Pljeskavica - jak smakują Bałkany? Pljeskavica to płaski, grillowany kotlet z mięsa wołowego, wieprzowiny i baraniny. Jest jedną z najpopularniejszych potraw na bałkanach. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia Bałkany gotowanie
Cukier kontra słodziki - co jest zdrowsze? Wyeliminowanie cukru z diety nierzadko oznacza próby zastąpienia go przeróżnymi słodzikami. Który z nich wybrać? Zobacz więcej na temat: Patryk Kuniszewicz Małgorzata Jakubowska Czwórka zdrowie NAUKA
Konsument w szponach oszustów spożywczych Czy idąc na zakupy do sklepu spożywczego, powinniśmy wietrzyć skierowany przeciwko nam spisek? Przestępstwa związane z żywnością wydają się być mało ekscytujące, ale bywa, że proceder ten osiąga niewyobrażalne rozmiary. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Cygler kuchnia oszustwa
Żur, baranina, a może moskale? Czego spróbować w Beskidzie? Jak podaje się baraninę, co to są moskole i jak smakuje żur szczyrkowski. O regionalnych przysmakach opowiadaliśmy prosto z Beskidów. Zobacz więcej na temat: Czwórka snowboard zabawa gotowanie Mateusz Kulik
Jedzenie na mieście, czyli oszustwa na talerzu Temat przestępstw gastronomicznych bywa często lekceważony, mimo, że jest ich naprawdę zaskakująco dużo. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Cygler kuchnia oszustwa
O kucharzu, gotował i fotografował zanim to było modne Louis Hardouin to mistrz sztuki kulinarnej zatrudniany w restauracjach oraz rezydencjach w wielu miejscach w Europie. W 1909 przybył na zamek w Książu, gdzie gotował dla Hochbergów i fotografował dla potomnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka fotografia zamek
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi Choć to popisowe danie mieszkańców Hawajów, jego korzenie tkwią w kuchni japońskiej. "Poke" oznacza "pokrojone na kawałki", a nazwa odnosi się do plastrów lub kawałków surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby Hawaje Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi W audycji podpowiemy wam, jak przyrządzić tradycyjne danie kuchni hawajskiej, o którym Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby
Świętowaliśmy tłusty czwartek. Tak się robi pączki w Łodzi! Kuba Marcinowicz z Czwórkowym mikrofonem zawitał do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Stamtąd relacjonował dla Was to wyjątkowe święto! Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Kuba Marcinowicz gotowanie jedzenie Anna Hardej Patryk Kuniszewicz Mateusz Tomaszuk
Cukiernik. W tłusty czwartek ma ręce pełne roboty Według badań Polacy w tłusty czwartek jedzą nawet 100 milionów pączków. Wszystkie te przysmaki muszą wcześniej zostać przygotowane przez cukierników. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby praca
Brad Pitt "wszystkojedzący". Przez żołądek do Oscara W każdym filmie, w którym gra, pojawia się przynajmniej jeden wątek kulinarny. W menu kreowanych przez niego postaci jest wszystko - od fast foodów, poprzez wykwintne dania, żywność ekologiczną, aż po desery. Nic więc dziwnego, że Brad Pitt nazywany jest najbardziej "doświadczonym kulinarnie" aktorem w Hollywood. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA FILM Beata Kwiatkowska brad pitt
Tort pizzowy albo zupa z serem. Jak zrobić pizzę z Chicago? Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby jedzenie gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik pizza
Deep dish - jak zrobić pizzę z Chicago? Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby
Zupa z kleju, smażona szarańcza, rybie flaki - głodowa książka kucharska Artystka Karolina Brzuzan stworzyła książkę kucharską, która ma pokazać i wyeksponować problem głodu na świecie. Jak mówi autorka, publikacja stoi w sprzeczności do tego, co znajdziemy na kartkach zwykłych książek kucharskich, czyli sytości, przepychu, czy bogatych dań. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska gotowanie literatura KSIĄŻKA KULTURA
Langosza najpierw się czuje, a dopiero później widzi Langosz to duży płaski pączek, czyli ciasto drożdżowe z dodatkami. Klasyczne to śmietana, czosnek i ser. -Dziś langosze przeżywają swój renesans - załapały się na street food - mówi Joanna Petrovics. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia węgierska
Przepis na niedzielny obiad. Jak zrobić ceviche? Ceviche to surowa ryba marynowana w soku z cytrusów - cytryny, limonki i pomarańczy. Potrawa robi się niemal sama i jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie przygody z surowymi produktami o morskim pochodzeniu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Tygiel. Kuchnia nowych Polaków". Historie uchodźców zawarte w smaku "Tygiel. Kuchnia nowych Polaków" to pierwsza w Polsce książka kulinarna z przepisami uchodźców. Jak opowiedzieć historię poprzez smaki, które pamięta się z rodzinnego domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Kamil Jasieński
Pomysł na niedzielny obiad? Spróbuj arancini Sycylijczycy mówią, że to zabójca głodu. Arancini wyglądają jak małe pomarańcze, ale to chrupiące kulki wypełnione ryżem i mięsnym sosem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Sycylia kuchnia Mateusz Kulik