Kiwi, mango i papaja, czyli kłopotliwe owoce Dlaczego kiwi nie chce się żelować w serniku na zimno? Odpowiedź jest prosta - kiwi, ale też mango i papaja, zawierają enzymy proteolityczne. A cóż to takiego? Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski NAUKA fizyka kulinaria owoce
Miłość, śmierć i jedzenie. Szekspir od kuchni William Szekspir słynął ze słabości do deserów. W jego sztukach pojawia się około dwóch tysięcy odniesień do kulinariów, a słowo uczta pada blisko 100 razy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie kulinaria William Szekspir KULTURA literatura
Pyszności i osobliwości ze stołu czterech Jerzych W "Drodze przez mąkę" dietetyczka i psycholog Laura Osęka opowiadała o metamorfozach kuchni w Wielkiej Brytanii za czasów panowania dynastii hanowerskiej. Zobacz więcej na temat: Wielka Brytania kulinaria kuchnia historia Europy Łukasz Modelski KULTURA HISTORIA
Jak ustrzec się przed winem fałszywym? W "Drodze przez mąkę" o fałszowaniu wina rozmawialiśmy z Michałem Bardelem - redaktorem naczelnym magazynu "Czas Wina". Zobacz więcej na temat: alkohol kulinaria Łukasz Modelski KULTURA
Fine dining, czyli jedzenie, które staje się sztuką "Mała porcja, dziwna konstrukcja, a rachunek na 1000 zł" - tak złośliwie można powiedzieć o fine diningu. Czym on właściwie jest? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia kuchnia francuska hobby
Jak nie zatruć sobie wymarzonego urlopu? Nic tak nie psuje wakacji jak problemy żołądkowe. - Świeżość produktów, które spożywamy, ma decydujące znaczenie. Zwłaszcza jeśli chodzi o mięso czy podroby - ostrzega dietetyk Ewa Trusewicz. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria dieta wakacje Tajlandia Indie Piotr Firan
Niezwykła kulinarna kolekcja - 600 menu Macieja Nowaka Zbieranie talerzy, sztućców czy etykiet wydaje się być banalne przy kolekcji menu Macieja Nowaka. Znany krytyk kulinarny przez prawie dwadzieścia lat był gościem restauracji i zbierał… jadłospisy. Kolekcję przekazał Bibliotece Narodowej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska Maciej Nowak kulinaria gotowanie restauracja Mateusz Gołębiewski
Kajzerka kontra grahamka. Jakie pieczywo wybrać? Który chleb jest najzdrowszy, a jednocześnie smaczny: orkiszowy, gryczany, pszenny, żytni, amarantusowy, a może kukurydziany? Zobacz więcej na temat: Patryk Kuniszewicz Anna Borkowska zdrowie dieta STYL ŻYCIA pieczywo kulinaria zdrowie i dieta
Monika Kucia: miód jest symbolem obfitości - Miód jest stałym elementem polskiej kultury kulinarnej. To coś, z czego możemy być dumni. Czego inni mogą nam zazdrościć - przekonuje Monika Kucia, dziennikarka kulinarna i kuratorka cyklu spotkań "Cud-Miód". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli – To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria jedzenie Łukasz Modelski KULTURA NAUKA ryby ryba owoce morza
"To film, który chce się zjeść!" - "Paryż może poczekać" to film-przewodnik po Francji. Nie tylko pieknie wygląda, ale też smakuje, a nawet uderza do głowy - ocenia dziennikarka filmowa Małgorzata Czop. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie KULTURA STYL ŻYCIA kulinaria Beata Kwiatkowska
Trevor Graham: jedzeniem opowiadam o historii świata - Majonez może być pełnoprawnym bohaterem filmu, a hummus przyczynić się do wojny - przekonuje reżyser Trevor Graham, jeden z gości tegorocznej edycji festiwalu Transatlantyk. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA kulinaria FILM kino Beata Kwiatkowska
Słodkie smaki Sycylii w "Gepardzie" Lampedusy - Kuchnia związana z tą książką jest niezwykle modna we Włoszech. Powstaje mnóstwo publikacji i blogów dotyczących dań z otoczenia Geparda - mówiła o kulinarnej stronie powieści Giuseppe Tomasiego di Lampedusy Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: kulinaria literatura Łukasz Modelski Sycylia KULTURA
Rentgen w lodówce. O zdrowej żywności Czy produkty, dostępne w sklepach w ładnych kolorowych opakowaniach, mogą zawierać trujące substancje? - To, że dopuszczone zostały do sprzedaży nie oznacza wcale, że nie zawierają substancji potencjalnie trujących dla człowieka - mówią Marzena i Marcin Galiccy z "Food rentgen". Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie kulinaria Marta Hoppe STYL ŻYCIA
"Food is Good". Bo bijącym sercem miasta są restauracje Podpatruje kuchnię od kuchni i sprawdza m.in., jak wyglądają najlepsze steki na świecie. - Jednak zamiast recenzować samo jedzenie, wolę pokazywać historie z nim związane - mówił Michał Berezowski, autor projektu internetowego "Food is Good". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Aleksandra Jasińska Mateusz Kulik youtube blogosfera
"Gra o tron" od kuchni. Co jedli bohaterowie serialu? Fani serialowej sagi "Gra o tron" doczekają się premiery kolejnej serii. Widzowie czekają na wynik rywalizacji o tron, a my przyjrzymy się daniom serwowanym w tym serialu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie serial Gra o tron
Rewolucja francuska. Chleby równości i awanse rzeźników - Podczas jakobińskiej fazy rewolucji chleb miał mieć odpowiednią, ścisłą recepturę - mówiła historyk i antropolog kultury dr Monika Milewska o jedzeniu w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej. Zobacz więcej na temat: Rewolucja Francuska kuchnia francuska kulinaria przemiany Francja historia Europy Łukasz Modelski
Bardzo smaczna rewolucja francuska W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy z historyk i antropolog kultury dr Monika Milewska o jedzeniu w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej. Zobacz więcej na temat: Rewolucja Francuska kuchnia francuska kulinaria przemiany Francja historia Europy