Niedożywienie przyczyną zwiększonego ryzyka powikłań i śmiertelności u pacjentów
Choć w niektórych sklepach pewne warzywa możemy spotkać przez cały rok, to ich smak i wartości odżywcze pozostawiają wiele do życzenia. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem może być dostosowanie jadłospisu do pory roku. - Przede wszystkim powinniśmy wykorzystywać produkty sezonowe i bardziej lokalne. Z owoców, najlepsze będą teraz jabłka czy gruszki, a z warzyw kapustne, kiszonki czy nasiona roślin strączkowych - mówi Karolina Wiśniewska, dietetyk kliniczny z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej.
06:14 PR1_AAC 2021_11_03-09-39-18.mp3 Czy powinniśmy dostosowywać nasz jadłospis do pory roku? (Cztery pory roku/Jedynka)
Rozgrzejmy organizm
Oprócz warzyw i owoców w diecie możemy stosować również rozgrzewające przyprawy jak imbir, chilli czy kurkumę. Jednocześnie, choć w naszym menu jesienno-zimowym mogą dominować ciepłe potrawy, to nie ma przeciwwskazań do spożywania produktów zimnych. - Badania nie potwierdziły niekorzystnego, wychładzającego wpływu nabiału czy cytrusów na nasz organizm - przekonuje gość "Czterech pór roku" i dodaje, że znakomitym pomysłem na rozpoczęcie dnia jest owsianka. - Można do tego użyć owoców sezonowych, czyli na przykład uprażyć na wodzie, z dodatkiem cynamonu i kardamonu, jabłko lub gruszkę. Zachęcam do eksperymentowania - mówi.
W sezonie przeziębień ważne jest również budowanie naturalnej odporności bez wsparcia farmakologicznego. Układ immunologiczny człowieka wspiera na przykład witamina D, dostępna w suplementach. - Każdy z nas powinien zacząć przyjmować ją już od początku października - nie ma wątpliwości Karolina Wiśniewska. Warto zadbać również o uzupełnienie witaminy C, którą znajdziemy głównie w czerwonej papryce, jarmużu, natce pietruszki czy brukselce. - To są produkty dostępne w okresie jesienno-zimowym. Musimy również pamiętać o cynku, selenie i żelazie - dodaje i wskazuje, że odnajdziemy je na przykład w soczewicy czy ciecierzycy.
Zobacz też:
Roślinne zamienniki - dieta przyszłości?
Przede wszystkim umiar
Jeśli organizm domaga się większej ilości produktów energetycznych, choćby słodyczy i ciast, nie powinniśmy tych podszeptów całkowicie ignorować. Musimy jednak pamiętać o zachowaniu rozsądku. - Posiłki powinny być spożywanie w miarę regularnie w ciągu dnia, tak żeby dostarczyć odpowiednią ilość kalorii - zwraca uwagę gość audycji. - Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to najlepiej w mniejszej ilości, bezpośrednio po posiłku - podsumowuje.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Agnieszka Kunikowska
Gość: Karolina Wiśniewska (dietetyk kliniczny z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej)
Data emisji: 3.11.2021
Godzina emisji: 9.39
mg