Wiemy co jemy? Etykieta prawdę ci powie Polacy nadal bardzo często nie wiedzą, co jedzą – nie czytają etykiet, wybierają najtańszą ofertę. Jednocześnie pokutuje przekonanie o „faszerowaniu” produktów spożywczych sztucznymi, szkodliwymi konserwantami i substancjami. Technolodzy żywności zaprzeczają tym teoriom. Jak jest naprawdę? Zobacz więcej na temat: rolnictwo Elżbieta Szczerbak
E-handel: żywność przenosi się do sieci Wartość sprzedaży produktów spożywczych przez internet w Polsce wzrośnie do 2020 r. 2,5 mld zł. Zobacz więcej na temat: e-handel handel internet Justyna Golonko GOSPODARKA
KE pomoże rolnikom w walce o równe prawa z sieciami Komisja Europejska prowadzi konsultacje publiczne na temat tego, jak uczynić unijny łańcuch dostaw żywności bardziej sprawiedliwym. Zobacz więcej na temat: rolnictwo handel hipermarkety Komisja Europejska Dariusz Kwiatkowski
Nadwaga – coraz większy problem Polaków Według statystyk, już niemal 70 procent Polaków ma problem z nadwagą. Wśród osób borykających się z nadmiarem dodatkowych kilogramów ponad jedna czwarta cierpi już na otyłość. W magazynie Na Zdrowie o przyczynach, zapobieganiu i leczeniu otyłości mówili dr hab. n med. Maciej Kielar, chirurg, szef Kliniki Leczenia Otyłości Szpitala Medicover i Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny w Instytucie Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowie zdrowie i dieta
Dzień Polskiej Żywności: możemy konkurować jakością? Już po raz piąty świętujemy w piątek Dzień Polskiej Żywności. Termin obchodów tego dnia nie został wybrany przypadkowo. Koniec sierpnia to tradycyjnie czas dożynek, na straganach dostępny jest bogaty wybór świeżych, polskich warzyw i owoców. Zobacz więcej na temat: eksport Sylwia Zadrożna
Ceny żywności: najbardziej zdrożała wieprzowina Przeciętne miesięczne wydatki Polaków na żywność wynoszą ok. 300 zł, ale dla wielu osób to mniej więcej 1/4 ich dochodów i chociażby dlatego ceny żywności dla naszych kieszeni są niezwykle istotne. Zobacz więcej na temat: ceny żywności
Glutaminian sodu - to on odpowiada za piąty smak To substancja, bez smaku i zapachu, a jednak wzmacnia aromat spożywanych przez nas potraw. - Jest to związek chemiczny produkowany w laboratorium, na opakowaniach oznaczany jako E 621 - tłumaczy w Czwórce Izabela Przybysz, dietetyczka z Instytutu SanVita w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA
To już koniec podwyżek cen masła? - Są sygnały, na świecie i w Polsce, że wzsrost cen masła zostanie zahamowany - powiedział prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zobacz więcej na temat: POLSKA Krzysztof Grzesiowski
Gdzie były sprzedawane kurczaki skażone fipronilem? Główny Inspektorat Sanitarny potwierdził, że mięso drobiowe zawierające przekroczone dawki niedozwolonego środka owadobójczego - fipronilu - było w sierpniu sprzedawane na terenie Polski. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Polska firma zielarska znana od 27 lat w Europie - Firma "Dary Natury" jest liczącym się producentem ziół w Europie - eksportuje zioła do większości krajów Europy Zachodniej i do Stanów Zjednoczonych. Firma od ponad 27 lat produkuje i sprzedaje polskie zioła. Zobacz więcej na temat: firma eksport ekologia Justyna Golonko lubię bo polskie
Ceny owoców i przetworów wyższe niż przed rokiem Ze straganów zniknęły truskawki, maliny, porzeczki i wiśnie. Zakończył się także skup tych owoców do przetwórstwa. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Elżbieta Mamos
Matka i dziecko. Jak dbać o zdrowie w ciąży? Już od pierwszych tygodni ciąży kobieta powinna zadbać nie tylko o swoje zdrowie, ale także dziecka. O tym, co należy robić w czasie dziewięciu miesięcy oczekiwania na potomka, w audycji Na Zdrowie mówili prof. Grzegorz Jakiel, ginekolog i położnik, a także Marta Szkupińska, dietetyczka. Zobacz więcej na temat: ciąża dziecko medycyna służba zdrowia niemowlę karmienie piersią
Mini kiwi w Polsce: pogoda daje w kość plantatorom W tym roku pogoda nie rozpieszcza plantatorów, rónież uprawianego w Polsce mini kiwi. Zobacz więcej na temat: rolnictwo owoce Dariusz Kwiatkowski
Polacy zasmakowali w wołowinie? W Polsce jemy kilkukrotnie mniej wołowiny niż wynosi średnia unijna. Ale ta sytuacja powoli się zmienia i Polacy częściej kupują i jedzą ten rodzaj mięsa. Zobacz więcej na temat: wołowina Elżbieta Mamos
Żywność funkcjonalna: na topie są antocyjany. Co to jest? Polscy konsumenci chcą być fit, eko, slow i chcą zdrowo jeść, by zdrowo żyć. Stąd coraz większy popyt na żywność ekologiczną i żywność funkcjonalną. Zobacz więcej na temat: owoce zdrowie Elżbieta Mamos
Karpiowóz przemierza Polskę. Ryby warto jeść przez cały rok Ryby powinno się jeść możliwie jak najczęściej i przez cały rok. Zachęcają do tego dietetycy, a i w nietypowy sposób Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp", o którym opowiada Naczelnej Redakcji Gospodarczej jego członek Zbigniew Szczepański. Zobacz więcej na temat: ryby Aleksandra Tycner
GIS: w Polsce wykryto skażone fipronilem jaja Jaja te nie trafiły do konsumentów i zostaną zutylizowane lub zwrócone do niemieckiego dostawcy w całości - poinformował Jan Bondar, rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Zobacz więcej na temat: POLSKA Unia Europejska Holandia Niemcy zdrowie
Polska powoli staje się lodową potęgą Polska jest piątym pod względem wielkości producentem lodów w Unii Europejskiej. Przed nami są Włochy, Niemcy, Francja i Hiszpania. Zobacz więcej na temat: eksport Sylwia Zadrożna