Jadalna Warszawa. Nie mijaj trawników - zjedz je - Po lekturze "Głodni zielonej Warszawy" mam wrażenie, że Jodie uczy nas nie tylko patrzeć, ale widzieć - mówi Agnieszka Szulejewska, pomysłodawczyni projektu. - Zauważyłam, że przestałam mijać tereny zielone zupełnie bezrefleksyjnie. To przestały być dla mnie chaszcze - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo Aleksandra Opala Warszawa
Marieta Marecka gotuje z książki z 1973 roku Wydaje się, że w dobie internetu książki kucharskie nie są już potrzebne. Zastąpują je blogi, filmy na YouTube czy zwyłe gify. Tymczasem mistrzowie kuchni wracają do kultowych publikacji. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Czwórka Kamil Jasieński Michał Piwowarek kuchnia polska
Tisz Festiwal czyli wszystkie smaki Izraela Tisz Festiwal to współczesna odsłona ogromnej kulinarnej tradycji żydowskiej. Stał się punktem wyjścia do Czwórkowej rozmowy o kulinarnej tożsamości izraelskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska
Pora na kulturę. Nie jest prosto napisać książkę kucharską - Obserwując w sklepie półkę z książkami można odnieść wrażenie, że o gotowaniu pisze każdy - mówił na antenie Polskiego Radia 24 w audycji "Pora na kulturę" pisarz Grzegorz Łapanowski. Gościem programu był też blogger kulinarny Cezary Pyszny. Zobacz więcej na temat: KULTURA literatura gotowanie jedzenie
Wszystko, czego nie wiecie o ziemniakach W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o miejscu… kartofli w literaturze i kulturze polskiej. Zobacz więcej na temat: ziemniaki
Polak i Koreańczyk - kulinarne dwa bratanki? [WIDEO] Czy Polska i Korea Południowa mają ze sobą coś wspólnego w kuchni? Okazuje się, że tak i są to... pierogi i kiszona kapusta. Co jeszcze jadają mieszkańcy tego kraju? "PolskieRadio.pl na końcu świata" postanowiło skosztować koreańskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: TYLKO U NAS podróże podróże zagraniczne STYL ŻYCIA Korea Południowa jedzenie kuchnia Azja
"Dobrze przyprawione" - warsztaty kulinarne dla rodzin Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To wyjątkowy czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą dodatkowo spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, a także poznać produkty, które dziś są zapomniane. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci
Przepis na kucharza doskonałego Gościem audycji był współautor książki "Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki". Zobacz więcej na temat: kuchnia KULTURA Łukasz Modelski
Jak smakuje mięso żubra? - Jak smakuje mięso żubra? Po prostu trzeba spróbować i samemu się przekonać – powiedział restaurator Wojciech Jakimiuk. Coraz więcej restauracji na Podlasiu ma w swojej ofercie dania z mięsa żubra, jak np. tatar lub też potrawy z mięsem żubra, jak np. pierogi. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen STYL ŻYCIA zdrowie i dieta Puszcza Białowieska Białystok
Smaki dawnej Warszawy na festiwalu w Wilanowie "Królewski stół" to hasło drugiej odsłony Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. - Hasło zrodziło się z idei miejsca, w którym festiwal w tym roku będzie osadzony - mówił Adrian Ordakowski, edukator kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Beata Kwiatkowska
Dobre na upały i nie tylko. Historia lodów Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Grzegorz Łucki, znawca kuchni włoskiej. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Briam - grecka zapiekanka warzywna W kuchni Polskiego Radia Dzieciom wybraliśmy się w kulinarne rejony słonecznej Grecji. Ten wspaniały, piękny i pełen zabytków kraj to także dom wielu smaków. Zobacz więcej na temat: gotowanie dzieci
Lody. Stworzony w Chinach przysmak rzymskich żołnierzy Lodami pod różnymi postaciami raczymy się już od 5 tysięcy lat. O historii tego przysmaku i jego wizerunku w filmie rozmawialiśmy w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Beata Kwiatkowska desery STYL ŻYCIA
Kucharz wojskowy: eksperymentujemy z grochówką - Co roku zmieniają się techniki kulinarne, dochodzą nowe urządzenia, więc próbujemy różnych podejść do tej zupy, a to podajemy ją jako piankę, a to jako mus - mówił w Dwójce Tomasz Welter trener polskiej wojskowej reprezentacji kucharzy. Zobacz więcej na temat: kuchnia wojsko KULTURA Łukasz Modelski
Jadać jak wojsko. Tajniki żołnierskiej kuchni W audycji "Droga przez mąkę" porozmawiamy o historycznej i współczesnej kuchni wojskowej. Zobacz więcej na temat: kuchnia wojsko
Zupa z pokrzyw i mleko z szyszek - jadalne rośliny - Najdziwniejszym miejscem, w którym znalazłyśmy bardzo popularną ostatnio roślinę, jaką jest portulaka, było pobliże jednej za stacji warszawskiego metra - mówiła Kaja Nowakowska, współautorka książki "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin". Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie hobby gastronomia Piotr Firan STYL ŻYCIA
Cookies, czyli jak połączyć jedzenie ze sztuką W "Sztuce jedzenia" przedstawimy tajemniczy projekt Cookies z Wrocławia. Twórcy łączą w nim kulinaria, sztuki performatywne i wizualne. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
O winach z regionu Valpolicella Gościem audycji "Droga przez mąkę" była "Lady Amarone", czyli Marilisa Allegrini. Zobacz więcej na temat: alkohol KULTURA kuchnia Łukasz Modelski