Churrasco. Jak grilluje się w Brazylii? Początkowo słowo "churrasco" określało sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Dziś jest to termin, który zawiera wszystkie tajemnice grilla po brazylijsku. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Churrasco. Jak przygotować mięso z grilla po brazylijsku? Churrasco był to początkowo sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Ten sposób podawania potraw pochodzi z południa Brazylii. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
"Zapraszamy do stołu". Miód Słodki, pyszny, ale i zdrowy, ma niemal magiczne właściwości. Może być spadziowy, lipowy, kasztanowy.. Jego rodzajów jest mnóstwo. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Chili con carne. Sycący garnek prosto z Meksyku Chili con carne można porównać do polskiego bigosu - to danie robi się w każdym meksykańskim domu i w każdym smakuje trochę inaczej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia jedzenie Meksyk Hiszpania STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Chimichanga - jak przygotować ją samodzielnie w domu? Chimichanga - ulubione danie jednego z superbohaterów: Deadpoola - powstała podobno przez przypadek i jest uwielbiana przez fanów kuchni meksykańskiej. Sprawdzamy, jak przyrządzić ją we własnej kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie kuchnia Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik kuchnia meksykańska przepisy kulinarne
"Wolnoć Tomku w swoim domku"? Co wolno, a czego nie wolno robić we własnym domu Palenie papierosów na tarasie, grillowanie na nim, używanie toksycznych środków w mieszkaniu np. podczas lakierowania podłóg – czy to dozwolone? Na pytania w audycji "Cztery pory roku" odpowiedział mecenas Marek Aureliusz Karczmarzyk. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek remont mieszkania prawo straż miejska porady papierosy mieszkanie balkon
"Zapraszamy do stołu". Jak zrobić domowy hummus? Przepisów, jak przyrządzić w domu hummus, jest mnóstwo. Ale jest także miejsce na eksperymenty i szukanie własnej, pysznej receptury! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
(Wy)luzowany kurczak w marynacie. Jak przyrządzić to danie? Co tydzień zapraszamy w kulinarną podróż dookoła świata. Tym razem wylądowaliśmy w Portugalii, by spróbować peri peri. To "luzowany" - czyli pozbawiony kości - kurczak w specjalnej marynacie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zabawa Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Jedzmy hummus! Hummus zyskał w Polsce dużą popularność i na stałe zagościł w większości sklepów. Choć jest bardzo zdrowy, to wiele osób nadal go nie spróbowało. Dla wielu osób jest to ważne element diety wegetariańskiej i wegańskiej. Czym jest hummus i co warto o nim wiedzieć? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
"Zapraszamy do stołu". Pora na piknik! Wolny i słoneczny dzień to doskonała okazja do zorganizowania pikniku. Jak zorganizować udany piknik? Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
"Zapraszamy do stołu". Gofry szpinakowe Słodkie gofry, z bitą śmietaną lub z owocami, są bardzo popularne. Ale spróbujmy czegoś innego! Gofry ze szpinakiem są wyśmienite, a dodatki, z jakimi można je podawać to już tylko kwestia naszej kulinarnej fantazji! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Paska ukraińska. Jak przygotować wielkanocną babkę? W Polsce Wielkanoc kojarzy się z kolorowymi pisankami i z żurkiem. Na ukraińskich stołach pojawiają się m.in. pieczona kaczka, kiełbasy domowe i pascha nazywana często paską. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie ciasta Czwórka Ukraina STYL ŻYCIA tradycja Mateusz Kulik
Paska ukraińska. Jak przygotować wielkanocną babkę? W Polsce Wielkanoc kojarzy się z kolorowymi pisankami i z żurkiem. Na ukraińskich stołach pojawiają się m.in. pieczona kaczka, kiełbasy domowe i pascha nazywana często paską. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie ciasta
Wczesna wiosna to doskonały czas na zbieranie ziół i przetwory Piotr Ciemny, autor bloga "Chwasty od kuchni" i książki "Dzikie zioła sezonowo", jest zaprzeczeniem stereotypu zielarza. Owszem, spotkamy go w lasach i na łąkach, ale próżno szukać przy nim laski druida czy zielonego płaszcza z kieszeniami wypchanymi "zielskiem". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie kuchnia
"Zapraszamy do stołu". Pasztet warzywny Wielkanocny stół jest pełen smakołyków. Wśród nich może się znaleźć także pasztet, ale przygotowany tym razem z warzyw. Najczęściej do jego przygotowania używana jest fasola, soczewica lub ciecierzyca, ale możliwości jest mnóstwo. Przygotujmy razem przepyszny i szybki pasztet warzywny! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Superfood - dieta XXI wieku, czyli jedzenie do zadań specjalnych Dziś zarówno to, co jemy, jak i to, jak to jemy, ma nam przynosić maksymalne korzyści. Superfood - z czym to się je? Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie jedzenie Marta Zinkiewicz dieta
"Zapraszamy do stołu". Tort kokosowy cz. 2 Dzisiaj dalszy ciąg wskazówek, jak przyrządzić pyszny tort kokosowy! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Żiżig galnasz - biesiada wprost z czeczeńskiej kuchni Żiżig galnasz to narodowe danie czeczeńskie. Do jego przygotowania potrzebujemy tłustej baraniny lub wołowiny oraz własnej roboty klusek. Zrobimy je w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Czeczenia smak jedzenie Mateusz Kulik