Polskie Radio
Section05

audycja

Plastik nas zalewa. Ruszyła akcja #WybieramWielorazowe

- Nasz program trwa cztery tygodnie, ale chcemy, żeby przez ten czas jak najwięcej osób nabrało nawyku wybierania w sklepach produktów, które mają opakowania wielorazowe. To pomoże w ratowaniu środowiska naturalnego - powiedziała w Polskim Radiu 24 Katarzyna Salus z "Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie", która organizuje ogólnopolską kampanię edukacyjną #WybieramWielorazowe, a która ruszyła 30 września. 
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 recykling plastik segregacja śmieci opakowanie Marta Hoppe

Festiwal "Przemiany 2025.Empatia" w Centrum Nauki Kopernik

- Empatia nie jest tylko ludzką cechą. Pokażemy ją na naszej wystawie także na przykładzie małp człekokształtnych. Jest cechą niezbędną w naszym społecznym funkcjonowaniu. Możemy także sami sprawdzić nasz poziom empatii, podczas warsztatów i wykładów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Katarzyna Nowicka, rzeczniczka prasowa warszawskiego Centrum Nauki Kopernik.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Maja Kluczyńska sztuczna inteligencja Centrum Nauki Kopernik

Europejski Dzień Ptaków. Spada liczba gatunków żyjących w Polsce

- Najbardziej lubię ptaki z gatunków krukowatych, których jest u nas mniej niż się wydaje. Dotyczy to zwłaszcza gawronów, co jest wynikiem działalności człowieka, bo niszczymy ich gniazda i wyganiamy je z miast. A są bardzo potrzebne w wiejskich i miejskich ekosystemach - powiedziała w Polskim Radiu 24 Monika Klimowicz-Kominowska z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków (OTOP).
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 ochrona przyrody ptaki wędrowne ptaki Patryk Michalski

Pyrówka, gyros i burger. Polacy rewolucjonizują rynek wegański

- Konsumenci mają różne powody, aby przejść na wegetarianizm lub ograniczenie spożycia mięsa. Jedni to robią z przyczyn zdrowotnych, drudzy z powodu etyki, bo wiedzą że mięso na talerzu, oznacza cierpienie zwierząt. A jeszcze inni szukają nowych smaków, w tym potraw bezmięsnych.  A w produkcji żywności wegańskiej Polska jest europejskim liderem - powiedział w Polskim Radiu 24 Przemysław Kowalczewski z Wydziału Nauk o Żywności z Uniwersytetu im. Andrzeja Frycza-Modrzewskiego w Krakowie. 
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 ekologia mięso weganizm wegetarianizm Marta Hoppe

Siedziba Polskiego Radia - od przedwojennych planów do gmachu Pniewskiego

Polskie Radio świętuje swoje stulecie. Z tej okazji w audycji "Przestrzeń, design, architektura" rozmowa o budynkach Polskiego Radia. Zarówno o tych zrealizowanych, jak i niezrealizowanych. Opowiadamy także o twórcy obecnej siedziby radia - Bohdanie Pniewskim. Gościem Błażeja Prośniewskiego był dr Andrzej Skalimowski z Narodowego Instytutu Architektury i Urbanistyki.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 design Bohdan Pniewski

Tomasz Tomaszewski ze "Złotą rolką" na Vintage Photo Festival

Tegoroczna nagroda "Złota rolka" przyznawana przez Vintage Photo Festival za całokształt twórczości trafiła w ręce Tomasza Tomaszewskiego - jednego z najciekawszych polskich fotografów, którego prace inspirują i zachwycają odbiorców na całym świecie. W audycji "Głębia ostrości" o 50-leciu swojej pracy zawodowej, nagrodzie i wzruszeniach towarzyszących mu podczas festiwalu w Bydgoszczy Tomasz Tomaszewski rozmawiał z Igą Niewiadomską. 
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 fotografia Tomasz Tomaszewski

Cholesterol u najmłodszych - dlaczego warto badać dzieci

Zaburzenia lipidowe coraz częściej diagnozuje się już u najmłodszych pacjentów. Wczesne wykrycie i leczenie nie tylko poprawia rokowania dzieci, ale także zmniejsza przyszłe obciążenia dla systemu ochrony zdrowia. Ważnym narzędziem profilaktyki stał się "Bilans 6-latka", w ramach którego prowadzi się powszechny skryning rodzinnej hipercholesterolemii – do tej pory objął on już ponad 5 tysięcy dzieci. Gościnią w audycji "Samo zdrowie" była Prof. Małgorzata Myśliwiec z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 cholesterol zdrowie zdrowie dziecka

Kuchnia z poszanowaniem klimatu - jak gotować smacznie i odpowiedzialnie

Jak gotować tak, by było nie tylko smacznie i zdrowo, ale też w zgodzie ze środowiskiem? W rozmowie o kuchni zrównoważonej sprawdzimy, jak ograniczać marnowanie jedzenia i nadmiar opakowań, jak wybierać produkty lokalne i sezonowe oraz w jaki sposób dawać drugie życie resztkom. Naszym gościem był Paweł Płaczek, autor książek kulinarnych.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Patryk Michalski ekologia gotowanie

Rok Stefana Żeromskiego w KDK Hugonówka. "Chcemy go ściągnąć z cokołu pomnika"

Goście Polskiego Radia 24: prof. Katarzyna Sobolewska, polonistka i autorka książki "Kondycja. Stefan Żeromski na Podlasiu" oraz Edyta Markiewicz-Brzozowska dyrektorka KDK Hugonówka w Konstancinie-Jeziornej, mówiły dlaczego nie dostał literackiego Nobla i jakim był człowiekiem w życiu prywatnym.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Maja Kluczyńska literatura książki Stefan Żeromski Konstancin