50 twarzy śledzia To oczywiście liczba zaokrąglona, bo trudno określić, ile tak naprawdę wersji tej ryby istnieje. Różne ciekawostki, tajemnice i przepisy związane ze śledziem w "Drodze przez mąkę" przybliżyli Marta Sawicka-Danielak i Gieno Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: kulinaria jedzenie Boże Narodzenie 2019 w Polskim Radiu
"Nienasycone". Kulinarne portrety niezwykłych kobiet Gośćmi "Drogi przez mąkę" były Klaudia Iga Péres i Marianne Pfeffer Gjengedal - autorki książki "Nienasycone. 14 sławnych kobiet i 99 stylowych przepisów". Zobacz więcej na temat: kuchnia gotowanie Maria Antonina Coco Chanel Sophia Loren
Legenda o świętym Mikołaju W "Kryzysie wieku średniego" opowiedzieliśmy prawdziwą historię legendarnego świętego, który współcześnie stał się symbolem popkultury. Zobacz więcej na temat: Święty Mikołaj legendy Łukasz Kozak średniowiecze HISTORIA
Dobry zakwas pozytywnie wpłynie na mózg - Zakwas to bardzo poważna sprawa. Najnowsze badania pokazują, że z zakwasem nie ma żartów - mówił w Dwójce fizyk i kucharz Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: jedzenie święta KULTURA kuchnia
Wyróżnione "Miejsce przy królewskim stole" W audycji opowiadaliśmy o inicjatywie Muzeum Pałacu Jana III Sobieckiego w Wilanowie. Projekt "Miejsce przy królewskim stole" znalazł się wśród laureatów Nagród Dziedzictwa Europejskiego 2019. Zobacz więcej na temat: Wilanów kulinaria
Co jadano w średniowieczu? W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o książce Ernsta Schuberta "Jedzenie i picie w średniowieczu". Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Kozak KULTURA
Agnieszka Kręglicka: dzieci w czasach Moniuszki miały przegwizdane - Dzieci jadły kaszę non stop. Menu było rozpisane na dni tygodnia i było niezmienne - mówiła w Dwójce Agnieszka Kręglicka, współautorka książki "Moniuszko w kuchni". Zobacz więcej na temat: Stanisław Moniuszko kuchnia polska KULTURA jedzenie
"Opowieści ucieszne" Poggio Braccioliniego W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o "Liber facetiarum" Poggia Braccioliniego, nieznanego utworu piętnastowiecznej literatury łacińskiej, na który złożyło się ponad 270 moralizujących, rubasznych, niekiedy skandalizujących opowiastek. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak KULTURA
Podróż po europejskich winnicach Gościem "Drogi przez mąkę" był Tomasz Prange-Barczyński - autor reporterskiego przewodnika po winiarskich regionach "Europa na winnych szlakach. Od winnicy do winnicy". Zobacz więcej na temat: Winnica
Laura Osęka: piekarnik jest odniesieniem do ciepła rodzinnego - To jest sprzęt niedoceniany w tej chwili i nie wszyscy pieką, bo myślą, że pieczenie jest trudne. A ja chciałam pokazać, że jest inaczej - mówiła w Dwójce Laura Osęka, autorka książki "Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo". Zobacz więcej na temat: kuchnia STYL ŻYCIA
Awian. Towarzysz każdego, kto kształcił się w średniowieczu W audycji mówiliśmy o twórczości łacińskiego bajkopisarza Awiana, autorem 42 tekstów pisanych wierszem elegijnym. Zobacz więcej na temat: średniowiecze bajki Łukasz Kozak KULTURA HISTORIA
"Przy stole z Hitlerem". Wilczy Szaniec od kuchni Gościem audycji była Włoszka Rosella Postorino - autorka powieści, która budzi prowokacyjne pytania o współudział w zbrodniach, poczucie winy i przetrwanie, a przy okazji opowiada o kulinarnych upodobaniach przywódcy III Rzeszy. Zobacz więcej na temat: kuchnia Adolf Hitler KSIĄŻKA HISTORIA KULTURA
Magdalena Maślak: kuchnia żydowska to kuchnia sezonowa - Kuchnia żydowska ma tyle odsłon, ile krajów. I w każdym kraju, w którym mieszkają Żydzi, jest kuchnia żydowska lokalna - mówiła w Dwójce Magdalena Maślak z muzeum POLIN, kuratorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia. Zobacz więcej na temat: kultura żydowska jedzenie KULTURA Muzeum Historii Żydów Polskich
Makaron z bakłażanem i pomidorami, czyli wszystko w normie "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego to zapis rozmów o kuchni i jej związkach z literaturą oraz o literaturze i jej związkach z kuchnią. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura
Historyk: dla Brunona z Kwerfurtu taka śmierć zapewniała zbawienie W audycji opowiedzieliśmy o działalności benedyktyńskiego mnicha, który w XI wieku przybył do Polski zafascynowany postacią św. Wojciecha i poniósł męczeńską śmierć w okolicach Pojezierza Suwalskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak św. Wojciech HISTORIA
Od "MasterChef Junior" do "Portugalii do zjedzenia" W audycji recenzowaliśmy wraz z Małgorzatą Mintą, dziennikarką i blogerką kulinarną, książki kucharskie, które ostatnio ukazały się na rynku. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Małgorzata Minta KULTURA
Food design i mięso z probówki. Gastronomia przyszłości - Nasza wystawa "Uśpieni sytością" podzielona jest na trzy części: odpady, hodowla i uprawa. Podeszliśmy też do tematu food design, który pozwala problem jedzenia potraktować szerzej. Mówimy o tym, ile żywności marnuje się na świecie, mówimy też o głodzie - powiedział w Dwójce Michał Grzymała, kurator ekspozycji. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie KULTURA wystawa Centrum Nauki Kopernik
Tajemnice miecza królów Polski W audycji "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o legendarnym Szczerbcu, czyli mieczu koronacyjnym polskich królów. Zobacz więcej na temat: Wawel średniowiecze KULTURA historia Polski Łukasz Kozak