Polskie Radio
Section05
Poranek Polskiego Radia Dzieciom

"Poranek" w Polskim Radiu Dzieciom o gwarze

"Wierzcie lub nie, ale mój dziadek był najprawdziwszym warszawskim cwaniaczkiem czyli ulicznym urwisem. To on nauczył mnie, że Warszawa miała kiedyś swój język, czyli gwarę, swoje wierszyki, piosenki. Była zupełnie innym miastem niż dzisiaj". Powyższy cytat pochodzi z "Małej książki o gwarze warszawskiej”, która dostała wyróżnienie w kategorii Kultura w konkursie Świat Przyjazny Dziecku zorganizowanym przez Komitet Ochrony Praw Dziecka w 2014 roku. 
Zobacz więcej na temat:  Poranek Polskiego Radia Dzieciom język polski radio dla dzieci

"Poranek". Ciekawostki o muszlach

Choć sposoby wykorzystywania muszli przez człowieka stale się zmieniały, ich moc przyciągania jego uwagi pozostała niezmienna. A wszystko dzięki masie perłowej, która jest wytworem płaszcza mięczaka. Odkładana w cieniutkich warstwach na wewnętrznej stronie muszli zbudowana jest z tych samych substancji co perła. Jakie historie i legendy wiążą się z muszlami?
Zobacz więcej na temat:  Poranek Polskiego Radia Dzieciom radio dla dzieci Martyna Chuderska

"Zwierzyniec królewski. Wilkoń na Wawelu". Posłuchaj audycji PRD

Już niebawem w Zamku Królewskim na Wawelu i jego oddziałach zagoszczą dzieła Józefa Wilkonia - wybitnego polskiego artysty, przedstawiciela tzw. polskiej szkoły ilustracji, a także rzeźbiarza – którego twórczość zdominowały właśnie przedstawienia zwierząt. W "Poranku" Polskiego Radia Dzieciom o wystawie opowiedziała jej kuratorka, Bogumiła Wiśniewska. 
Zobacz więcej na temat:  Poranek Polskiego Radia Dzieciom patronat Polskiego Radia Dzieciom radio dla dzieci DAB+ kultura dla dzieci Kultura w PRD

Czw. 7.00-10.00. Dziś bardzo tłusty "Poranek"

Tłusty czwartek, w wersji na słodko, istnieje dopiero od XVI wieku. Dawniej, Rzymianie obchodzili raz w roku tzw. tłusty dzień, w którym jadło się szczególnie mięsa, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. W ten sposób świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ale to nie koniec "tłustej kariery" pączka, bo po słoninie, mięsie czy boczku, kucharze przez wiele lat, "pakowali" mu do środka: orzeszki, migdały i inne łakocie, a na specjalne zamówienie, nawet pierścionki zaręczynowe!
Zobacz więcej na temat:  dziecko faworki POLSKIE RADIO DZIECIOM Poranek Polskiego Radia Dzieciom RadioDzieciom słodkości