Mięso z owocem?! Przewodnik po kuchni drastycznej Punktem wyjścia do Dwójkowej rozmowy na temat kontrowersyjnych, przynajmniej dla niektórych, kulinarnych połączeń było wspomnienie zmarłego niedawno Sama Panopoulosa, wynalazcy pizzy hawajskiej. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska kulinaria KULTURA
Jak Sandor Ellix Katz został papieżem fermentacji - Zaczęło się od tego, że przeniosłem się na wieś do Tennessee. Byłem naiwnym miejskim dzieciakiem, którego zaskoczyło, że główki kapusty na polu dojrzały w tym samym momencie - wspominał w Dwójce amerykański dziennikarz kulinarny, autor głośnych książek "Dzika fermentacja" i "Sztuka fermentacji". Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria KULTURA
Jak Chrobry Thietmarowi za skórę zalazł – Thietmar nie był polakożercą. Jego opinie wiążą się z pewną szerszą wizją porządku świata i hierarchii – mówił mediewista prof. Andrzej Pleszczyński o słynnym niemieckim kronikarzu, autorze kilku niepochlebnym opinii o średniowiecznych Polakach i o "fałszu pełnym" Bolesławie Chrobrym. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Niemcy Łukasz Kozak Bolesław Chrobry HISTORIA KULTURA
Piwo i polityka u Jaroslava Haška "Piwo nigdy nie zrobi człowieka tak dojrzałym politycznie, jak wino" - pisał w swojej książce "Historia Partii Umiarkowanego Postępu (w Granicach Prawa)" czeski klasyk. O alkoholu, który jest jednym z głównych wątków tego zbioru anegdot, rozmawialiśmy ze Zbigniewem Kmieciem - kucharzem, obieżyświatem. Zobacz więcej na temat: piwo literatura KULTURA KSIĄŻKA
2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień – Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria napoje jedzenie KULTURA Małgorzata Minta
Eleusa, Hodegetria, Trójręka. Wyobrażenia Matki Boskiej W audycji "Kryzys wieku średniego" o typach przedstawień Matki Boskiej z Dzieciątkiem opowiadała historyk sztuki prof. Aleksandra Sulikowska-Bełczowska. Zobacz więcej na temat: malarstwo religia Łukasz Kozak KULTURA HISTORIA
Beli Hamvasa filozoficzna rozprawa o winie W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o książce "Filozofia wina". Publikacja, która powstała w roku 1945, dotyczy związków wina z odpoczynkiem, kąpielą, snem i miłością. Zobacz więcej na temat: alkohol filozofia KULTURA jedzenie
Jak urządzać ogródki restauracyjne? Na ten temat rozmawialiśmy z zaproszoną do audycji "Droga przez mąkę" architekt i antropolog kultury Anną Rumińską. Zobacz więcej na temat: jedzenie restauracja
Średniowieczne pieśni o wiośnie i początku lata W audycji rozmawialiśmy o tym, jak wątki wiosny i lata przeplatały się w pieśniach tworzonych po oksytańsku, w łacinie i w językach germańskich. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak
Jak smakowała Polska przed wiekami Gościem "Drogi przez mąkę" był prof. Jarosław Dumanowski, z którym rozmawialiśmy o historii sztuki kulinarnej i wyżywienia. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska historia Polski
Literatura nurtu warzywnego na wiosnę W "Drodze przez mąkę" książki kulinarne poświęcone głównie warzywom recenzowaliśmy wspólnie z blogerką Małgorzatą Mintą. Zobacz więcej na temat: książki kuchnia kulinaria przepisy kulinarne warzywa Małgorzata Minta KULTURA
Komputystyka, czyli jak się oblicza datę Wielkiej Nocy W świątecznym "Kryzysie wieku średniego" zajęliśmy się średniowieczną gałęzią nauki, dzięki której wiadomo, kiedy obchodzić święta ruchome. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc chrześcijaństwo średniowiecze kalendarz matematyka Łukasz Kozak
Odtwarzanie polskich tradycji kulinarnych Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Maciej Nowicki z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie - szef kuchni, rekonstruktor kulinarnej przeszłości. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska
"Wzór na smak". Spotkanie z Grzegorzem Łapanowskim Z kucharzem i krytykiem kulinarnym rozmawialiśmy o jego książce, w której zdradza sekrety o łączeniu pozornie niepasujących do siebie smaków. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Łapanowski jedzenie smak KULTURA
Średniowieczne róże? Nie zrobisz z nich bukietu – Róże nie były w tamtych czasach takimi kwiatami, jakie dziś znamy – mówił w "Kryzysie wieku średniego" botanik i ewolucjonista prof. Krzysztof Spalik. Zobacz więcej na temat: średniowiecze rośliny biologia historia Europy Łukasz Kozak kwiaty NAUKA KULTURA HISTORIA
Befsztyk i inne kulinarne mity Rolanda Barthes'a – Befsztyk nawet dziś jest w centrum mitologii prawdziwej siły i męskości – mówiła tłumaczka literatury francuskiej Ewa Wieleżyńska, omawiając "Befsztyk i frytki" Rolanda Barthes'a. Zobacz więcej na temat: Roland Barthes literatura kuchnia befsztyk KULTURA kulinaria KSIĄŻKA
Uciechy średniowiecza w "Wielkim testamencie" Villona - Gdy czytamy Villona, czujemy się, jakbyśmy mieli bezpośredni kontakt z ludźmi żyjącymi w epoce sprzed 550 lat. Możemy obserwować ich emocje i sposób myślenia – powiedział prof. Jerzy Pysiak. Zobacz więcej na temat: średniowiecze poezja Łukasz Kozak
Jeść czy nie jeść, czyli grzyby w polskich lasach Gościem audycji była dr Marta Wrzosek, twórczyni i była prezes Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, która odkryła przed nami tajniki dotyczące jadalnych i trujących grzybów. Zobacz więcej na temat: grzyby jedzenie