Siedem lat minęło, czyli kalejdoskop kulinarny Dwójki To było specjalne wydanie "Drogi przez mąkę", gdyż dokładnie siedem lat temu, 14 września 2012 roku, audycja ruszyła w eter. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA Łukasz Modelski
Co można upiec mając tylko godzinę? W tym wydaniu audycji rozmawialiśmy o książce świeżej jak drożdżowe bułeczki, czyli o publikacji "Dziewczyny z wypiekami" Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Sałatka z jarmużem i dynią Ciemnozielony jarmuż i pomarańczowa dynia, a do tego czerwone suszone pomidory.. Jak bedzie smakowało takie kolorowe połączenie. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Marta Sapała: marnowanie żywności to pochodna stylu życia - Na nasz styl życia składa się wiele komponentów. Dlatego nawet w różnych badaniach prowadzonych w wielu miejscach na świecie, które dotyczyły tego, co wpływa na poziom marnotrawstwa żywności nie ma jasno postawionej odpowiedzi, że ten jeden konkretny czynnik sprawia, że wyrzucamy więcej - mówiła w Dwójce autorka książki "Na marne". Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski KULTURA
Dlaczego warto odwiedzać nocne targi? – Mieszkańcy większych miast znają nocne targi. Na warszawskim nocnym markecie, spotkałam się z szefową kuchni jednej z restauracji. Opowiedziała mi, co przyciąga ludzi do takich miejsc – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Szkoła na widelcu Czy mamy wpływ na to, co jedzą nasze dzieci? Jak sprawić by chciały zjeść w szkole zdrowe drugie śniadanie? I czy maluchy powinny pomagać nam w kuchni? Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia polska
NASZ WYWIAD Kuchnia Unii Lubelskiej. Rej zostawił przepis na buraczki - Mikołaj Rej opisywał, jak podkisić buraczki – po to, by zastąpić nimi cytrynę. Ziemniaki jeszcze nie dotarły z Ameryki, choć pierwsze indyki spacerowały już przy dworze Zygmunta Augusta. Robiono za to puree z pasternaku, uznawane za afrodyzjak – opowiadał portalowi prof. Jarosław Dumanowski. Kuchni czasów Unii Lubelskiej, 450 lat po jej zawarciu, oraz kulturze tamtych czasów poświęcony będzie tegoroczny Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. Zobacz więcej na temat: NASZ WYWIAD HISTORIA Lublin kuchnia polska
Co na śniadanie jadał Zygmunt Freud? Zastnawialiście się kiedyś nad filozofią jedzenia? Autorzy książki "Książka kucharska Zygmunta Freuda" James Hillman i Charles Boer udowadniają, że odpowiedni dobór składników wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i kubki smakowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kulinaria KSIĄŻKA Zygmunt Freud
Co dobrego zjeść na Słowacji? Pyszna zupa fasolowa, czosnkowa, kapuśniak a może zupa bryndzowa, a po niej smażony ser? Posłuchajcie, co jada się u naszych południowych sąsiadów. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Kulinarna podróż po Afryce z Mają Popielarską – Afryka kojarzy mi się przede wszystkim ze wspaniałymi owocami, które rosły koło domu. W ogródku rosły mango, awokado, ananasy – wspominała Maja Popielarska, która w naszym studiu opowiadała o swoich ulubionych smakach i podróżach. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA jedzenie podróże Afryka
Piknik Krakowski, czyli śniadanie w zieleni – W Krakowie pogoda w tym roku jest tropikalna, więc zapraszamy wszystkich mieszkańców, ale też turystów, żeby wyjść, spędzić czas pośród zieleni – zachęca Michał Zalewski, rzecznik Krakowskiego Biura Festiwalowego, do udziału w Pikniku Krakowskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Kraków jedzenie Anna Gacek Paulina Kozion
Szwedzkie specjały Co zjeść w Szwecji? Kanapkę z krewetkami, köttbullar czyli słynne pulpeciki mięsne, podawane z konfiturą z borówek, kiszone śledzie czy może ..tort kanapkowy? Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria Szwecja
TYLKO U NAS Grochówka i chleb. Piknik wojskowy w Katowicach od kuchni 10 tys. porcji grochówki i 1500 bochenków chleba wypiekanego na miejscu przygotowali żołnierze na piknik wojskowy w Katowicach, który zwieńczył uroczystą defiladę Sił Zbrojnych w Święto Wojska Polskiego. Uczestnicy festynu chętnie kosztowali wojskowej kuchni, którą przybliżył portal PolskieRadio24.pl. Zobacz więcej na temat: POLSKA wojsko Wojsko Polskie Święto Wojska Polskiego Katowice Śląsk chleb
Ukochane smaki Andrzeja Suprona – W kuchni powinno się ryzykować, smakować, kombinować, robić coś, co człowiekowi po prostu smakuje – mówi legendarny zapaśnik Andrzej Supron. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA jedzenie
Na straganie w dzień targowy... Uwielbiam stragany i bazary, które nie płoszą azjatyckimi ersatzami damskiej konfekcji, lecz kuszą... Cenami, jakością, świeżością, ale przede wszystkim bezpośrednim kontaktem że sprzedawcą z "ludzką" twarzą. Taki nie tylko nie oszuka, to jeszcze doradzi, który gatunek wiśni jest dobry na sok, który do ciasta i czy pierwsze tegoroczne jabłka są na już, czy na tzw. zaś. A jak po kilku zakupach rozpozna klienta, to dorzuci garść slodziutkich węgierek i pogawędzi o zaletach rokitnika. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Kuchnia Karyntii - nie tylko szynycel i Apfelstrudel Karyntia to jeden z najpiękniejszych regionów Europy – większość jej powierzchni zajmują góry, a wśród ich wzniesień nie brakuje turkusowych jezior i termalnych źródeł. Słynie też z kuchni na styku kultur: austriackiej, włoskiej i słoweńskiej. Karynckie pierogi, włoskie sery, słoweńskie wypieki można znaleźć na tradycyjnym Targu Benedyktynów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Tylczyńska Piotr Firan Austria targi
Nestor Grojewski: restauracja pracuje 24 godziny na dobę Naszym gościem był Nestor Grojewski, czyli polski kucharz zagranicznych gwiazd. Od lat współpracuje on z wieloma znanymi filmowcami. Gotował m.in. dla Martina Scorsese, kiedy ten pracował nad filmem "Gangi Nowego Jorku". Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Kuchnia niemiecka Wbrew obiegowym opiniom bogata w różnorodność potraw i dań. To nie tylko golonki, schaby, sznycle, kiełbasy, do tego ziemniaki w różnych postaciach czy kiszona kapusta. Miliony Turków, Greków czy Włochów przybywających od ponad 50 lat do Niemiec, urozmaicili kuchnię naszego zachodniego sąsiada dodając jej orientalnego i śródziemnomorskiego smaku. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria Niemcy