Królewskie motywy w kulturze i na stole Król to motyw przewodni ?Festiwalu Nowe Epifanie, w tym także projektu kulinarnego Moniki Kuci. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby
Eko-zakupy? "Stosuj zasadę ograniczonego zaufania" - Teoretycznie wszystkie te określenia powinny znaczyć to samo i powinny być certyfikowane przez Unię Europejską zielonym znaczkiem z listkiem złożonym z 12 gwiazdek. Ale w tej kwestii wyobraźnia producentów nie zna granic i łatwo jest dać się nabrać - ostrzega Anna Kurowicka z "Ulicy Ekologicznej". Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia Kamila Dębczak Kuba Marcinowicz STYL ŻYCIA
Foodsharing. O sztuce wykorzystywania resztek Cztery lat temu w Niemczech narodziła się idea foodsharingu. O tym, jak dzielić się z potrzebującymi tym, na czym komuś innemu zbywa, rozmawialiśmy w audycji Kwadratura Kultury. Gośćmi audycji byli publicystka i autorka książek kulinarnych Monika Kucia oraz psycholog Karoliną Hansen. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Monika Małkowska Wielki Post jedzenie
Pizza na śniadanie lepsza niż płatki? To świetna informacja dla wszystkich miłośników węglowodanów. Kawałki pizzy to lepszy wybór na śniadaniowe menu, niż popularne płatki śniadaniowe - podaje magazyn "Daily Mail". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta gotowanie Kamil Jasieński pizza Kaja Zemła
Boskie uniesienia w kulinarnej opowieści Malki Kafki Zwykło się mówić, że nie ocenia się książki po okładce, ale w tym przypadku ta formuła w ogóle się nie sprawdza. Okładka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki" robi wrażenie i sporo mówi o tym, co znajdziemy w środku. Zobacz więcej na temat: Czwórka KSIĄŻKA Kamil Jasieński kuchnia wegetariańska kuchnia kuchnie świata
Emocjonalne Włochy kontra wyrafinowana Francja "Jestem miłością" to włoski film, w którym jedzenia jest symbolem wielkiego uczucia. O tym obrazie głośno będzie m.in. podczas przeglądu Films For Food. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kino kuchnia francuska kuchnia włoska
"God Food", czyli boska kuchnia Malki Kafki W Czwórce zagości autorka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki". Dowiemy się m.in., czy można połączyć smak dojrzałego awokado z aromatem gorzkiej czekolady. Zobacz więcej na temat: Czwórka literatura gotowanie kuchnia polska książki
"M" jak "mięsopust". Szalony czas w karnawale Kiedyś to określenie oznaczało końcówkę karnawału, czyli okresu od święta Trzech Króli do Środy Popielcowej. - Zwłaszcza od Tłustego Czwartku, kiedy w biesiadach, tańcach, wesołości i pijatyce nie było umiaru - mówiła Małgorzata Kunecka z Muzeum Etnograficznego. Zobacz więcej na temat: Czwórka tradycja jedzenie Justyna Majchrzak
Najpierw marchewka, potem ziemniak. Dziecięca dieta to przygoda - Rozszerzanie diety to pełna smaków i doznań niesamowita przygoda, którą trzeba zacząć od podawania warzyw, bo one nastręczają najwięcej problemów - mówiła w Czwórce dr Aleksandra Zima. Zobacz więcej na temat: Czwórka dziecko diety Marta Hoppe
Anna Zbyszewska-Chryniewicz i jej gotowanie z pasją Po latach pracy rzuciła pracę w korporacji i skoczyła w życiową przepaść: zajęła się tym, co sprawia jej przyjemność, czyli gotowaniem. Anna Zbyszewska-Chryniewicz organizuje warsztaty, dzieli się przepisami, organizuje spotkania autorskie przy garach. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka blog gotowanie STYL ŻYCIA
Patriotka do "osładzania" narodowych rocznic W jaki sposób uczcić rocznicę Cudu nad Wisłą, czy uchwalenia Konstytucji 3 Maja? Specjalnym ciastkiem - Patriotką. Zobacz więcej na temat: Czwórka historia Polski
Znaczki pocztowe jak książka kucharska Ser koryciński, truskawka kaszubska i jabłka łąckie na listach? Dlaczego nie!! To produkty umieszczone na znaczkach Poczty Polskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby
Monika Walecka i jej mączna rewolucja - Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie chleb wypieki gastronomia KSIĄŻKA Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Kuchnia francuska. Paul Bocuse we wspomnieniach W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o zmarłym w styczniu tego roku znakomitym francuskim szefie kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska jedzenie Łukasz Modelski KULTURA
Automaty zamiast bistro - będzie rewolucja w gastronomii? Studenci i absolwenci Politechniki Wrocławskiej skonstruowali automaty wydające gotowe, ciepłe i zdrowe obiady. - Konstrukcyjnie to dość proste, ale jednocześnie wydajne urządzenie - mówił Wojciech Jopek. Zobacz więcej na temat: Czwórka technologie Kuba Marcinowicz gastronomia
Dieta mięsna kontra weganizm. Co wybrać? - To, że coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, bądź całkowicie z niego rezygnuje, wynika z wzrostu naszej świadomości żywieniowej. To także moda na bycie fit i wpływ osób znanych, które często także stosują diety bezmięsne - tłumaczyły dietetyk Katarzyna Zadka i Joanna Lotkowska z fundacji ProVeg. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Piotr Firan Michał Piwowarek dieta
Najlepsze zupy na zimę? Rozgrzewają i odchudzają! Zima to dobry czas na... zupy. Są pożywne, zdrowe i polecane w diecie, gdy chcemy zredukować masę ciała. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta
Jak "odchudzić" naszą tradycyjną kuchnię? Jakimi produktami możemy zastąpić tradycyjne składniki naszych ulubionych potraw? Katarzyna Pruchnicka zapytała o to Darię Ładochę. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia kuchnia polska ciekawostki Katarzyna Pruchnicka