójce autorka książki "Na marne". Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie KULTURA
Kanon kuchni polskiej - Postawiliśmy sobie pytanie, co to jest kuchnia polska, ale w zglobalizowanym świecie kulinarnym i produkcji żywności. I gdybym wyszedł np. ze studia w Toruniu na stare miasto i policzył przybytki kulinarne znajdujące się tam, to stwierdziłbym, że kuchnia polska składa się głównie z kebabów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski, współtwórca książki kulinarnej, której znajdzie się zbiór stu narodowych potraw. Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi kuchnia polska
Kuchnia na ostro, czyli nożem w jedzenie W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z płatnerzem Piotrem Jędrasem, który opowiedział rozmaitych nożach i ich zastosowaniach. Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA
W poszukiwaniu doskonałej zupy rybnej - Prawie każdy lokal, wyrastający ponad średnią, ma zupę rybną. Spotkałem je również w smażalniach, wobec tego nie jest ona niepospolita - opowiadał w "Drodze przez mąkę" Gieno Mientkiewicz, kucharz i smakosz, który postanowił przemierzyć polskie wybrzeże i odwiedzić nadmorskie restauracje, aby sporządzić raport o stanie tego specjału w Polsce. Zobacz więcej na temat: ryby ryba jedzenie Gieno Mientkiewicz STYL ŻYCIA
Owocowy wątek Rewolucji Kulturalnej w Chinach - To historia wyjęta jakby ze średniowiecznych kronik, a dotyczy – o dziwo – ateistycznego państwa, w którym mango było w tym okresie owocem niezwykle egzotycznym, praktycznie nieznanym - mówiła w Dwójce dr Monika Milewska, autorka publikacji "Mango Mao. Niezwykła relikwia komunistycznych Chin". Zobacz więcej na temat: mango Mao Tse-Tung Chiny jedzenie HISTORIA KULTURA
Mdłe i zjełczałe. Jak Baudelaire hejtował belgijską kuchnię - Jest w tym pasja i chęć zniszczenia wszystkiego, z czym się spotyka. Zawiódł się na Belgach - o zapiskach francuskiego poety na temat XIX wiecznej kuchni belgijskiej opowiadała w Dwójce pisarka Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: Wanda Klenczon kuchnia francuska KULTURA
Urszula Gacek: ocet jest bardzo humorzasty - Zawsze byłam zapalonym kucharzem, robiłam własne wina i konfitury. Postanowiłam więc zrobić własny ocet cydrowy na czystym soku wytłoczonym z własnych jabłek – opowiadała Urszula Gacek, która od lat produkuje własne octy żywe. Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA
Comfort food – jedzenie na pocieszenie - Potrzebuję pocieszenia, poczucia komfortu, więc mogę sobie bezkarnie zjeść to i owo - opowiada dr. Lucy Long, dyrektor i założycielka Centrum Żywności i Kultury. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia KULTURA
Paco Roncero i jego kuchnia jako kulinarny spektakl - "Ogród" to jedyne danie, które powtarzam w menu od sześciu sezonów. To słynna i badzo pracochłonna przystawka, która unosi się w koszyku przyczepionym do balona i ląduje na stole. Drewniana skrzynka z przystawkami ułożonymi na kształt ogrodu pełnego grządek jest bardzo malownicza i niezwykle popularna wśród gości mojej restauracji - mówił w Dwójce światowej sławy hiszpański kucharz. Zobacz więcej na temat: kuchnia hiszpańska kulinaria KULTURA
Wszystkie smaki kina kulinarnego Gościem audycji była Lucyna Zembowicz - pomysłodawczyni Films for Food Festival. Zobacz więcej na temat: kino jedzenie
Średniowieczne exempla W audycji rozmawialiśmy o dziedzinie, której podstawy sformułował w IV wieku przed Chrystusem Arystoteles. Zobacz więcej na temat: Łukasz Kozak średniowiecze KULTURA
Nowa Niki Segnit już po polsku Gościem audycji "Droga przez mąkę" była brytyjska autorka słynnych książek kulinarnych. Zobacz więcej na temat: gotowanie KULTURA książki kulinaria przepisy kulinarne
Czy w średniowieczu istniało dzieciństwo? Zapraszamy do wysłuchania nagrania kolejnej audycji z cyklu "Kryzys wieku średniego". Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
Włoscy futuryści i ich kuchnia - Marinettiemu nie chodziło o tanią sensację. Kiedy przystąpił do formułowania futuryzmu był już spełniony literacko. 10 lat wcześniej, w 1899 roku, kiedy miał 23 lata wygrał poważny konkurs literacki dużego pisma francuskiego - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga NoKuchWa (Nowa Kuchnia Warszawska). Zobacz więcej na temat: KULTURA HISTORIA Włochy kuchnia kuchnia włoska