Składowisko odpadów na sto tysięcy lat W Finlandii ma powstać składowisko odpadów radioaktywnych. Maja tam być składowane przez... na sto tysięcy lat. Zgodę na budowę wydał rząd w Helsinkach. Zobacz więcej na temat: chemia ekologia Finlandia
Eksperymenty Alberta Einsteina. Czym jest czas? W audycji Patryka Kuniszewicza "Nawiedzeni" sprawdziliśmy m.in., jak Albert Einstein wyobrażał sobie czas. Zobacz więcej na temat: Albert Einstein chemia Czwórka fizyka NAUKA
Auć! Dlaczego odczuwamy ból? Życie bez bólu z pewnością byłoby przyjemniejsze, ale i... dużo krótsze! Zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale ból informuje nas o uszkodzeniu ciała i ostrzega przed niebezpieczeństwem. Zobacz więcej na temat: biologia chemia Czwórka NAUKA Patryk Kuniszewicz
Nobel z chemii za badania naprawy DNA Szwed Tomas Lindahl, Amerykanin Paul Modrich i Amerykanin tureckiego pochodzenia Aziz Sancar otrzymali Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii za badania nad mechanizmami naprawy DNA. Zobacz więcej na temat: chemia Europa nagroda Nobla Nagrody Nobla 2015 NAUKA
Badania noblistów pomogą znaleźć lek na nawotwory Nobel z chemii przyznany. Otrzymali go Szwed Tomas Lindahl, Amerykanin Paul Modrich i Amerykanin tureckiego pochodzenia Aziz Sancar za badania nad mechanizmami naprawy DNA. Zobacz więcej na temat: NAUKA chemia medycyna nagroda Nobla
Skąd się bierze ostrość w papryce? Jalapeño, pieprz cayenne, chilli - dziś sprawdzamy, która z papryk jest najostrzejsza, jak powstaje wrażenie ostrości i czym należy zapić sos tabasco, żeby złagodzić jego działanie. Zobacz więcej na temat: chemia ciekawostki Czwórka Mateusz Kulik NAUKA papryka żywność
Tomasz Schuchardt: w miłości stawiam na stałość - Oboje z żoną mamy takie wzorce rodzinne. Taki model mi się podoba, przyjąłem to i w takim właśnie kierunku podążam – mówi w radiowej Jedynce aktor. Zobacz więcej na temat: chemia FILM Joanna Sławińska miłość rak Tomasz Schuchardt
Stwórz swój wizerunek za pomocą perfum Dzięki odpowiednio dobranemu zapachowi możemy budować wrażenie osoby silnej, poważnej, energicznej lub atrakcyjnej seksualnie. Są też perfumy, które odejmują lat i kilogramów! Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska chemia Czwórka Kamil Jasieński NAUKA węch zakupy zmysły
Senselier - ekspert do spraw zapachów Gościem audycji będzie Marta Siembab, która jako jedyna w Polsce wykonuje zawód senseliera - niezależnego eksperta oceniającego zapachy. Zobacz więcej na temat: chemia ciekawostki Czwórka marketing NAUKA Poznań zmysły
25. rocznica projektu poznania ludzkiego genomu Mija 25 lat, od kiedy zrodził się projekt złamania kodu genetycznego człowieka. Naukowcy mówią tygodnikowi „Nature”, że sukcesy były większe niż się spodziewano. Zobacz więcej na temat: NAUKA chemia genetyka
Antybiotyki z syntetyków mogą być skuteczniejsze Naukowcy mają kolejny pomysł na walkę groźnymi dla człowieka bakteriami. Według tygodnika „Nature” syntetyczne cząsteczki mogą doprowadzić do powstania nowej grupy antybiotyków. Zobacz więcej na temat: NAUKA medycyna zdrowie chemia
Trujące ubrania? Uważaj na toksyny w swojej szafie - W ubraniach, które nosimy, toksyn jest bardzo dużo. Polecam zwracać uwagę szczególnie na ubrania sportowe - apeluje Kasia Guzek z Greenpeace Polska. Zobacz więcej na temat: chemia Czwórka moda zakupy zdrowie
Krakowski synchrotron już działa Najnowocześniejszy na świecie synchrotron uruchomiono na Uniwersytecie Jagiellońskim. Przyspieszacz cząstek „Solaris” generuje promieniowanie elektromagnetyczne od podczerwieni do promieniowania rentgenowskiego. Zobacz więcej na temat: chemia fizyka Kraków NAUKA
Mięso z probówki - jedzenie przyszłości? W audycji sprawdzimy, czy da się zrobić hamburgera w laboratorium. Okazuje się, że badania w tej dziedzinie są już zaawansowane! Zobacz więcej na temat: chemia Czwórka eksperyment NAUKA żywność
Schuchardt: moja postać to kij włożony w mrowisko - Z jednej strony mamy fajny odział, a z drugiej - porucznika, który jest bardzo ambitny, ale nie wie na czym polega wojna, bo wcześniej siedział za biurkiem – mówi aktor o filmie "Karbala". Zobacz więcej na temat: Afganistan chemia festiwal filmowy w Gdyni FILM Joanna Sławińska kino Tomasz Schuchardt
Lody, które nie kapią i nie tuczą Szkoccy naukowcy mają nowy sposób na nawet największe upały. To lody, które prawie nie kapią, bo się bardzo wolno topią. Zobacz więcej na temat: NAUKA chemia żywność
Idealne perfumy należy dobierać bez pośpiechu Perfumy mają to do siebie, że na każdej osobie pachną inaczej, a woń zmienia się w ciągu dnia. Podpowiadamy, jak dobrać idealny zapach. Zobacz więcej na temat: chemia Czwórka NAUKA Piotr Firan węch zmysły
Sól - nasz przyjaciel czy wróg? Chlorek sodu, czyli znana wszystkim sól, jest częścią ludzkiego organizmu. Niestety spożyty w nadmiarze podnosi ciśnienie i prowadzi do chorób serca. Zobacz więcej na temat: chemia Czwórka Patryk Kuniszewicz zdrowe odżywianie zdrowie żywność