X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kuchnia Karyntii - tradycyjna i ekologiczna

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2019 17:07
Karyntia to jeden z najpiękniejszych regionów Europy – większość jej powierzchni zajmują góry, a wśród ich wzniesień nie brakuje turkusowych jezior i termalnych źródeł. Słynie też z kuchni na styku kultur: austriackiej, włoskiej i słoweńskiej. Karynckie pierogi, włoskie sery, słoweńskie wypieki można znaleźć na tradycyjnym Targu Benedyktynów.
Audio
  • Na tradycyjnym Targu Benedyktynów. O smakach Karyntii opowiada Ula Kalinowska (Czat Czwórki)
Targ Benedyktynów w Kantynii
Targ Benedyktynów w KantyniiFoto: Justyna Tylczyńska/Czwórka

Karyntia to region znany nie tylko z najwyższych górskich szczytów i lodowców, ale to także bardzo smaczny kąsek południa Austrii. Karyntia leży w bliskim sąsiedztwie granicy włoskiej i słoweńskiej, dzięki czemu jej kuchnia to prawdziwa mieszanka. Można się o tym przekonać odwiedzając Targ Benedyktynów, który działa tam od ponad 70 lat.

- Dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty w samym centrum miasta Targ Benedyktynów otwiera swoje podwoje i przyciąga prawdziwe tłumy. Ponad 150 wystawców z Austrii, Słowenii i Włoch oferuje tam bogatą ofertę regionalnych produktów.

Targu Benedyktynów w Kantynii Targ Benedyktynów w Klagenfut 

Znajdziemy tu dania mączne, nabiał, sery, mięsa i potrawy z ziemniaków. - Jednym z najczęściej spotykanych stoisk są cukiernie. Kupimy tu na przykład wyjątkowy chleb, z którego słynie Austria. Ciemny, ciężki, o orzechowym zapachu, który w domowych warunkach wytrzyma około tygodnia. Znajdziemy tu drożdżową babę karyncką, którą miejscowi podają z... szynką i chrzanem i całą gamę produktów, które powstają na bazie szyszek z sosny limbowej - wyliczała Ula Kalinowska z Austria.info, Narodowego Biuro Promocji Austrii.

Jakie historie kryją się za recepturami austriackich potraw? Czego koniecznie trzeba spróbować wybierają się do Klagenfut? W jaki sposób słoweńskie i włoskie wpływy przeniknęły do kuchni Karyntii? Więcej na ten temat w nagraniu rozmowy. 

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Gość: Ula Kalinowska (Austria.info, Narodowe Biuro Promocji Austrii)

Data emisji: 12.08.2019

Godzina emisji: 16.09

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zdrowo to także smacznie. Liczy się balans

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2016 19:27
Taką dewizę w gotowaniu wyznaje Justyna Połeć, autorka kulinarnego bloga, ale przede wszystkim pasjonatka gotowania. W "Czacie Czwórki" zdradziła kilka sekretów swojej kuchni i zdrowego stylu życia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Islandia - w krainie lodu jest raj na ziemi

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2018 17:30
W krainie lodu żyją najszczęśliwsi ludzie na świecie. - 80 proc. mieszkańców Islandii wierzy w elfy. I choć nikt nigdy ich nie widział, elfy mogą zablokować budowę drogi albo osiedla - opowiada Wojtek Kokot, uczestnik Erasmusa w Reykjaviku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Karnawał solo. Jak bawią się single?

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2018 16:00
Życie w pojedynkę zdarza nam się coraz częściej i to w różnym wieku. - Różne są przyczyny takiego stanu, niezależnie jednak od powodów samotności do wszystkich wyciągamy rekę - przekonują organizatorzy imprez dla singli.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przyszłość mediów cyfrowych i tradycyjnych - co nas czeka?

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2019 19:08
Prasa, radio, telewizja, komputery stacjonarne, Internet, smartfony, media społecznościowe, sztuczna inteligencja, rozszerzona rzeczywistość - jaka jest perspektywa rozwoju mediów cyfrowych na świecie, a jaka w Polsce?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ameryka Łacińska i Środkowa. Inne obyczaje i temperamenty

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2019 18:23
Podróżniczka Paulina Lewandowska postanowiła zgłębić temat różnic kulturowych pomiędzy krajami latynoskimi. W tym celu udała się w podróż przez Karaiby, Meksyk i Amerykę Centralną. Co odkryła?
rozwiń zwiń