Filmowa kuchnia. Sekret włoskiej pasty Clemenza Czasy, w których bohaterowie trzymają w rękach puste kubki dawno za nami. Na ich stołach lądują prawdziwe dania. Czym zajadają się na srebrnym ekranie? I czy te potrawy da się odtworzyć w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia FILM Patryk Kuniszewicz
Fragmenty metalu w smalcu. GIS wycofuje produkt Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wycofaniu ze sprzedaży smalcu Thalheimer Bauernwurst w różnych wariantach smakowych ze względu na możliwość występowania fragmentów metalu. Zobacz więcej na temat: POLSKA smalec GIS zakupy jedzenie STYL ŻYCIA kuchnia
Śląska rolada, kluski i żur. Radzimy, jak je przygotować Tradycyjna kuchnia śląska jest pracochłonna i czasochłonna, ale efekt murowany. Do tradycyjnych potraw należą żur, czarne kluski śląskie i rolada. Zobacz więcej na temat: kuchnia kuchnia polska Śląsk Górny Śląsk kluski śląskie rolada żurek Małgorzata Raducha
Śledź w śmietanie bez… śledzia? Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż! Warto więc, planując wigilijną kolację, przemyśleć, czy niektórym daniom nie przydałoby się lekkie odświeżenie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka Małgorzata Minta
Idealne połączenie cynamonu i miłej przerwy w pracy – Szwecja to dla mnie cynamonowe drożdźówki, które pojawiają się tam w czasie tzw. fiki, czyli przerwy na kawę. To przepiękna tradycja, którą należy przeszczepić na polski grunt – stwierdza dziennikarka kulinarna, Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka Małgorzata Minta
Zero waste czyli nie marnujmy jedzenia.. Jak żyć nie nadwyrężając zasobów Ziemi? Można zacząć od prostych rzeczy, np. od tego, by nie marnować jedzenia. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia
Zdrowe pieczenie na ognisku Według najnowszej piramidy zdrowego żywienia mięso jest prawie na samej górze. Oznacza to, że nie powinno go być w diecie za dużo. Jakimi produktami można zastąpić mięso przy ognisku? Co najlepiej sprawdzi się w takich polowych warunkach? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Grochówka Co jadali żołnierze polscy w czasach zaborów, II wojny światowej i na misjach pokojowych? Skąd wzięła się wojskowa grochówka? Odpowiedzi na te i inne pytania będzie można znaleźć własnie w naszej kulinarnej audycji. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia
Jak potraktować gęsinę z szacunkiem? – Nie wyobrażam sobie gęsi bez dymu, kaszy jęczmiennej, buraka, czy bez jabłka – wylicza szef kuchni Michał Pezda. W tej odsłonie audycji podpowiadamy, co zrobić by polska gęś owsiana powróciła na nasze stoły w wielkim stylu. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Mięso, warzywa, przyprawy. Przepis na zdrowe suszonki Podobno wysuszyć można wszystko. Ta wygodna metoda przechowywania żywności jest wyjątkowo zdrowa: pozwala zachować większość minerałów i składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zdrowie jedzenie kuchnia polska kuchnia przetwory STYL ŻYCIA
Dżem z zielonych pomidorów Znakomity do nadziewania rogalików i naleśników. A do jego przygotowania potrzebne będą.. zielone, czyli niedojrzałe pomidory. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia pomidory
Laura Osęka: piekarnik jest odniesieniem do ciepła rodzinnego - To jest sprzęt niedoceniany w tej chwili i nie wszyscy pieką, bo myślą, że pieczenie jest trudne. A ja chciałam pokazać, że jest inaczej - mówiła w Dwójce Laura Osęka, autorka książki "Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo". Zobacz więcej na temat: kuchnia Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
A zamiast mięsa… pieczarka portobello! – Pieczarki portobello to najlepszy pomysł dla osób, które nie chcą jeść mięsa albo chcą mieć go mniej w diecie. Wtedy możemy zrobić sobie "wypasionego" burgera! – doradza autorka książek kulinarnych, Monika Mrozowska. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka kanapki monika mrozowska
Pierogi z owocami Pierogi ze śliwkami są pycha. Przygotowanie pierogów z owocami jest bardzo proste, posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia
Palona wołowina - przepis Jakuba Botty Szef kuchni Jakub Botta zdradza przepis na swoje popisowe danie. Jak zrobić chrust z ziemniaków i paloną wołowinę? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia STYL ŻYCIA gotowanie kulinaria hobby Mateusz Kulik
"Przy stole z Hitlerem". Wilczy Szaniec od kuchni Gościem audycji była Włoszka Rosella Postorino - autorka powieści, która budzi prowokacyjne pytania o współudział w zbrodniach, poczucie winy i przetrwanie, a przy okazji opowiada o kulinarnych upodobaniach przywódcy III Rzeszy. Zobacz więcej na temat: kuchnia Adolf Hitler Łukasz Modelski KSIĄŻKA HISTORIA KULTURA
Zero waste. Jak nie marnować żywności? Trend do oszczędzania i jedzenia bezresztkowego staje się coraz silniejszy, najwięksi szefowie kuchni, tacy jak Massimo Bottura, edukują, jak nie marnować jedzenia. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura
Konfitura ze skórki arbuza Potrzebna będzie skórka arbuza i ..cukier. To wszystko. Gotową konfiturę można wykorzystać do np. do dressingu, tarty lub rożków ze szpinakiem i serem. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia arbuz