"Przy stole z Hitlerem". Wilczy Szaniec od kuchni Gościem audycji była Włoszka Rosella Postorino - autorka powieści, która budzi prowokacyjne pytania o współudział w zbrodniach, poczucie winy i przetrwanie, a przy okazji opowiada o kulinarnych upodobaniach przywódcy III Rzeszy. Zobacz więcej na temat: kuchnia Adolf Hitler KSIĄŻKA HISTORIA KULTURA
Magdalena Maślak: kuchnia żydowska to kuchnia sezonowa - Kuchnia żydowska ma tyle odsłon, ile krajów. I w każdym kraju, w którym mieszkają Żydzi, jest kuchnia żydowska lokalna - mówiła w Dwójce Magdalena Maślak z muzeum POLIN, kuratorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia. Zobacz więcej na temat: kultura żydowska jedzenie KULTURA Muzeum Historii Żydów Polskich
Makaron z bakłażanem i pomidorami, czyli wszystko w normie "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego to zapis rozmów o kuchni i jej związkach z literaturą oraz o literaturze i jej związkach z kuchnią. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura
Historyk: dla Brunona z Kwerfurtu taka śmierć zapewniała zbawienie W audycji opowiedzieliśmy o działalności benedyktyńskiego mnicha, który w XI wieku przybył do Polski zafascynowany postacią św. Wojciecha i poniósł męczeńską śmierć w okolicach Pojezierza Suwalskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak św. Wojciech HISTORIA
Od "MasterChef Junior" do "Portugalii do zjedzenia" W audycji recenzowaliśmy wraz z Małgorzatą Mintą, dziennikarką i blogerką kulinarną, książki kucharskie, które ostatnio ukazały się na rynku. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Małgorzata Minta KULTURA
Food design i mięso z probówki. Gastronomia przyszłości - Nasza wystawa "Uśpieni sytością" podzielona jest na trzy części: odpady, hodowla i uprawa. Podeszliśmy też do tematu food design, który pozwala problem jedzenia potraktować szerzej. Mówimy o tym, ile żywności marnuje się na świecie, mówimy też o głodzie - powiedział w Dwójce Michał Grzymała, kurator ekspozycji. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie KULTURA wystawa Centrum Nauki Kopernik
Tajemnice miecza królów Polski W audycji "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o legendarnym Szczerbcu, czyli mieczu koronacyjnym polskich królów. Zobacz więcej na temat: Wawel średniowiecze KULTURA historia Polski Łukasz Kozak
"Embarras de richesse". Złoty wiek sztućców - Dziś w sklepach znajdziemy podstawowy garnitur sztućców na 6, 12 albo czasem na 4 osoby, w którym brak raczej łopatek do szparagów. Jeżeli już trafią się jakieś dodatkowe sztućce, to będą to te do deserów, w postaci widelczyków. Ewentualnie jakieś pojedyncze sztućce półmiskowe - mówiła w Dwójce Marcelina Palińska, historyczka sztuki i kulturoznawczyni. Zobacz więcej na temat: HISTORIA KULTURA jedzenie Wilanów
Jedzenie i literatura. Audycja "Droga przez mąkę" w książkowym wydaniu - To almanach rozmów z przeróżnymi ludźmi, których menu literackiej jest dość odmienne. Czytamy wszystko, od starożytności do dzisiaj, od Petroniusza do "American Psycho". Również menu literackie moich gości, których trochę się przewinęło przez siedem lat w mojej audycji, czyni tę książkę dosyć różnorodną - Łukasz Modelski, prowadzący sobotni radiowy program kulinarny, autor książki "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek". Zobacz więcej na temat: KSIĄŻKA kuchnia kuchnie świata Paweł Siwek
Najwięksi dyktatorzy XX wieku z perspektywy talerza Gościem audycji był Witold Szabłowski, autor książki "Jak nakarmić dyktatora?". Zobacz więcej na temat: gotowanie KULTURA
Siedem lat minęło, czyli kalejdoskop kulinarny Dwójki To było specjalne wydanie "Drogi przez mąkę", gdyż dokładnie siedem lat temu, 14 września 2012 roku, audycja ruszyła w eter. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA
Marta Sapała: marnowanie żywności to pochodna stylu życia - Na nasz styl życia składa się wiele komponentów. Dlatego nawet w różnych badaniach prowadzonych w wielu miejscach na świecie, które dotyczyły tego, co wpływa na poziom marnotrawstwa żywności nie ma jasno postawionej odpowiedzi, że ten jeden konkretny czynnik sprawia, że wyrzucamy więcej - mówiła w Dwójce autorka książki "Na marne". Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie KULTURA
Kanon kuchni polskiej - Postawiliśmy sobie pytanie, co to jest kuchnia polska, ale w zglobalizowanym świecie kulinarnym i produkcji żywności. I gdybym wyszedł np. ze studia w Toruniu na stare miasto i policzył przybytki kulinarne znajdujące się tam, to stwierdziłbym, że kuchnia polska składa się głównie z kebabów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski, współtwórca książki kulinarnej, której znajdzie się zbiór stu narodowych potraw. Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi kuchnia polska
Kuchnia na ostro, czyli nożem w jedzenie W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z płatnerzem Piotrem Jędrasem, który opowiedział rozmaitych nożach i ich zastosowaniach. Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA
W poszukiwaniu doskonałej zupy rybnej - Prawie każdy lokal, wyrastający ponad średnią, ma zupę rybną. Spotkałem je również w smażalniach, wobec tego nie jest ona niepospolita - opowiadał w "Drodze przez mąkę" Gieno Mientkiewicz, kucharz i smakosz, który postanowił przemierzyć polskie wybrzeże i odwiedzić nadmorskie restauracje, aby sporządzić raport o stanie tego specjału w Polsce. Zobacz więcej na temat: ryby ryba jedzenie Gieno Mientkiewicz STYL ŻYCIA
Owocowy wątek Rewolucji Kulturalnej w Chinach - To historia wyjęta jakby ze średniowiecznych kronik, a dotyczy – o dziwo – ateistycznego państwa, w którym mango było w tym okresie owocem niezwykle egzotycznym, praktycznie nieznanym - mówiła w Dwójce dr Monika Milewska, autorka publikacji "Mango Mao. Niezwykła relikwia komunistycznych Chin". Zobacz więcej na temat: mango Mao Tse-Tung Chiny jedzenie HISTORIA KULTURA
Mdłe i zjełczałe. Jak Baudelaire hejtował belgijską kuchnię - Jest w tym pasja i chęć zniszczenia wszystkiego, z czym się spotyka. Zawiódł się na Belgach - o zapiskach francuskiego poety na temat XIX wiecznej kuchni belgijskiej opowiadała w Dwójce pisarka Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: Wanda Klenczon kuchnia francuska KULTURA
Urszula Gacek: ocet jest bardzo humorzasty - Zawsze byłam zapalonym kucharzem, robiłam własne wina i konfitury. Postanowiłam więc zrobić własny ocet cydrowy na czystym soku wytłoczonym z własnych jabłek – opowiadała Urszula Gacek, która od lat produkuje własne octy żywe. Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA