Palona wołowina - przepis Jakuba Botty Szef kuchni Jakub Botta zdradza przepis na swoje popisowe danie. Jak zrobić chrust z ziemniaków i paloną wołowinę? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia STYL ŻYCIA gotowanie kulinaria hobby Mateusz Kulik
"Przy stole z Hitlerem". Wilczy Szaniec od kuchni Gościem audycji była Włoszka Rosella Postorino - autorka powieści, która budzi prowokacyjne pytania o współudział w zbrodniach, poczucie winy i przetrwanie, a przy okazji opowiada o kulinarnych upodobaniach przywódcy III Rzeszy. Zobacz więcej na temat: kuchnia Adolf Hitler Łukasz Modelski KSIĄŻKA HISTORIA KULTURA
Zero waste. Jak nie marnować żywności? Trend do oszczędzania i jedzenia bezresztkowego staje się coraz silniejszy, najwięksi szefowie kuchni, tacy jak Massimo Bottura, edukują, jak nie marnować jedzenia. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura
Konfitura ze skórki arbuza Potrzebna będzie skórka arbuza i ..cukier. To wszystko. Gotową konfiturę można wykorzystać do np. do dressingu, tarty lub rożków ze szpinakiem i serem. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia arbuz
Mateusz Czekierda: nie gotuję dań przypadkowych - Każdy talerz, który podaję w restauracji niesie inną historię - mówi Mateusz Czekierda, szef kuchni. - To historie oparte na faktach, czy to tych z tradycyjnej kuchni śląskiej czy warszawskiej - podkreśla. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia polska kuchnia Mateusz Kulik Śląsk
Makaron z bakłażanem i pomidorami, czyli wszystko w normie "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego to zapis rozmów o kuchni i jej związkach z literaturą oraz o literaturze i jej związkach z kuchnią. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura Łukasz Modelski
Marmolada dyniowo-pomarańczowa Jest bardzo, bardzo słodka. Można wykorzystywać np. do ciast lub na kanapki z białym serem.. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia dynia
Lepszy rydz niż... wszystko inne! – Czekam na sezon na rydze. Rydz nie dla wszystkich jest wykwintnym grzybem, ale w moim domu to absolutny majstersztyk – zdradza Marcin Duda, autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet". Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka grzyby
Jajka zapiekane w tostach z pomidorami Proste i szybkie do przyrządzenia danie. Spróbujcie! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia
Food design i mięso z probówki. Gastronomia przyszłości - Nasza wystawa "Uśpieni sytością" podzielona jest na trzy części: odpady, hodowla i uprawa. Podeszliśmy też do tematu food design, który pozwala problem jedzenia potraktować szerzej. Mówimy o tym, ile żywności marnuje się na świecie, mówimy też o głodzie - powiedział w Dwójce Michał Grzymała, kurator ekspozycji. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie KULTURA wystawa Centrum Nauki Kopernik Łukasz Modelski
Polska międzywojenna pokazana przez przedmioty W audycji "Cztery pory roku" w cyklu "A to Polska właśnie" z Andrzejem Fedorowiczem, autorem książki "Druga Rzeczpospolita w 100 przedmiotach", która jest ciekawym i oryginalnym sposobem na opowiedzenie dziejów Polski przed 1939 roku. Zobacz więcej na temat: II Rzeczpospolita youtube blog kuchnia kasza gryczana
Robimy przetwory z dyni na zimę! Za oknem już jesień, a w sklepach i na bazarach zaczęły pojawiać się dynie. Jolanta Naklicka-Kleser podpowiada, co zrobić, by dynia zagościła także na naszym talerzu zimą. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Sernik dyniowy Przepis na pyszny sernik z pieczonej dyni, na spodzie z ciastek, a dla chętnych z polewą z białej czekolady... Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia dynia
Jedzenie i literatura. Audycja "Droga przez mąkę" w książkowym wydaniu - To almanach rozmów z przeróżnymi ludźmi, których menu literackiej jest dość odmienne. Czytamy wszystko, od starożytności do dzisiaj, od Petroniusza do "American Psycho". Również menu literackie moich gości, których trochę się przewinęło przez siedem lat w mojej audycji, czyni tę książkę dosyć różnorodną - Łukasz Modelski, prowadzący sobotni radiowy program kulinarny, autor książki "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski KSIĄŻKA kuchnia kuchnie świata Paweł Siwek
Crème pâtissière, czyli co każdy cukiernik wiedzieć powinien Crème pâtissière, popularnie nazywany kremem budyniowym to, obok sosu beszamelowego, ciasta francuskiego czy bulionu, jeden z przysmaków, na który przepis powinien znać każdy lubiący gotować. Jak go przyrządzić? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
A może herbaty? Posłuchaj aby przypomnieć sobie jak ugotować warzywa albo wodę na herbatę. Zobacz więcej na temat: dzieci edukacja nauka języków obcych nauka języka angielskiego Piotr Firan kuchnia gotowanie
Łukasz Modelski. Literatura dla kucharek W audycji "Poranek Dwójki" pojawi się gość doskonale Państwu znany z sobotnich audycji "Droga przez mąkę". Autor tego radiowego erudycyjnego programu kulinarnego na temat związków kuchni z cywilizacją sięgnął tym razem po pióro, czego efektem jest książka, będąca zapisem najciekawszych rozmów o literaturze i kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia
Marynowane grzybki Sezon na zbieranie grzybów w pełni. Marynowanie to jeden ze sposobów na to, aby korzystać z ich smaku długo po sezonie. Jak zrobić smakowite, marynowane grzyby? Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia grzyby marynowane grzyby