Leniwe na słodko Proste i bardzo smaczne danie tradycyjnej kuchni polskiej. Twaróg, jajko, mąka ziemniaczana, kilka dodatków oraz oczywiście pyszne owoce... Do dzieła! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Mąka kukurydziana, woda i sól. Śniadanie po wenezuelsku W tamtejszej kuchni mieszają się smaki hiszpańskie, francuskie i włoskie, a także tradycje indiańskie i afrykańskie. A podstawą wszystkich posiłków jest arepa. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie STYL ŻYCIA hobby
Jak smakuje Wenezuela? Jak kuchnia całego świata W tamtejszej kuchni mieszają się smaki hiszpańskie, francuskie i włoskie, a także tradycje indiańskie i afrykańskie. A podstawą wszystkich posiłków jest arepa. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Konstytucja 3 maja – lekcja historii z Trójką! 3 maja 2020 roku to dzień 229. rocznicy uchwalenia ustawy regulującej ustrój prawny Rzeczypospolitej Obojga Narodów, najczęściej nazywanej po prostu Konstytucją 3 maja. Wraz z zaproszonymi ekspertami przyjrzeliśmy się nie tylko historii samej konstytucji, ale także kulturze i obyczajom panującym w czasie jej podpisania, czyli w 1791 roku. Zobacz więcej na temat: Trójka Hirek Wrona MUZYKA konstytucja 3 maja SPORT kuchnia polska Michał Margański Jan Kałucki polityka historia Polski Andrzej Sułek Elżbieta Wichrowska
Gotujemy rosół Jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej - rosół. Receptura na niego zamieszczona jest w pierwszej polskiej książce kucharskiej z XVII wieku, ale znany był już znacznie wcześniej. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Szaszłyki świata. Souvlaki z Grecji i japońskie yakitori Szaszłyki wielu kojarzą się z majówką. Nie zabrakło ich też w Czwórce - Paweł Michałowski prezentuje szaszłyki świata i zdradza, jak je zrobić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik szaszłyki
Muzyka, ciekawostki i historia Polski - Czwórka na majówkę Będzie mnóstwo dobrej muzyki, rozrywka, ale także spora dawka historii Polski, bo przed nami majowe święta. Czwórka rusza więc na majówkę. Zobacz więcej na temat: Czwórka gastronomia KULTURA literatura hobby zabawa
Mała, czarna i bezcenna - kawa na wagę złota? Od początku lutego kawa Arabica na nowojorskiej giełdzie podrożała nawet o 30 proc. - Tendencja jednak szybko się odwróciła i w tej chwili sytuacja jest ustabilizowana - mówi Dorota Sierakowska, autorka książki "Świat surowców". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kawa moda Kamil Jasieński Maciej Wójcik
Butter chicken i inne smaki Indii Niezwykle aromatyczna, kolorowa i bardzo smaczna - tak wygląda kuchnia indyjska. Wbrew pozorom nie jest jednorodna w całym kraju. Ale niezależnie od regionu, to, co łączy dania kuchni indyjskiej, to pasja i wyczucie zdobyte dzięki praktyce. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby Indie STYL ŻYCIA
Buty do jedzenia. Kulinarne eksperymenty filmowców W tym roku minęło 40 lat od pewnego niezwykłego eksperymentu dokumentalnego. W 1980 roku reżyser Werner Herzog zjadł but i zrobił o tym film. Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM Beata Kwiatkowska
Egzaminy na uczelnie, historia Polski i hummus - spędź sobotę z Czwórką Zapraszamy do spędzenia tego dnia z Czwórką. Sprawdziliśmy m.in., jak dostać się na artystyczną uczelnię wyższą. Dowiemy się, kiedy, tak naprawdę, odbył się chrzest Polski i jak smakuje libańska kuchnia. A wieczorem - potężna dawka dobrej muzyki elektronicznej. Zobacz więcej na temat: Czwórka literatura gastronomia KULTURA
Jak smakuje Liban? Czosnkiem, oliwą i zatharem Niewielkie państwo z dużym potencjałem kulinarnym. Tabbouleh, hummus, kibbeh nayi - to dania, które na pewno znajdziecie w libańskiej restauracji. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby
Wielkanoc dookoła stołu. "Jajko musi być koniecznie!" W większości krajów na świecie najbardziej charakterystyczną potrawą świąteczną są gotowane i faszerowane jajka w różnorakim przybraniu. Co jeszcze jada się na Wielkanoc w Argentynie, Korei i na Węgrzech? Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik gotowanie
Ptactwo, jaja i szafran - tradycje sprzed wieków na wielkanocnym stole Na naszych wielkanocnych stołach od wieków, a z pewnością od dziesięcioleci, pojawiają się te same wielkanocne potrawy: żurek, biała kiełbasa i tradycyjnie przygotowane jajka, oraz przeróżne wypieki. Jaka jest ich historia? Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc tradycja Kuba Marcinowicz Mateusz Kulik gotowanie
Wielkanoc dookoła stołu. Co jada się na świecie? Meksyk, Argentyna, Korea, Hiszpania, Włochy i Święta Wielkanocne. Jakie potrawy królują na stołach w różnych częściach świata? Zobacz więcej na temat: Czwórka
Mrozić, czy nie - jak zabezpieczyć żywność, której nie zdążymy zjeść? W Czwórce sprawdziliśmy, jak przechowywać produkty, by nie straciły swoich wartości, i które z nich możemy w tym celu zamrażać. A jeśli już mamy sporo jedzenia, którego termin przydatności do spożycia niebawem upłynie - co z nim zrobić. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie
Szparagi. Jak je przygotować i z czym podawać? Zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają. Szparagi są także skutecznym afrodyzjakiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby
Dalgona coffee - sprawdź jak zrobić pyszną kawę, która podbija internet Dalgona coffee, czyli kawa z trzech składników, podbija internet na świecie. W smaku przypominać ma nieco toffi. Sprawdziliśmy, jak ją przygotować. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie moda Kamil Jasieński Mateusz Kulik kawa STYL ŻYCIA