Truskawkowe przetwory czas zacząć Truskawki powoli się kończą, warto więc już teraz zaopatrzyć się na zimę w truskawkowe słoiczki. Włoski kucharz Marco Ghia zdradza słuchaczom Trójki przepis na pyszną marmoladę. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne gotowanie STYL ŻYCIA Trójka truskawki marmolada
Kiszonki i marynaty, czyli lato zamknięte w słoikach - Odkryłem, że możemy konserwować wszystko. Ostatnio zachwyciłem się marynatami wytrawnymi, z octem jabłkowym, odrobiną cykru i soli - powiedział włoski kucharz Marco Ghia. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne gotowanie warzywa STYL ŻYCIA Trójka
ARiMR: nawet 300 tys. zł na inwestycje w przetwórstwo Od 5 lipca Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczyna przyjmowanie wniosków o wsparcie inwestycji związanych z przetwarzaniem produktów rolnych w gospodarstwach. Można otrzymać nawet 300 tysięcy złotych. Zobacz więcej na temat: ARiMR rolnictwo Dariusz Kwiatkowski
Od 5 lipca ARiMR przyjmuje wnioski o wsparcie na inwestycje w przetwórstwie Od 5 lipca rolnicy i członkowie rodzin rolników ubezpieczonych w KRUS będą mogli ubiegać się o pomoc na inwestycje w przetwórstwie produktów rolnych. Na ten cel można dostać do 300 tys. zł, a dofinansowanie nie może przekroczyć 50 proc. kosztów kwalifikowanych. Zobacz więcej na temat: ARiMR rolnictwo
ARiMR: 300 tys. zł dla przetwórców produktów rolnych 300 tys. zł będzie można otrzymać z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na inwestycje związane z przetwórstwem produktów rolnych. Zainteresowani mogą składać wnioski o wsparcie w dniach od 5 lipca do 3 sierpnia. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Dariusz Kwiatkowski ARiMR
Pikle w nowej odsłonie: szparagi, rzodkiewki i inne Piklowane młode warzywa poza tym, że fantastycznie smakują, wyglądają bardzo dekoracyjnie. Piotr Kucharski radził w Trójce, jakie - nieoczywiste - rośliny warto zamknąć w słoikach. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne gotowanie warzywa STYL ŻYCIA Trójka
Pora na kiszone… owoce Jeszcze do niedawna kiszonki kojarzyły nam się głównie z ogórkami poddanymi procesowi fermentacji lub z zamkniętą w beczce drobno posiekaną kapustą. Dziś coraz częściej kisimy także owoce. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowe odżywianie jedzenie owoce
Jak przygotować domowy keczup? Lepsza aura zachęca do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz, np. przy okazji grilla. A przy tego typu spotkaniach w plenerze nie może zabraknąć keczupu, który najlepiej przygotować w domu. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska kuchnia wegetariańska gotowanie grill przepisy kulinarne
Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane. Zobacz więcej na temat: kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
Żywność ze znakiem „Produkt polski” Projekt ustawy określa kryteria jakie muszą spełniać produkty oznaczone taką informacją. Zobacz więcej na temat: Komisja Europejska Sejm Unia Europejska ustawa żywność
Dżemy, marmolady, konfitury, powidła – czym się różnią? Jesień tuż-tuż, a razem z nią wielkimi krokami zbliża się czas na robienie przetworów. Już teraz na osiedlowych straganach można kupić różne rodzaje owoców, z których da się wyczarować smakołyki w słoiczkach. Smakowite dżemy, pachnące marmolady, słodkie powidła i wyśmienite konfitury – które z nich przygotować, do czego wykorzystać i czym się właściwie różnią? Zobacz więcej na temat: dżem owoce STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Owoce i warzywa - zdrowie w słoikach Sklepowe półki kuszą dżemami, marynowanymi warzywami, sokami, ale dietetyczka Justyna Marszałkowska przekonuje, że lepiej jest zrobić przetwory samodzielnie. - Ich jakość i wartość odżywcza jest dużo wyższa - mówi. Zobacz więcej na temat: diety Małgorzata Raducha owoce pikle przepisy kulinarne śliwki warzywa zdrowe odżywianie
Keczup truskawkowy i inne przetwory Od lipca warto pomyśleć o jesiennych przetworach. - Owoce, z których robimy konfitury i dżemy, też można przyrządzić wytrawnie - zapewnia Marta Dymek, specjalistka od kuchni wegetariańskiej, autorka książki i bloga Jadłonomia. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia wegetariańska przepisy kulinarne Trójka warzywa
Jesienne przetwory Czy Wasze półki są już pełne przetworów na zimę? Zobacz więcej na temat: dżem jesień kompot Miś Michaś pikle RadioDzieciom
Zosia robi przetwory z babcią Dżemy, marmolady i kompoty! Czy to oznacza, że zapowiadają się kłopoty? Zobacz więcej na temat: owoce Pamiętnik Przedszkolaka warzywa
Indie to wielki potencjał dla polskiego przetwórstwa Technologie przetwórstwa spożywczego to dziedzina, w której polskie firmy mogą inwestować w Indiach - mówili w środę w Lublinie wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński oraz wicepremier rządu stanu Pendżab w Indiach Sukhbir Singh Badal. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Lato zamknięte w słoiku. Przetwory, które muszą się udać - Najlepsze przetwory wymagają dużo czasu, ale nie dużo pracy - przyznała Małgorzata Świgoń z pisma "Przyjaciółka". O tym, jak zatrzymać smak lata w domowej spiżarni opowiedziała w "Czterech Porach Roku". Zobacz więcej na temat: ekologia Małgorzata Raducha owoce przepisy kulinarne żywność
Znamienne pamiątki z wakacji Gościem "Czerech pór roku" będzie dr Tomasz Pniewski. Z dermatologiem porozmawiamy o znamionach, które latem mogły pojawić się na naszym ciele. Zobacz więcej na temat: edukacja lato medycyna nowotwory wakacje zdrowie