Kumpiaki i kluski śląskie. "Polska kuchnia przeżywa renesans" - Szefowie kuchni coraz częściej odwołują się do regionalnej kuchni polskiej. Do królika serwowane są już nie gnocchi, ale kluseczki śląskie lub kopytka – powiedziała dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria STYL ŻYCIA
Marszałka Mannerheima sposób na picie wódki - Carl Gustaf Emil Mannerheim miał wiele ustalonych obyczajów, które towarzyszyły mu przy spożywaniu posiłków. Opanował też specjalną technikę picia wódki - opowiadała w Dwójce Anna Kulicka-Soisalon-Soininen, badaczka historii. Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria kuchnia Finlandia
"Italia do zjedzenia". Włoska kuchnia jest prosta - Włosi robią tak samo jak Polacy. Przy wyborze knajpy często kierują się portfelem. Niestety wizyta w tanich lokalach kończy się zwykle rozczarowaniem – opowiadał Bartek Kieżuń, autor książki "Italia do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: kulinaria Włochy KULTURA
67 opowieści o tym, jak "wódka mości się w żołądku" – Przy degustacji mocnych alkoholi trzeba troszkę połknąć, nie można wypluć, jak w przypadku wina, więc sesje degustacyjne muszą być krótsze – mówili Aleksander Baron i Łukasz Klesyk, autorzy książki "Między wódką a zakąską". Zobacz więcej na temat: KULTURA kuchnia polska wódka napoje alkohol KSIĄŻKA kulinaria kuchnia
Dobre przepisy prezentem najlepszym O książkach kulinarnych pod choinkę rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Małgorzatą Mintą, blogerką i dziennikarką. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie literatura kulinaria KSIĄŻKA
Święte w średniowieczu. Dziewice albo wdowy - Świętość była silnie powiązana z ideałami mnisimi takimi jak ubóstwo i czystość - o stylu życia kobiet uznawanych przed wiekami za święte opowiadał w Dwójce dr Grzegorz Pac z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak kobieta KULTURA
"Trufla. Same dobre rzeczy". Z bloga na stół Gościem audycji była Patrycja Dolecka, jedna z najpopularniejszych polskich blogerek kulinarnych, która wydała właśnie swoją pierwszą książkę. Zobacz więcej na temat: jedzenie
Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy - Dyzma często zajada stres. Gdy chce sobie dogodzić, idzie do bardzo taniej knajpki lub wraca do domu i zjada kawałek zimnej cielęciny – podkreślił Zbigniew Kmieć, opowiadając o bohaterze słynnej książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Zobacz więcej na temat: Tadeusz Dołęga-Mostowicz literatura książki kulinaria kuchnia jedzenie gotowanie
Dynastia. Najdziwniejsze opowieści o Piastach W audycji "Kryzys wieku średniego" o zagadkowych narracjach związanych z Piastami rozmawialiśmy z drem Pawłem Żmudzkim z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: Mieszko I historia Polski KULTURA HISTORIA Łukasz Kozak królowie Polski średniowiecze
"Gastronom zjednoczenia Włoch", czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego - Pellegrino Artusi sam nie gotował, miał dwóch wiernych służących, z których pomocą doprowadzał kulinarne przepisy do perfekcji - o autorze legendarnej książki "Włoska sztuka dobrego gotowania", opowiadała jej tłumaczka Tessa Capponi-Borawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska kuchnia gotowanie Włochy jedzenie kulinaria KULTURA
Czekolada, ostrygi i kariera Samuela Pepysa - Życie Pypsa to historia od pucybuta do milionera. Jego szybki awans można zauważyć na przykładzie diety, która zmieniła diametralnie, gdy został głównym sekretarzem admiralicji marynarki brytyjskiej – powiedział Paweł Kaptur. Zobacz więcej na temat: jedzenie
Czarna śmierć. Czy to dżuma spustoszyła Europę? - Czym była epidemia z XIV wieku i epidemie późniejsze, skoro w Europie szczurów albo w ogóle nie było, albo ich populacja była zbyt niska, by mogły na taką skalę roznieść dżumę? Co to była za choroba? Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
Polskie wino z Kalifornii, które stworzyło Amerykę Wszystko zaczęło się w czasach amerykańskiej prohibicji, gdy jego ojciec nauczył się wyrabiać wino owocowe. On, wygrywając pół wieku później degustację w Paryżu, obalił mit, że Francuzi nie mają sobie równych w produkcji win. Zobacz więcej na temat: napoje alkohol KULTURA
Twarda wędzonka czy bigos. Co jadał Don Kichot? - To rzadki przypadek powieści, w której bohater już w pierwszym rozdziale na pierwszej stronie tekstu jest charakteryzowany przez to, co jada - o kuchni w powieści "Przemyślny szlachcic Don Kichot z Manczy" Miguela de Cervantesa opowiadała w Dwójce Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: Miguel Cervantes książki KULTURA Wanda Klenczon literatura
Jesienny przegląd książek kulinarnych W audycji "Droga przez mąkę" dziennikarka i blogerka Małgorzata Minta dokonała przeglądu książek kucharskich i kulinarnych. Zobacz więcej na temat: książki jedzenie KULTURA NAUKA
Dlaczego naprawdę wygnano nas z Raju? Co niedźwiedzie mają wspólnego z owocem z Drzewa Wiadomości Złego i Dobrego? Odpowiedź na to pytanie padła w audycji "Kryzys wieku średniego". Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
O zawodzie piekarza jako fachu diabelskim W audycji "Kryzys wieku średniego" dowiedzieliśmy się, dlaczego wypiekanie chleba było zajęciem co najmniej podejrzanym. Zobacz więcej na temat: średniowiecze legendy historie Łukasz Kozak
Street food 80 lat temu. Jak jadano w II Rzeczpospolitej W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z Aleksandrą Zaprutko-Janicką, autorką książki "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski". Zobacz więcej na temat: II Rzeczpospolita kuchnia polska dieta KULTURA NAUKA