Butter chicken i inne smaki Indii Niezwykle aromatyczna, kolorowa i bardzo smaczna - tak wygląda kuchnia indyjska. Wbrew pozorom nie jest jednorodna w całym kraju. Ale niezależnie od regionu, to, co łączy dania kuchni indyjskiej, to pasja i wyczucie zdobyte dzięki praktyce. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby Indie STYL ŻYCIA
Buty do jedzenia. Kulinarne eksperymenty filmowców W tym roku minęło 40 lat od pewnego niezwykłego eksperymentu dokumentalnego. W 1980 roku reżyser Werner Herzog zjadł but i zrobił o tym film. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM Beata Kwiatkowska
Egzaminy na uczelnie, historia Polski i hummus - spędź sobotę z Czwórką Zapraszamy do spędzenia tego dnia z Czwórką. Sprawdziliśmy m.in., jak dostać się na artystyczną uczelnię wyższą. Dowiemy się, kiedy, tak naprawdę, odbył się chrzest Polski i jak smakuje libańska kuchnia. A wieczorem - potężna dawka dobrej muzyki elektronicznej. Zobacz więcej na temat: Czwórka literatura gastronomia KULTURA
Jak smakuje Liban? Czosnkiem, oliwą i zatharem Niewielkie państwo z dużym potencjałem kulinarnym. Tabbouleh, hummus, kibbeh nayi - to dania, które na pewno znajdziecie w libańskiej restauracji. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby
Wielkanoc dookoła stołu. "Jajko musi być koniecznie!" W większości krajów na świecie najbardziej charakterystyczną potrawą świąteczną są gotowane i faszerowane jajka w różnorakim przybraniu. Co jeszcze jada się na Wielkanoc w Argentynie, Korei i na Węgrzech? Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik gotowanie
Ptactwo, jaja i szafran - tradycje sprzed wieków na wielkanocnym stole Na naszych wielkanocnych stołach od wieków, a z pewnością od dziesięcioleci, pojawiają się te same wielkanocne potrawy: żurek, biała kiełbasa i tradycyjnie przygotowane jajka, oraz przeróżne wypieki. Jaka jest ich historia? Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc tradycja Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik gotowanie
Wielkanoc dookoła stołu. Co jada się na świecie? Meksyk, Argentyna, Korea, Hiszpania, Włochy i Święta Wielkanocne. Jakie potrawy królują na stołach w różnych częściach świata? Zobacz więcej na temat: Czwórka
Mrozić, czy nie - jak zabezpieczyć żywność, której nie zdążymy zjeść? W Czwórce sprawdziliśmy, jak przechowywać produkty, by nie straciły swoich wartości, i które z nich możemy w tym celu zamrażać. A jeśli już mamy sporo jedzenia, którego termin przydatności do spożycia niebawem upłynie - co z nim zrobić. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie
Szparagi. Jak je przygotować i z czym podawać? Zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają. Szparagi są także skutecznym afrodyzjakiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby
Dalgona coffee - sprawdź jak zrobić pyszną kawę, która podbija internet Dalgona coffee, czyli kawa z trzech składników, podbija internet na świecie. W smaku przypominać ma nieco toffi. Sprawdziliśmy, jak ją przygotować. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie moda Kamil Jasieński Mateusz Kulik kawa STYL ŻYCIA
Kucharz na zamówienie. Dowóz na restauracyjnym poziomie Co jeść, jeśli mamy już dość spaghetti z sosem pomidorowym, albo schabowego z ziemniakami i naleśników? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Ghost kitchens. Czy "kuchnie w chmurze" uratują gastronomię? To miejsca, gdzie jedzenie zamawia się tylko on-line i kuchnie, które przygotowują dania wyłącznie z dostawą do domu. - W ghost kitchens płacimy za potrawę, a nie za obsługę, czy wystrój. Często nawet o połowę taniej - mówi Bartosz Górecki z firmy Merce.com. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA hobby Kamil Jasieński
Ghost kitchens - koło ratunkowe dla gastronomii Miały być kulinarnym trendem dekady, nagle stały się modelem ratunkowym dla całej branży. Jak działają "ghost kitchens"? Zobacz więcej na temat: Czwórka
Szef kuchni: we Włoszech obawa jest większa od nadziei Gotował m.in. dla Martina Scorsese'a i Leonarda DiCaprio. Dziś jest szefem Włoskiej Akademii Szefów Kuchni. Nestor Grojewski opowiada, jak koronawirus wpływa na życie Włochów i czy "la dolce vita" będzie jeszcze możliwe po pandemii. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Włochy koronawirus Beata Kwiatkowska
Makaron, kasza - jak wykorzystać produkty, które mamy w domu Jak wykorzystać produkty z długim terminem przydatności do spożycia? Ryż i makaron na pewno wciąż są wśród naszych zapasów. Podpowiadamy, jakie potrawy możemy z nich przygotować. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik
Trendy kulinarne 2020 w filmie Czy 2020 rok będzie sprzyjał weganom, a "mięsożercy" będą sięgać po sztuczne mięso, wykreowane przez naukowców? I co na ten temat sądzą artyści? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Chaczapuri - sekrety gruzińskiej kuchni Mąka i ser - to podstawowe składniki, żeby zrobić chaczapuri, czyli tradycyjną gruzińską potrawę. Jak przygotować tę potrawę? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Kobiety do garów Profesja szefa kuchni wiążę się mężczyznami. Dlatego przewrotnie, w Dzień Kobiet znajdziemy najlepsze szefowe kuchni w Polsce, które dumnie krzykną: Kobiety do garów! Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia