Przy wspólnym stole z Mariną Abramović Wielokrotnie zasiadała do stołu. Czasem wyłącznie po to, by wymienić spojrzenie. W "Sztuce jedzenia" rozmawialiśmy o potrawach w pracach Mariny Abramović. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska SZTUKA KULTURA performance kuchnia kulinaria
Trochę wiosny w kuchni – Pomyślałam, że nie powinnam już mówić o warzywach korzeniowych, bo to kuchnia przednówkowa. Na nowalijki jeszcze chwilę poczekamy. Co więc jeść, by przywołać wiosnę na talerz? – pyta Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
DIY. Jak zrobić kuchenną deskę do krojenia? Po godzinie 8.05 w piątkowym poranku będą leciały wióry, a to za sprawą Kasi Sawko, autorki książki "Wióry lecą". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia
Muffiny jajeczne z papryką, cukinią i szpinakiem W naszym kulinarnym kalendarzu można odnaleźć, że wczoraj był Światowy Dzień Muffinów. To wystarczający powód do tego, by to właśnie muffiny stały się głównym bohaterem dzisiejszej audycji. Do tej pory robiliśmy tylko muffiny na słodko, zatem dziś inna, wytrawna ich odsłona. Zapraszam do wspólnego przygotowywania muffinów jajecznych z papryka, cukinia i szpinakiem. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia
Czy pieczarki lubią gałkę muszkatołową? – Do pieczarek w dzisiejszym wydaniu potrzebna jest gałka muszkatołowa. Zazwyczaj kojarzy nam się ona z pasztetem, ale Samar Khanafer przekonuje, że to niezwykle uniwersalna przyprawa – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Śledzie z rodzynkami w rożnych wariantach Rodzynki... Czym tak naprawdę są? Jakie zalety niesie ze sobą jedzenie rodzynek i czy odnajdziemy je tylko w deserach? To pytania na które poszukamy dzisiaj wspólnie odpowiedzi. Zapraszam do wspólnego przygotowania trzech wariantów śledzi z rodzynkami. Tak, dobrze przeczytaliście...śledzi! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia
Czym jest smak umami? Zazwyczaj spotykamy się z czterema smakami: słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym. Czy znany jest nam piąty smak, nazywany umami? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Post. Co było wolno, a czego nie uchodziło jeść - Źródłem postu są oczywiście chrześcijańskie nakazy religijne, które brały się z opozycji wobec tradycji żydowskiej. Etyka żywieniowa powstawała jednak w ramach kuchni śródziemnomorskiej, więc była w dużym stopniu lokalna – mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Wielki Post dieta kuchnia KULTURA
Deser z czekoladą i serkiem mascarpone Dzisiaj damy się z wizytą do kuchni Amelii, która zaprosiła nas do wspólnego przygotowania deseru z czekolada i mascarpone. Dowiemy się także wielu ciekawostek na temat tego sera oraz przypomnimy sobie podstawowe zasady związane z bezpieczeństwem w kuchni. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia
Hummus - zdrowa przekąska z cieciorki Bazą tego dania jest cieciorka, zwana też ciecierzycą. Można ją dostać w puszkach, w słoikach i suchą. Którą wybrać? Zobacz więcej na temat: Czwórka Anna Hardej kuchnia jedzenie STYL ŻYCIA
Rodzinna historia smaków O potrawach kuchni litewskiej, które zapamiętała z dzieciństwa a potem opisała w książce, opowiada Ewa Wołkanowska- Kołodziej. Fascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci wychowanie gotowanie Litwa kuchnia
Tarta czekoladowa z bananami Kilka dni temu obchodziliśmy jeden z najsłodszych dni w roku, a mianowicie Tłusty Czwartek. Dzisiaj co prawa nie wypada żadne podobne święto, ale już niebawem to nastąpi. Dokładniej będzie to 15 marca, kiedy będziemy świętować Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji postanowiłam, że już dzisiaj powinniśmy zrobić małe co nieco. Zapraszam do wspólnego przygotowania tarty czekoladowej z bananami. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia
Turniej kucharzy-artystów – W ubiegłym tygodniu odbył się na zamku Ryn konkurs L'Art de la cuisine Martell. Tegoroczne kulinarne zadanie, które postawiono przed uczestnikami było brzmi niezwykle romantycznie: Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Naleśniki bazyliowe Uwielbiane na całym świecie - naleśniki. Prawdopodobnie to w starożytności po raz pierwszy wylano na rozgrzaną powierzchnię mieszankę mąki, mleka i jajek. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy, na przykład dzisiaj. Zapraszam do wspólnego przygotowania naleśników bazyliowych. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia
Jakie pączki można jeść bez wyrzutów sumienia? – Te pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone. Powstają z mąki orkiszowej, a do tego mają mało cukru – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Food tracki - mobilna gastronomia XXI wieku Polskie miasta dziś food trackami stoją. Jacek Tymoszuk do swej książki wybrał ich 47. Jakie były kryteria jego wyboru? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie kuchnia samochód KSIĄŻKA
Kim są "Agenci Sero-Siedem"? – Poszukują miejsc, w których dostępne są dobre, polskie sery zagrodowe – tłumaczy Katarzyna Pruchnicka, która spotkała się z inicjatorem tej "tajnej" organizacji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie
Chlebowa skórka, czyli czysta radość! Doskonale Państwu znany specjalista od serów – Gieno Mientkiewicz – tym razem opowiadał w Trójce o swej fascynacji... chlebem! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Katarzyna Pruchnicka chleb