Jak zrobić powidła ze śliwek? Najlepsza śliwka do powideł to węgierka. By osiągnąć doskonały smak, owoce trzeba gotować po kilka godzin przez kilka dni. Jeśli powidła się przypalą, musimy zacząć wszystko od początku. Zobacz więcej na temat: dżem owoce przepisy kulinarne żywność
Szlaban dla producentów żywności w strefach ekonomicznych To może być kolejny cios w polskich producentów żywności. Po zakazie wędzenia dymem, Komisja Europejska zakazuje wstępu firmom przetwórczym do Specjalnych Stref Ekonomicznych. Zobacz więcej na temat: firma produkcja żywność
W królestwie serów: oto naturalne pigułki żywieniowe - Serów na rynku jest tak dużo, że warto szukać i znaleźć taki, który nam smakuje oraz - co ważne - nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie - poleca dr Andrzej Janicki. W Jedynce wyjaśniał jak powstają sery, jaką mają wartość odżywczą oraz skąd się biorą w nich dziury... Zobacz więcej na temat: Andrzej Janicki gotowanie zdrowie żywność
To one nadają życiu smak! - Mieszamy, próbujemy, eksperymentujemy. Każda partia przetworów jest trochę inna, mimo że do ich przygotowania używam tego samego przepisu, ale zawsze dam czegoś więcej, czegoś innego mniej - opowiada Agnieszka Pietrusiak, autorka bloga "Mówią Weki". Zobacz więcej na temat: hobby kuchnia polska
DIY: smak owoców lata na długie jesienne wieczory Wraz z końcem sezonu letniego, warto wykorzystać owoce natury i zmienić je w pyszne soki i przetwory. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Królikarnia wystawia Przetwory Śmieci z koszy na śmieci, przez Przetwory trafią do Królikarni. We wnętrzach wystawowych zaprezentowane zostaną najlepsze prace, które powstały na "Przetworach" w latach 2010-2012. Zobacz więcej na temat: Czwórka
"Z działki, z lasu i takie tam", czyli jak Agata Królak zmusza Wojciecha Manna do założenia fartucha - Pięknie wydana, świetnie wymyślona i smakowita jest dość alternatywną książką kucharską. Kiedy się ją tylko otworzy, czeka nas prawdziwa przygoda - mówił Michał Nogaś o "Z działki, z lasu i takich tam" Agaty Królak. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska przepisy kulinarne
Powrót do wypasu bydła i owiec w Bieszczadach Województwo podkarpackie wspiera powrót owiec i bydła na bieszczadzkie łąki Zobacz więcej na temat: Bieszczady handel paliwa
Z biedy tracimy apetyt Polskie rodziny ograniczyły konsumpcję wielu podstawowych produktów żywnościowych - informuje "Dziennik Gazeta Prawna". Zobacz więcej na temat: kryzys POLSKA dziennik gazeta prawna ryż pieczywo
Każdy rodzaj pieczywa jest niezdrowy? Amerykański kardiolog, dr William Davis, w swojej książce "Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym", przekonuje, by wyeliminować z diety nie tylko wyroby z mąki pszennej, ale także pełnoziarniste przetwory zbożowe. Zobacz więcej na temat: diety pieczywo POLSKA Grażyna Dobroń
Żywność kupię bezpośrednio W audycji "Na cztery ręce" sprawdzimy, jak wydawać mniej pieniędzy na dobre jedzenie. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekonomia pieniądze żywność
Ostrzeżenia o powodzi Powstaje Informatyczny System Osłony Kraju Przed Nadzwyczajnymi Zagrożeniami. Zobacz więcej na temat: bezrobocie POLSKA
Parówki przestaną straszyć? Nadzieja w biożywności Zdrowe parówki zrobione z mięsa najwyższej jakości - brzmi apetycznie i zachęcająco ale mało prawdopodobnie. To ma się już niebawem zmienić. Zobacz więcej na temat: żywność
Ekologiczna żywność - poznaj co dobre Produkcja ekologiczna rozwija się w Polsce w wyjątkowo szybkim tempie. O tym co można dobrego zrobić z ekologicznych produktów przepisy radzi ekspert kulinarny Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: ekologia żywność POLSKA magdalena kumorek
Restauracja serwuje sfermentowane mrówki Restauracja Noma w Kopenhadze, w kwietniu uznana po raz trzeci z rzędu za najlepszą na świecie, serwuje m.in. mrówki i sos z pasikoników. Zobacz więcej na temat: Dania desery Kopenhaga kulinaria przystawki san
Sery były tańsze, a alkohol drożał We wrześniu wyniosła 3,8 procent liczona rok do roku, czyli tyle samo ile w sierpniu - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Zobacz więcej na temat: ceny żywności Główny Urząd Statystyczny owoce warzywa
Przepisy na przetwory i nalewki Śliwki, jeżyny, gruszki, dynie - wszystko o jesiennych przetworach i nalewkach wie Małgorzata Świgoń z pisma"Przyjaciółka”. Swoją niesamowitą wiedzą kulinarną podzieliła się ze słuchaczami Jedynki. Zobacz więcej na temat: kulinaria owoce