Słodko-kwaśny, czyli "Leksykon smaków" Gościem audycji "Droga przez mąkę" była psychodietetyczka i blogerka Laura Osęka, z którą porozmawiamy o książce kulinarnej Niki Segnit. Zobacz więcej na temat: jedzenie smak
Podlasie SlowFest. Rozkosze wolnego jedzenia W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o gastronomicznej odsłonie najdłuższego w Polsce festiwalu artystycznego, który odbywał się w Supraślu od 1 lipca do 17 września. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria Podlasie jedzenie KULTURA
Kim był Magnus z trzymetrowej trumny w Czersku? W 1966 roku w Czersku odnaleziono grób, prawdopodobnie z XII wieku, który zawierał zwłoki dość rosłego mężyczny. Wokół tej postaci powstało wiele elektryzujących teorii, o których ze swadą dyskutowali prowadzący audycję "Kryzys wieku średniego". Zobacz więcej na temat: średniowiecze historia Polski KULTURA Łukasz Kozak
Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś O jedzeniu przyszłości w związku z wystawą "Food revolution 5.0" rozmawialiśmy z dziennikarzem gastronomicznym i blogerem Przemysławem Bociągą. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia jedzenie wystawa KULTURA
Warto kosztować? Jedzenie, picie i pieniądze W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o przepisach prawnych i podatkowych związanych z handlem żywnością oraz alkoholem w Polsce. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria pieniądze przepisy prawo
Food Festival. Same pyszności w Kopenhadze W audycji "Droga przez mąkę" Małgorzata Minta opowiadała o tegorocznej sierpniowej odsłonie Cooking & Food Festival, która odbyła się w duńskiej stolicy. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dania kuchnia kulinaria KULTURA
Jagiellonki i kapłon. Zaglądamy do XVI-wiecznej kuchni - Jeden z przepisów będzie opierał się na korespondencji między siostrami Zygmunta Augusta, które podróżowały po Europie – powiedział prof. Jarosław Dumanowski, odpowiedzialny za rekonstrukcję uczty po podpisaniu Unii Lubelskiej, która odbędzie się 8 września podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Zobacz więcej na temat: Lublin historia Polski kulinaria HISTORIA
Pyszności i osobliwości ze stołu czterech Jerzych W "Drodze przez mąkę" dietetyczka i psycholog Laura Osęka opowiadała o metamorfozach kuchni w Wielkiej Brytanii za czasów panowania dynastii hanowerskiej. Zobacz więcej na temat: Wielka Brytania kulinaria kuchnia historia Europy KULTURA HISTORIA
Jak ustrzec się przed winem fałszywym? W "Drodze przez mąkę" o fałszowaniu wina rozmawialiśmy z Michałem Bardelem - redaktorem naczelnym magazynu "Czas Wina". Zobacz więcej na temat: alkohol kulinaria KULTURA
Łakomstwo ukarane. Kulinaria u Alphonse'a Daudeta - Ta historia nie mogła się skończyć dla ojca Balaguere'a dobrze - podkreślał dr Paweł Milcarek, opowiadając w "Drodze przez mąkę" o bohaterze jednego z opowiadań francuskiego pisarza, poety i publicysty. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska literatura KULTURA KSIĄŻKA
Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli – To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria jedzenie KULTURA NAUKA ryby ryba owoce morza
Słodkie smaki Sycylii w "Gepardzie" Lampedusy - Kuchnia związana z tą książką jest niezwykle modna we Włoszech. Powstaje mnóstwo publikacji i blogów dotyczących dań z otoczenia Geparda - mówiła o kulinarnej stronie powieści Giuseppe Tomasiego di Lampedusy Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: kulinaria literatura Sycylia KULTURA
Wielkie brzuchy wielkich ludzi. Dzieje otyłości We francuskich słownikach termin "otyłość" pojawia się po raz pierwszy w 1701 roku. Jednak z jej problemami borykano się też kilka wieków wcześniej. O tym w "Historii otyłości" pisze popularny francuski historyk Georges Vigarello. Zobacz więcej na temat: otyłość diety Francja historia Europy tłuszcz KULTURA NAUKA medycyna dieta
Rewolucja francuska. Chleby równości i awanse rzeźników - Podczas jakobińskiej fazy rewolucji chleb miał mieć odpowiednią, ścisłą recepturę - mówiła historyk i antropolog kultury dr Monika Milewska o jedzeniu w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej. Zobacz więcej na temat: Rewolucja Francuska kuchnia francuska kulinaria przemiany Francja historia Europy
"Márai nadał piciu wina charakter sacrum" - Sandor Márai uważał, że picie wina to moment, kiedy człowiek zostaje sam ze sobą. Chętnie bym z nim pomilczał przy kieliszku - wyznał Tomasz Prange-Barczyński, który wziął udział w dyskusji o pisarzach, z którymi przyjemnie byłoby wypić coś mocniejszego. Zobacz więcej na temat: alkohol książki literatura
Wakacyjne książki do czytania w kuchni W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy z Małgorzatą Mintą, dziennikarką i blogerką, o książkowych nowościach kulinarnych. Zobacz więcej na temat: kulinaria książki
Kłótnie o parmezan, czyli jak wyglądała kuchnia za czasów Bony - Król Zygmunt August i Królowa Bona mieli na Wawelu oddzielne kuchnie i spiżarnie. To dlatego, że podczas gdy królowa zaskakiwała nowinkami z zagranicy, to król kulinarnie pozostawał jeszcze…w średniowieczu –powiedziała Małgorzata Krasna-Korycińska. Zobacz więcej na temat: renesans jedzenie HISTORIA
Poznajemy tajniki polskiej kuchni renesansowej Na ten temat w audycji rozmawialiśmy z Małgorzatą Krasną-Korycińską, historykiem kulinariów i archeologiem. Zobacz więcej na temat: renesans jedzenie