Detoks to tylko mit? Modne diety pod lupą - Autor tej książki ma dość krytyczne podejście do wszelkich prawd objawionych, które dotykają nas z coraz większą intensywnością, zwłaszcza dzięki mediom społecznościowym - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta o Anthonym Warnerze, autorze "Całej prawdy o zdrowym jedzeniu i modnych dietach". Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia kulinaria Łukasz Modelski Małgorzata Minta NAUKA
Z trzygwiazdkowej restauracji do Warszawy - Trzy lata w takiej restauracji jak Geranium to długo. Średnio, dla tych, którzy pracują na kuchni, jest to rok i przenoszą się gdzie indziej - mówił w Dwójce Norbert Dudziński, certyfikowany sommelier i felietonista "Kultury Liberalnej". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski alkohol restauracja Warszawa gastronomia
Poznajemy książki od kuchni O nowych książkach kulinarnych rozmawialiśmy z Małgorzatą Mintą - dziennikarką i blogerką. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria Łukasz Modelski
Polikarp rozmawia ze Śmiercią. Prawda po 500 latach - Ten tekst w jakiejś mierze powiązany jest ze środkami medialnymi, świadczy bowiem o rewolucyjnej zmianie, jaka zaszła na początku XVI stulecia - podkreślał Wojciech Kordyzon, opowiadając o odkryciu pełnego, drukowanego tekstu słynnej "Rozmowy Mistrza Polikarpa ze Śmiercią" z 1542 roku. Zobacz więcej na temat: średniowiecze śmierć literatura Łukasz Modelski Łukasz Kozak KULTURA
Setki przepisów na karpia, czyli zapomniana polska kuchnia - Zapomnieliśmy, jak karpia przyrządzać. A wystarczy jeszcze zajrzeć do książek z XIX wieku, by się przekonać, ile sposobów może być na tę rybę - mówiła w Dwójce Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, współautorka, wraz z Jarosławem Dumanowskim, książki "Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej". Zobacz więcej na temat: kulinaria historia Polski Łukasz Modelski KULTURA
Michel Troisgros: w kuchni dziś rządzi prostota i popularność - Kawior, trufle, foie gras to świetne rzeczy, ale jednak współczesna kuchnia francuska już taka nie jest - opowiadał w Dwójce kucharz uznany według magazynu "Le Chef" za najlepszego szefa na świecie. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Łukasz Modelski KULTURA jedzenie
Kulinarne zjednoczenie Polski - W 1918 roku powstające państwo polskie nie miało jednej armii, jednego wzoru mundurów. I nie tylko. Zamieszkiwali je ludzie mający różne przyzwyczajenia. Inaczej żyli, pracowali i inaczej jadali, a zaczęli stanowić jeden naród - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Łukasz Modelski
Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"… Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Historyczne manipulacje ciałem św. Wojciecha Wedle czeskiego kronikarza Kosmasa duch świętego Wojciecha ostatecznie pozwolił wojom Brzestysława zabrać jego ciało z katedy gnieźnieńskiej do Pragi. Inaczej tę historię usiłował poukładać Długosz, o czym opowiadała w Dwójce prof. Maria Starnawska. Zobacz więcej na temat: średniowiecze św. Wojciech Łukasz Kozak Łukasz Modelski KULTURA HISTORIA
Czy rukola z winem mogą zwiększyć odporność na chłostę? Tak w swych medycznych zapiskach twierdził rzymski urzędnik i żołnierz Kwintus Gargiliusz Marcjalis. W Dwójce dyskutowaliśmy o jego książce "Lekarstwa z warzyw i owoców". Zobacz więcej na temat: warzywa owoce lekarz KULTURA starożytność Łukasz Modelski
Wyprawa kijowska Bolesława Chrobrego - Była to tak naprawdę ingerencja w wewnątrz dynastyczny konflikt na Rusi - mówił w Dwójce prof. Marcin Rafał Pauk z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: Bolesław Chrobry Łukasz Kozak Łukasz Modelski historia Polski HISTORIA
Jak smakowało wino w starożytności? - W literaturze z tamtych czasów niewiele jest opisów wina, ale mamy na jego temat pewne domysły - opowiadał w Dwójce Michał Bardel, autor książki "Korek czy zakrętka? Wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, tylko nie masz kogo zapytać". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski alkohol KULTURA
Jedzenie jako źródło artystycznej inspiracji W audycji spotkaliśmy się z Tessą Capponi-Borawską i Agnieszką Drotkiewicz - autorkami książki "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze". Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski KULTURA
Buñuel, Carrière i film, czyli ile wina w kinie - Luis Bunuel i Jean-Claude Carriere spotkali się w Cannes. Pierwsze pytanie, jakie reżyser zadał swemu późniejszemu scenarzyście brzmiało: czy pije pan wino. Nie wiedział, że jest on potomkiem winiarskiej rodziny – opowiadał w Dwójce Sławomir Sochaj. Zobacz więcej na temat: kuchnia Winnica kino Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Joanna Jakubiuk: moje dzieciństwo wypełniały dania z ziemniaka - Babcia Lenka gotowała do ostatniego obierka. A że ziemniaków zawsze było dużo, niemalże przez cały rok, to robiła wszystko właśnie z ziemniaka. Tych dań było bardzo dużo i były różnorodne, nie tylko w kółko ziemniaki pieczone, gotowane albo kopytka - mówiła autorka książki "Ziemniak. Wszystko, czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski ziemniaki gotowanie przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Przepis na kucharza doskonałego Gościem audycji był współautor książki "Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki". Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA Łukasz Modelski
W jak Wino i Walencja Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Tomasz Prange-Barczyński, redaktor magazynu "Ferment". Zobacz więcej na temat: alkohol valencia Łukasz Modelski
Motocyklem po smaki świata - Gdy jestem w Holandii, nie umiem sobie odmówić bułeczki ze śledziem - o swoich kulinarnych podróżach opowiadał w Dwójce Bartek Gosk, motocyklista i kucharz. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski STYL ŻYCIA jedzenie motocykl