Naleśnikowe szaleństwo! Porozmawiajmy o.. naleśnikach. Mają mnóstwo nazw, są niezwykle popularne na całym świecie. Sposób na ich przyrządzanie są tysiące, mogą być z owocami, serem, mięsem, czy różnego rodzaju farszem, na słono lub słodko, polane syropem lub podawane z sosem. A czy Wy macie swoje ulubione? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci dzieci kulinaria kulinaria edukacja edukacja
Naleśnikowe szaleństwo! Porozmawiajmy o.. naleśnikach. Mają mnóstwo nazw, są niezwykle popularne na całym świecie. Sposób na ich przyrządzanie są tysiące, mogą być z owocami, serem, mięsem, czy różnego rodzaju farszem, na słono lub słodko, polane syropem lub podawane z sosem. A czy Wy macie swoje ulubione? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci dzieci kulinaria kulinaria edukacja edukacja
Currywurst, czyli hot dog według berlińczyków To najpopularniejszy niemiecki fast food, znajdziemy go zarówno na ulicznych straganach, jak i w menu eleganckich restauracji. Jak we własnej kuchni przygotować legendarne berlińskie kiełbaski? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Krem ze szparagów Rozpoczął się sezon na szparagi! Jest mnóstwo sposobów, na które można przyrządzić te delikatne warzywa. Dzisiaj zrobimy z nich pyszną zupę - krem. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Croissant. "Im bardziej się kruszy, tym lepiej smakuje" Oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku, a jego twórcą jest August Zang, właściciel wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. - Sekret croissanta tkwi w maśle. To skłądnik, na którym nie możemy oszczędzać - podkreśla Paweł Albert z piekarni Chaud Pain. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia francuska Mateusz Kulik
Burgery na wesoło W domu można przygotować pyszne burgery. Wystarczy kilka składników i odrobina apetytu. Do dzieła! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu - Można powiedzieć, że calzone to pizza w kształcie pierożka - mówi Marco Ghia, szef Włoskiej Akademii Kulinarnej. Delikatne i puszyste ciasto otacza ciepły i rozpływający się środek. A co możemy znaleźć wewnątrz calzone? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia włoska jedzenie Mateusz Kulik
Zupa z cukinią, kukurydzą i ziemniakami Składniki mogą być różne, ale sposób przygotowania jest podobny. Gotujemy pyszną zupę. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
"Przyjaciele" od kuchni. Jak smakuje kultowy serial? - Jedzenie w "Przyjaciołach" odgrywa podwójną rolę. Po pierwsze przyczynia się do stworzenia sytuacji komicznej, po drugie ma nam coś oowiedzieć o samych bohaterach - mówi dziennikarka serialowa i filmowa Kalina Mróz. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska serial kulinaria hobby
Cookie dough, czyli ciasto na ciastka Zjedzenie cookie dough - wbrew ostrzeżeniom mam i babć - nie powoduje gorączki czy bólu brzucha. Jak samemu przygotować surową masę ciasteczkową? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria słodycze STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Różne oblicza zapiekanki Zapiekanki - klasyczne to te na długiej bagietce, z pieczarkami i ketchupem. Były pierwszym produktem polskiego street foodu, za którym w latach 70. ludzie ustawiali się w kolejce. Najczęściej sprzedawano je w budkach w nadmorskich miejscowościach. Dzisiaj ponownie je uwielbiamy, chociaż proces ich przygotowywania uległ zmianie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA Piotr Firan Weronika Puszkar
"Toad in the hole" - brytyjski sposób na kiełbasę Pod tą dziwną nazwą kryją się kiełbaski zapiekane w cieście naleśnikowym. To szybka i tania przekąska, którą można podawać nawet na obiad lub kolację. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Majówka na talerzu Majówka w gronie najbliższych to świetna okazja do wspólnego przyrządzenia posiłku, choć obecnie możemy sobie na nią pozwolić tylko w ograniczonym gronie. Tradycyjny polski długi weekend upływa na grillowaniu, jednak i ono może przybrać zdrowszą formę. Jak jeść zdrowo w weekend majowy? Odpowiadamy wspólnie w dzisiejszym programie. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Owady - alternatywne źródło białka? - Potrzebujemy dużo białka, a hodowla owadów jest ekologiczna. Owady zajmują mało przestrzeni życiowej, a w porównaniu z hodowlą krów czy trzody chlewnej nie potrzebują zbyt dużo paszy i wody - mówi Krzysztof Smarzyński, prezes Koła Naukowego Technologów Żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka owady jedzenie kuchnia dieta kulinaria Patryk Kuniszewicz
Dlaczego musimy pić wodę? Woda niezwykle ważnym elementem diety. Warto także pamiętać, że trafia ona do naszego organizmu nie tylko wtedy gdy coś pijemy.. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Smash burger. Nowy wymiar ulicznego jedzenia Smash burger to ostatnio jedno z ulubionych streetfoodowych dań w USA. - W odróżnieniu od klasycznego hamburgera, mięso w smashu jest cienkie, chrupiące i bardzo soczyste - mówi Magdalena Malutko z agencji Od kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Surowa ryba w karaibskim stylu – Ceviche pochodzi z Ameryki Południowej. To surowe ryby marynowane w soku z cytryny lub limonki, z cebulą i kolendrą, to podstawa – wyjaśnia Martin Gimenez Castro, szef kuchni w warszawskiej restauracji specjalizującej się w tym daniu. Długość marynowania czy kolejne dodatki różną się w zależności od kraju. Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska Trójka Ameryka Południowa dieta ryba ryby
Zupa jarzynowa To danie, które można zrobić na tysiące sposobów, można do niej niemal każde warzywo. Dzisiaj zrobimy zupę jarzynową z ziemniakami, marchewką, kalafiorem i fasolką. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja