Comfort food – jedzenie na pocieszenie - Potrzebuję pocieszenia, poczucia komfortu, więc mogę sobie bezkarnie zjeść to i owo - opowiada dr. Lucy Long, dyrektor i założycielka Centrum Żywności i Kultury. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia KULTURA
Paco Roncero i jego kuchnia jako kulinarny spektakl - "Ogród" to jedyne danie, które powtarzam w menu od sześciu sezonów. To słynna i badzo pracochłonna przystawka, która unosi się w koszyku przyczepionym do balona i ląduje na stole. Drewniana skrzynka z przystawkami ułożonymi na kształt ogrodu pełnego grządek jest bardzo malownicza i niezwykle popularna wśród gości mojej restauracji - mówił w Dwójce światowej sławy hiszpański kucharz. Zobacz więcej na temat: kuchnia hiszpańska kulinaria KULTURA
Wszystkie smaki kina kulinarnego Gościem audycji była Lucyna Zembowicz - pomysłodawczyni Films for Food Festival. Zobacz więcej na temat: kino jedzenie
Średniowieczne exempla W audycji rozmawialiśmy o dziedzinie, której podstawy sformułował w IV wieku przed Chrystusem Arystoteles. Zobacz więcej na temat: Łukasz Kozak średniowiecze KULTURA
Nowa Niki Segnit już po polsku Gościem audycji "Droga przez mąkę" była brytyjska autorka słynnych książek kulinarnych. Zobacz więcej na temat: gotowanie KULTURA książki kulinaria przepisy kulinarne
Czy w średniowieczu istniało dzieciństwo? Zapraszamy do wysłuchania nagrania kolejnej audycji z cyklu "Kryzys wieku średniego". Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
Włoscy futuryści i ich kuchnia - Marinettiemu nie chodziło o tanią sensację. Kiedy przystąpił do formułowania futuryzmu był już spełniony literacko. 10 lat wcześniej, w 1899 roku, kiedy miał 23 lata wygrał poważny konkurs literacki dużego pisma francuskiego - mówił w Dwójce Paweł Brylski, autor bloga NoKuchWa (Nowa Kuchnia Warszawska). Zobacz więcej na temat: KULTURA HISTORIA Włochy kuchnia kuchnia włoska
Słoweńska kuchnia i golf. Spotkanie z Aną Roš - Pierwsza lekcja gotowania, którą dostałam, polegała na tym, że przyjaciel mojego męża uczył mnie powtarzalności dań. Na konkretnej potrawie. Kiedy przyjechał następnym razem, to, co mu podałam, było rożne od tego, co wspólnie zrobiliśmy. On na to: "W kuchni musisz umieć powtórzyć to samo. To tak jak z golfem" - mówiła w Dwójce światowej sławy szefowa kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria restauracja KULTURA
Sekrety kulinarnego sukcesu, czyli gastrofizyka od kuchni Gościem audycji był Paweł Kałużny - ekspert w dziedzinie, która wydaje się bardzo odległa i nieprzydatna przeciętnemu restauratorowi. A to błąd, który może drogo kosztować. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA restauracja
Deserownik - nie mylić z wypiekami - Deserownik jest to rodzaj mebla pomocniczego, na którym dawniej ustawiano słodycze i wypieki. Te ostatnie wcale nie musiały być słodkie, były wśród nich także rzeczy wytrawne - mówiła w Dwójce Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Kuchniokracja. Deserownik". Zobacz więcej na temat: wypieki KULTURA przepisy przepisy kulinarne
Notre Dame. Co trzeba będzie odbudować? - Spłonęła przede wszystkim drewniana konstrukcja nad nawą główną, chórem i transeptem katedry oraz to, co dominowało w pejzażu środkowej części Paryża, czyli potężna iglica, która znajdowała się w przęśle skrzyżowania, tradycyjnie nazywana w Polsce "wieżyczką na sygnaturkę". A przy okazji stopiło się to, co na tym drewnie leżało, czyli ogromne połacie blachy, którą były pokryte więźby dachowe - mówił w Dwójce dr hab. Jakub Adamski. Zobacz więcej na temat: Notre Dame Łukasz Kozak architektura zabytki gotyk KULTURA HISTORIA
Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki - Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Agnieszka Kręglicka jedzenie Stanisław Moniuszko maciej nowicki HISTORIA KULTURA
Jak smakują smażone kotki? Poznaj dania z dzikich roślin - Zamiast walczyć z chwastami przy pomocy chemikaliów, lepiej je zjeść - radziła w Dwójce Małgorzata Kalemba-Dróżdż, doktor biochemii i autorka książek kulinarnych. Zobacz więcej na temat: warzywa owoce kuchnia KULTURA rośliny
Tymoteusz Michalski: najlepsza oliwa jest z czystych miejsc - Na jakość oliwy z Kalamaty wpływa dostęp do morza, wiatry i prądy opływające Peloponez, ale przede wszystkim braku przemysłu w okolicy. Czystość tego regionu jest najważniejsza - mówił w Dwójce Tymoteusz Michalski z inicjatywy "Oliwa wypływa". Zobacz więcej na temat: Grecja oliwa KULTURA jedzenie
Sekret miłości Węgrów do wina zawiera się w słowie "bor" - Słowo wino w większości krajów wywodzi się z łaciny. Tymczasem na Węgrzech należy ono do korpusu najstarszych wyrazów, które Węgrzy przynieśli z sobą, kiedy dopiero zajmowali tereny, na których znajduje się ich kraj - mówił w Dwójce dr Dávid Brazsil. Zobacz więcej na temat: Węgry KULTURA
Co śpiewa polska wieś w czasie Wielkiego Postu? - Pieśń "Stabat mater" właściwie na wsi nie funkcjonuje. Jeżeli już, to w wariancie melodycznym zgodnym z XIX-wiecznymi śpiewnikami, czyli mioduszewskim i późniejszym, siedleckim. Mamy za to mnóstwo piet późniejszych, XVII- i XVIII-wiecznych - mówił w Dwójce Adam Strug, śpiewak, kompozytor, instrumentalista, autor piosenek, badacz i popularyzator muzyki tradycyjnej. Zobacz więcej na temat: Wielki Post Łukasz Kozak Adam Strug pieśń franciszkanie MUZYKA HISTORIA
Kulinarna podróż w XIX wiek z Marcjanną Oborską - Dość przypadkiem natrafiliśmy z dr. Mirosławem Roguskim na zbiór przepisów autorstwa pani domu, Marcjanny Oborskiej, rocznik 1784. Zachował się on w bibliotece Ossolineum w papierach Jawornickich, bo Marcjanna była z domu Jawornicka - mówiła w Dwójce Małgorzata Buttitta, antropolożka kultury i autorka tekstów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA HISTORIA
Alain Passard: kuchnia warzywna zbliża nas do malarstwa i mody - Miałem trzy gwiazdki gotując z mięsem i to wszystko zmieniłem, poświęciłem, żeby gotować z warzyw. To pozostanie w historii kuchni - mówił w Dwójce szef paryskiej restauracji uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin. Zobacz więcej na temat: Francja kuchnia francuska warzywa KULTURA jedzenie