Krewetki w sosie miso Czym jest miso? Jak przyrządzać krewetki oraz jak jeść azjatyckie danie, to rzeczy na które z pewnością znajdziecie odpowiedzi w dzisiejszym programie. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia
Żurek wielkanocny Obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego śniadania. Jego obecność w świątecznym menu jest mocno związana z polską tradycją. Opowiemy o tym, jak przygotować i podać wielkanocny żurek. Dodatkowo dowiemy się czym jest włoszczyzna oraz przypomnimy sobie, jak elegancko jadać zupę. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia Wielkanoc kuchnia polska
Czego jeszcze nie wiesz o jajkach? Jajko jajku nierówne. Zazwyczaj jemy kurze, ale przecież możemy sięgnąć po jajko gęsie, kacze, perlicze, przepiórcze czy strusie. Czym się różnią i jakie mają dla nas wartość? Tuż przed świętami wielkanocnymi sprawdziliśmy to w audycji "Stacja Nauka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc święta jajko jajko na twardo jajko na miękko Patryk Kuniszewicz Oliwia Olczyk tradycja gotowanie
Weganka w ciąży. Czy da się zastąpić mięso? To, co jada się podczas ciąży i czym karmi się dziecko przez pierwsze trzy lata życia, rzutuje na jego dalszy rozwój. Czy w takim czasie można pozwolić sobie na dietę wegańską? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie
Wegeburgery. O bezmięsnych produktach o mięsnych nazwach Tak będzie wyglądać nasza przyszłość, jeśli Bruksela zajmie się wnioskiem Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Kamil Jasieński Martyna Ogonek
Krwawa strawa. Co jedzą bohaterowie "Gry o tron"? 15 kwietnia się rozpocznie się finał serialu "Gra o tron". Z tej okazji w dzisiejszej odsłonie "Sztuki jedzenia" zajrzeliśmy do królewskiej kuchni i sprawdziliśmy, co jadali bohaterowie kultowej serii. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia Beata Kwiatkowska Gra o tron serial
Biała kiełbasa - przepis idealny na święta Tuż przed świętami wielkanocnymi sprawdzamy i podpowiadamy, jak przygotować pyszną tradycyjną białą kiełbasę samodzielnie w domu. Od czego zacząć, jakie mięso musimy mieć? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Kuba Marcinowicz Wielkanoc święta
Koreańskie kimchi. Tradycja i metody przygotowania Gościem audycji był Grzegorz Łapanowski, kucharz i autor książek kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Korea Południowa
Cztery dania z czterech składników Urodziny zobowiązują. W związku z tym dziś w kuchni Polskiego Radia Dzieciom powstanie nie jedno, a 4 różne dania, które można wykonać z 4 składników. Bedzie zatem na śniadanie jajecznica z cebulką i szynką na maśle, danie obiadowe, czyli pyszna zapiekanka ziemniaczana, nastęnie podwieczorek, a w nim galeratka z bananem, bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi oraz twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem na kolację. Zapraszamy! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia
Przy wspólnym stole z Mariną Abramović Wielokrotnie zasiadała do stołu. Czasem wyłącznie po to, by wymienić spojrzenie. W "Sztuce jedzenia" rozmawialiśmy o potrawach w pracach Mariny Abramović. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska SZTUKA KULTURA performance kuchnia
Muffiny jajeczne z papryką, cukinią i szpinakiem W naszym kulinarnym kalendarzu można odnaleźć, że wczoraj był Światowy Dzień Muffinów. To wystarczający powód do tego, by to właśnie muffiny stały się głównym bohaterem dzisiejszej audycji. Do tej pory robiliśmy tylko muffiny na słodko, zatem dziś inna, wytrawna ich odsłona. Zapraszam do wspólnego przygotowywania muffinów jajecznych z papryka, cukinia i szpinakiem. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia
Polskie smaki kryją się w kuchni regionalnej Kiszona kapusta i małosolne ogórki - smaki, które zastanawiają obcokrajowców, nam kojarzą się z rodzinnym domem. Czy takie produkty mogłyby promować Polskę za granicą? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA tradycja trendy kuchnia polska Piotr Firan Weronika Puszkar
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. Kupić, czy zrobić samodzielnie? - "Garmażerka", czyli produkty sprzedawane w opakowaniach i przygotowane od razu do podgrzania i spożycia to jeden z gorszych pomysłów - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia gotowanie Kuba Marcinowicz krokiety
Śledzie z rodzynkami w rożnych wariantach Rodzynki... Czym tak naprawdę są? Jakie zalety niesie ze sobą jedzenie rodzynek i czy odnajdziemy je tylko w deserach? To pytania na które poszukamy dzisiaj wspólnie odpowiedzi. Zapraszam do wspólnego przygotowania trzech wariantów śledzi z rodzynkami. Tak, dobrze przeczytaliście...śledzi! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia
Kulinarna podróż w XIX wiek z Marcjanną Oborską - Dość przypadkiem natrafiliśmy z dr. Mirosławem Roguskim na zbiór przepisów autorstwa pani domu, Marcjanny Oborskiej, rocznik 1784. Zachował się on w bibliotece Ossolineum w papierach Jawornickich, bo Marcjanna była z domu Jawornicka - mówiła w Dwójce Małgorzata Buttitta, antropolożka kultury i autorka tekstów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski KULTURA HISTORIA
Mrożone czy świeże? Jak zrobić pyszne, chrupiące frytki? - Kochamy ziemniaki w formie smażonej, bo to jest skrobia, czyli energia. Ale w połączeniu z tłuszczem to kosmos dla organizmu. W żadnej formie to nie jest dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby Kuba Marcinowicz
Deser z czekoladą i serkiem mascarpone Dzisiaj damy się z wizytą do kuchni Amelii, która zaprosiła nas do wspólnego przygotowania deseru z czekolada i mascarpone. Dowiemy się także wielu ciekawostek na temat tego sera oraz przypomnimy sobie podstawowe zasady związane z bezpieczeństwem w kuchni. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia