Celiakia i nadwrażliwość na gluten to nie jest to samo - Idąc zrobić badania dotyczące celiakii, nie możemy odstawić glutenu, bo badania wyjdą niewiarygodnie - mówi dietetyczka Wioleta Zysk. - Pierwsze badania niestety nie są jednoznaczne - dodaje Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz zdrowie dieta bezglutenowa
Zdrowe i pełne energii dziecko Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie – źle się odżywają, mało się ruszają. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość. To bagaż na całe życie. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci wychowanie
Na czym polega antyzapalny styl życia? Antyzapalny styl życia to sposób na odkrycie naszego najlepszego "ja", na osiągnięcie równowagi duchowej i cielesnej oraz na ożywienie umysłu i życie w poczuciu harmonii. Jak to osiągnąć radzi Maria Borelius w książce "Silna i szczęśliwa. Rewolucyjny program antyzapalny". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie psychologia
Czy w Polsce działa profilaktyka antyalkoholowa? - Cena, dostępność i reklama ciągle generują to straszne picie w Polsce - mówi Bogdan Urban, wiceprzewodniczący Krajowej Rady Związków i Stowarzyszeń Abstynenckich. - Jeśli tego nie zmienimy, to każda profilaktyka będzie drogą donikąd - ostrzega. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie NAUKA alkohol nałóg Piotr Firan
Jeść jak wąż. Jeden posiłek, a potem długo nic. Czy to zdrowe? Dieta węża to jeden z nowych sposobów żywienia, który opiera się na głodówkach. System ten podobny jest do odżywiania tych gadów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Weronika Puszkar jedzenie STYL ŻYCIA
To nie jedzenie, a słodzone napoje nas tuczą Sacharoza ma odmienny wpływ na spożycie kalorii, a także na naszą wagę, w zależności od tego czy występuje w płynnej, czy w stałej formie. To wynik nowego badania przeprowadzonego na myszach. Zobacz więcej na temat:
Jak dbać o siebie jesienią czyli o diecie idealnej na jesień Jesień idzie, będzie chłodno, a może nawet zimno. Jak przetrwać chłody i deszcze i pozostać w świetnej formie? Zobacz więcej na temat: edukacja wyobraźnia dzieci jesień
Czy nazywanie warzyw po swojemu sprawi, że zjemy ich więcej? Nowe badanie pokazuje, że nazywanie warzyw używając przymiotników określających ich smak, zwiększa pozytywne myślenie na temat zdrowego żywienia. A w dalszej perspektywie wpływa także na wyrobienie lepszych nawyków żywieniowych, co prowadzi do utrzymania zrównoważonej diety i dobrego samopoczucia. Zobacz więcej na temat:
Między teraźniejszością a przyszłością Dr Jakub Urbański, biolog, jeden z największych propagatorów diety na bazie owadów w Europie opowie o przyszłości jedzenia na świecie. Zobacz więcej na temat: Paweł Drozd Trójka STYL ŻYCIA Arktyka badania owady biologia
Jak zmiany klimatu wpływają na to, co jemy? Tofucznica, sernik z ziemniaka czy brownie z fasoli. To tylko przykłady wegańskich nowości, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach. Coraz więcej wprowadzają ich też sieci fast foodowe, oferując wegetariańskie burgery i twistery bez mięsa. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby ekologia
Czy weganizm uratuje planetę? Kanada, Nowa Zelandia, Holandia i Australia zawarły Vegan World Alliance. Będą promować weganizm na całym świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia Martyna Ogonek Kamil Jasieński zdrowie przyroda zwierzęta STYL ŻYCIA
Diety dobre dla naszego organizmu Wielu młodych Polaków deklaruje odwrót od mięsa, inni wręcz przeciwnie - jedzą je na potęgę. Co powinniśmy jeść i w jakich ilościach? Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie STYL ŻYCIA Justyna Majchrzak
Kuchnia francuska. Tu się nie je, tylko celebruje posiłek We Francji potrawy są lekkie, smaki delikatne, kucharz jest organizatorem najważniejszych punktów dnia, a biesiadnik... nie je, tylko celebruje posiłek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria zdrowie kuchnia francuska Piotr Firan Weronika Puszkar
Mniej kalorii w zimnych posiłkach? To mit! Temperatura posiłków nie wpływa na ich kaloryczność. Znaczenie może mieć jedynie sposób ich przygotowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik Weronika Puszkar jedzenie
Czy borowik amerykański podbije nasze stoły? Do Polski przybył w tajemniczych okolicznościach, a w ostatnim czasie jego ekspansja znacznie przyspieszyła. Mowa o borowiku amerykańskim, po którego bardzo chętnie schylają się polscy grzybiarze. Zobacz więcej na temat: Trójka Marcin Łukawski grzyby grzybobranie STYL ŻYCIA
Weganizm Polaków - "urozmaicona dieta to klucz" Jedliśmy dużo więcej mięsa i jaj, piliśmy więcej mleka - wynika z danych GUS-u. W 2018 roku spożyliśmy o 7 kg mięsa więcej niż rok wcześniej. Zobacz więcej na temat: Piotr Firan Czwórka Weronika Puszkar