Co gotuje Mama Muminka? I czemu Saamowie pieką chleb dopiero od 200 lat Finlandia - kraj świętego Mikołaja, sauny, zespołów metalowych, skoków narciarskich i ojczyzna Muminków. Oprócz tego, ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kulinaria Beata Kwiatkowska Finlandia STYL ŻYCIA
Zupa krem buraczkowa Wczoraj obchodziliśmy Dzień Buraka. Z tej okazji dzisiaj w Zapraszamy do stołu przygotujemy pyszna zupę krem buraczkową. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria
Setki przepisów na karpia, czyli zapomniana polska kuchnia - Zapomnieliśmy, jak karpia przyrządzać. A wystarczy jeszcze zajrzeć do książek z XIX wieku, by się przekonać, ile sposobów może być na tę rybę - mówiła w Dwójce Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, współautorka, wraz z Jarosławem Dumanowskim, książki "Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej". Zobacz więcej na temat: kulinaria historia Polski Łukasz Modelski KULTURA
"Dobrze przyprawione" - warsztaty kulinarne dla rodzin Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To wyjątkowy czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą dodatkowo spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, a także poznać produkty, które dziś są zapomniane. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria
Kulinarne zjednoczenie Polski - W 1918 roku powstające państwo polskie nie miało jednej armii, jednego wzoru mundurów. I nie tylko. Zamieszkiwali je ludzie mający różne przyzwyczajenia. Inaczej żyli, pracowali i inaczej jadali, a zaczęli stanowić jeden naród - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Łukasz Modelski
Zupa ogórkowa Potrawa charakterystyczna dla kuchni polskiej, zupa gotowana na wywarze mięsnym z dodatkiem startych na tarce ogórków kiszonych lub przecieru ogórkowego i ziemniaków wzbudza zdziwienie w wielu obcokrajowcach. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria zupy
Flynn McGarry: gotowanie to jedna z dziedzin sztuki - Jest ono tym bardziej interesujące, gdyż jako sztuka wymaga ciągłego odtwarzania. Szefowie kuchni podchodzą do gotowania bardzo osobiście, a to sprawia, że stają się artystami - mówił w Dwójce jeden z najmłodszych i najbardziej docenianych kucharzy na świecie. Zobacz więcej na temat: kuchnia Monika Zając gotowanie KULTURA kulinaria jedzenie
"Dawno, dawno temu…" - Warszawska Bajka o Street Foodzie - Kiedyś były hamburgery i pizza, teraz mamy azjatycką kuchnię i kurczaki z rożna. Ten film to historia, do której punktem wyjścia był legendarny Nocny Market - mówi w Czwórce Vienio, znany raper, który w "Warszawskiej Bajce o Street Fodzie" pełni rolę narratora. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA kulinaria gastronomia Beata Kwiatkowska Vienio
Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"… Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Kopciuszek, Krzysztof Kolumb. Kto jeszcze skusi się na dynię? Jak na królową jesieni przystało - wyróżnia się kolorem i jest bardzo łaskawa dla naszego zdrowia. - Dynia zawsze była magicznym owocem. To właśnie dzięki dyni Kopciuszek dotarł na bal, a my mamy szansę poczuć się lepiej - przekonuje Justyna Połeć, autorka bloga Justdeliciousx.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Kamil Jasieński Justyna Tylczyńska
Ravioli z dynią Ravioli di zucca to włoskie pierożki z nadzieniem z dyni, z dodatkiem mielonych migdałów lub z imbirem. Podawane są z masłem i świeżą szałwią oraz tartym parmezanem. Zapraszamy to wspólnego pichcenia! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria kuchnia włoska
Ćwierczakiewiczowa - pierwsza kulinarna celebrytka - Kariera Lucyny Ćwierczakiewiczowej była niezwykła. Jako pierwsza w naszym kraju zaistniała na scenie kulinarnej i rozwaliła system - mówi Gosia Molska. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Michał Piwowarek kuchnia polska kulinaria STYL ŻYCIA
"Dobrze przyprawione" - warsztaty kulinarne dla rodzin Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To wyjątkowy czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą dodatkowo spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, a także poznać produkty, które dziś są zapomniane. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria
Street food - jedzenie z ulicy, które stało się "fancy" Od klasycznego hamburgera, przez chaczapuri, kebab, falafel, aż po zupę pho i ramen - przepisy na street food z całego świata są już zebrane w jednym miejscu. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria hobby Kamil Jasieński trendy
Dzięki VR-owi zjesz orzecha, który orzechem nie jest Dzięki Virtual Reality możemy się przenieść do alternatywnej rzeczywistości. Okazuje się, że możemy tam też jeść - jeść to, co nam się zamarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie kulinaria
Tagiatelle z bakłażanami Bakłażan, oberżyna - to niektóre z nazw tego samego warzywa. Należy do tej samej rodziny co ziemniaki i pomidory. Bakłażan pochodzi z Indii, ale bardziej jest znany jako istotny składnik kuchni śródziemnomorskiej czy arabskiej. Dziś zagości także i w kuchni Polskiego Radia Dzieciom oraz naszych słuchaczy. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria kuchnia włoska
Zupa krem Na ten jesienny czas doskonale zrobi nam jakiś ciepły posiłek. A wiadomo, że najlepszym takim daniem są zawsze… zupy. Dlatego też dzisiaj chciałabym byśmy wspólnie przygotowali zupę krem pietruszkowo – gruszkową. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria
Skład pizzy mrożonej. Warto ją kupować? Mrożona pizza czekoladowa, hawajska, czy pizza klasyczna, z szynką i pieczarkami? - Fastfoody pięknie pachną i wyglądają, tym mają nas przyciągać. Nie od dziś jednak wiadomo, że to najgorszy wybór żywieniowy - mówi dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kulinaria