Dlaczego podczas jedzenia lodów czasem bolą zęby? W upalne dni częściej mamy ochotę na coś zimnego. Niestety, wiele osób odczuwa dyskomfort, a nawet ból przy spożywaniu lodów i napojów wyjmowanych prosto z lodówki. Sprawdzamy, dlaczego tak się dzieje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Oliwia Krettek desery zdrowie
Pastéis de nata. Słodycz lata w Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Podpowiemy, jak przysmak Portugalczyków przyrządzić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia gotowanie słodycze
Hobby i inwestycje. Co Biało-Czerwoni robią poza boiskiem? Codzienne treningi, regularne mecze i konferencje prasowe - tak wygląda rzeczywistość większości piłkarzy reprezentacji Polski. Nie samą piłką człowiek żyje! Co zawodnicy robią poza boiskiem? Zobacz więcej na temat: Radio kierowców samochody motoryzacja SPORT restauracja moda jedzenie kawa media MUZYKA pianino STYL ŻYCIA POLSKA wiadomości
Szparagi z jajkiem w koszulce Sezon na szparagi trwa! Dzisiaj przepis na kolejne, pyszne danie ze szparagów. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Szwecja od kuchni: śledź, bułka, no i klops Najpopularniejszym składnikiem kuchni szwedzkiej są śledzie - tak w jednym z najnowszych rankingów zdecydowali sami Szwedzi. - W menu są od zarania dziejów i doczekały się wielu sposobów podania. Ze względu na geograficzne usytuowanie Szwecji - są tam najlepsze i najświeższe - mówi Zofia Jagiełło-Lindström autorka książki "Radość gotowania po szwedzku". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Szwecja Mateusz Kulik
Święto i celebracja. Kuchnia włoska na talerzu – Autentyczna kuchnia włoska to klasyk, a klasykę trzeba przygotowywać wybitnie, lub wcale – usłyszeliśmy w audycji "Gorąca płyta". Jak uzyskać najwyższy poziom włoskich dań? Co stoi za sekretem tamtejszej kuchni? Zobacz więcej na temat: Adriana Marczewska Włochy kuchnia włoska Trójka STYL ŻYCIA
Polska książka kulinarna nagrodzona na międzynarodowym konkursie Książka "The Polish Table"/"Mesa polaca" została wyróżniona w dwóch kategoriach w tegorocznej edycji konkursu Gourmand World Cookbook Awards. Wydanie książki współfinansowało Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP. Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Spraw Zagranicznych dyplomacja kuchnia polska języki obce
"Najedzeni Fest!" - podróż przez kuchnie świata na krakowskim rynku - Na talerzach pojawią się dania kuchni azjatyckiej, bliskowschodniej, hiszpańskiej, indyjskiej, portugalskiej i polskiej. Wegetarianie nie będą zawiedzeni, będą curry, hummus, przysmaki kuchni koreańskiej, wegańskie pierożki i hot dogi, a nawet kluski śląskie - mówiła w Czwórce Kasia Pilitowska, organizatorka Najedzeni Fest!. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia Kamil Jasieński
Anthony Bourdain. Smakosz życia ze wszystkimi jego konsekwencjami Tworzył programy kulinarne i podróżnicze, a gotowanie i jedzenie zawsze było pretekstem do rozmowy. 8 czerwca 2018 roku Anthony Bourdain został znaleziony martwy w hotelowym pokoju. Trzy lata po jego śmierci, pamięć o tym niezwykłym smakoszu świata i życia ponownie ożyje za sprawą dokumentu "Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain". Dlaczego Anthony Bourdain był tak nietuzinkową osobowością? Na czym polegała jego charyzma? Zobacz więcej na temat: muzyka hp Trójka KULTURA Gabriela Andrychowicz dokument
Kulki ryżowe z ziołami i serem Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Spróbujmy ryżowych kulek z serem! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Corn dog. Przygotuj amerykański przysmak w domu Corn dog nie jest u nas tak znany jak hod dog, a niektórzy zapewne nigdy o nim nie słyszeli. Jest to niezwykle popularna przekąska w Stanach Zjednoczonych. Bez problemu można go kupić na tamtejszych ulicach i w niewielkich knajpkach. W Czwórce wybieramy się wirtualnie za ocean i sprawdzamy jak zrobić go samodzielnie w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie gotowanie Mateusz Kulik przekąski
Naleśnikowe szaleństwo! Porozmawiajmy o.. naleśnikach. Mają mnóstwo nazw, są niezwykle popularne na całym świecie. Sposób na ich przyrządzanie są tysiące, mogą być z owocami, serem, mięsem, czy różnego rodzaju farszem, na słono lub słodko, polane syropem lub podawane z sosem. A czy Wy macie swoje ulubione? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci dzieci gotowanie gotowanie edukacja edukacja
Naleśnikowe szaleństwo! Porozmawiajmy o.. naleśnikach. Mają mnóstwo nazw, są niezwykle popularne na całym świecie. Sposób na ich przyrządzanie są tysiące, mogą być z owocami, serem, mięsem, czy różnego rodzaju farszem, na słono lub słodko, polane syropem lub podawane z sosem. A czy Wy macie swoje ulubione? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci dzieci gotowanie gotowanie edukacja edukacja
Currywurst, czyli hot dog według berlińczyków To najpopularniejszy niemiecki fast food, znajdziemy go zarówno na ulicznych straganach, jak i w menu eleganckich restauracji. Jak we własnej kuchni przygotować legendarne berlińskie kiełbaski? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik
Krem ze szparagów Rozpoczął się sezon na szparagi! Jest mnóstwo sposobów, na które można przyrządzić te delikatne warzywa. Dzisiaj zrobimy z nich pyszną zupę - krem. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Tożsamość w smaku. O kinie koreańskim Od piątku w kinach, od dawna w sklepach. - Minari to niezwykła roślina, która rośnie tam, gdzie się ją zasieje. Mówi, się że to pietruszka japońska, dodatek niezbędny w koreańskiej kuchni, zwłaszcza do robienia kimchi - opowiada Iza Wierzbińska z Best Filmu, dystrybutora filmu "Minari". Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM kino Azja kuchnia Beata Kwiatkowska
O gotowaniu dla najmłodszych - Kulinaria są tutaj drogą do celu, którym jest dobra zabawa - mówił na antenie Dwójki Szymon Barabach, autor książki "Rymosmaki, czyli co się gdzie je na świecie". Zobacz więcej na temat: jedzenie dzieci Łukasz Modelski Dwójka
Croissant. "Im bardziej się kruszy, tym lepiej smakuje" Oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku, a jego twórcą jest August Zang, właściciel wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. - Sekret croissanta tkwi w maśle. To skłądnik, na którym nie możemy oszczędzać - podkreśla Paweł Albert z piekarni Chaud Pain. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie kuchnia francuska Mateusz Kulik