Taste the TV - smak z telewizora? Dokonania japońskiego wynalazcy mają sięgnąć naszych kubków smakowych, a to za sprawą telewizora, który będzie przekazywał smak potraw oglądanych na ekranie. Homei Miyashita i jego Taste the TV może być kulinarną rewolucją w świecie mediów. Sprawdzamy, jak ma to działać. Zobacz więcej na temat: Czwórka technologie telewizja kuchnia ekran Beata Kwiatkowska
Burzliwa historia kaszy. "Była z nami od zawsze" - Kaszę uwielbiano już przed wiekami we wszystkich grupach społecznych. Na przykład Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę aż z Radomska - mówił Paweł Ochman, autor książki "Kasze w kuchni regionalnej". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kasza gryczana kasza jęczmienna kasza manna kasza jaglana Kamil Jasieński
"Zapraszamy do stołu". Knedle z morelami Przygotujemy dzisiaj proste, ale pyszne danie - knedle z morelami. Będą potrzebne ziemniaki, mąka, jaka, trochę bułki tartej i oczywiście morele! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Pavlova. Jak przyrządzić najsłynniejszy tort bezowy świata? - Beza to potwierdzenie naszych kulinarnych umiejętności. Na każdym przyjęciu wywołuje efekt "wow". Jest trochę prawdy w powiedzeniu, że na bezę zawsze znajdzie się osobne miejsce w żołądku. Nawet jeśli jest pełny - mówi Joanna Matyjek, fotograf kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria ciasta desery Mateusz Kulik
Gooral i Paprodziad - jak powstawał "Cały ten świat"? W programie sprawdzimy m.in., jak powstawał kip do numeru Goorala i Paprodziada "Cały ten świat". To utwór ze szczególnym przesłaniem na Nowy Rok. Zobacz więcej na temat: Czwórka Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski muzyka rozrywkowa
"Strefa rodzica". Plan daltoński w kuchni Jak przyzwyczajać dziecko do samodzielności i prostych, domowych czynności? Pomóc w tym może wspólne gotowanie, szczególnie jeśli będzie odbywało się zgodnie z regułami Planu daltońskiego. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci wychowanie zdrowie dziecka Agata Puścikowska
Kimchi. Fenomen kuchni azjatyckiej ulubioną kiszonką Polaków W ciągu roku przeciętny mieszkaniec Korei Południowej zjada 25 kilogramów kimchi, a do wyboru ma 200 różnych odmian. Astronauta Ko San zabrał kimchi w kosmos, kiszonkę wpisano też na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska Grzegorz Łapanowski
Jak spróbować potraw przygotowywanych w telewizji? Japoński naukowiec z Uniwersytetu Meiji w Tokio, Homei Miyashita, stworzył prototyp ekranu, który umożliwi odczuwanie smaku potraw przygotowywanych w telewizyjnych programach kulinarnych. Urządzenie nosi nazwę Taste-the-TV (TTTV). Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Kamil Jasieński technologie
"Zapraszamy do stołu". Dzień ptysia Przygotowane z lekkiego, parzonego ciasta ptysie z dodatkiem bitej śmietany są po prostu pyszne. Dzisiaj dowiemy się, jak je zrobić. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Chopped cheese - kanapka "od bólu głowy" Chopped cheese to amerykański przysmak, który idealnie sprawdzi się na śniadanie po szalonej nocy. - Każdy, kto miał okazję spróbować prawdziwych kanapek zza oceanu, takich z mięsem i serem, wie, że szybko stawiają na nogi - przekonuje doradca kulinarny Tomek Królikowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Chopped cheese - jak przygotować go samodzielnie w domu? Chopped cheese to pochodząca z Nowego Yorku kanapka z grillowaną mieloną wołowiną, cebulą i posypany roztopionym serem. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
"Zapraszamy do stołu". Szybkie przekąski Szybkie przekąski mogą sie przydać w wielu różnych sytuacjach, także w czasie Świąt. Dzisiaj kilka propozycji, posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Siostra Anastazja o przygotowaniach do świąt Bożego Narodzenia Jak wyglądają przygotowania do narodzin małego Jezusa i sylwester w żeńskim zakonie? Jak zrobić dobry sernik? O co modlą się zakonnice? Na te i inne pytania odpowiedziała w audycji "Między nami kobietami" s. Anastazja Pustelnik FDC. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Anna Popek kobieta Boże Narodzenie kuchnia polska
Świąteczne pogotowie kulinarne. Sposób na pozbawionego zapachu karpia Co roku jest to samo. Kiedy zacząć przygotowania kulinarne do świąt tak, żeby potrawy były świeże i smaczne, ale jednocześnie, żeby był czas na ich spokojne przyrządzenie? I co zrobić, żeby tradycyjny karp nie miał posmaku mułu? Zobacz więcej na temat: kuchnia Małgorzata Raducha Wigilia
"Zapraszamy do stołu". Kuchnia i szczypta historii Kto wymyślił kanapki? Czy w średniowieczu jadano gofry? Niektóre z dań potraw, które jemy na co dzień, mają długą i fascynującą historię. Dzisiaj przyjrzymy się niektórym z nich. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Nigella Lawson i Jamie Oliver. Książki kulinarne od gwiazd na gwiazdkę Książki kucharskie i kulinarne to świetny prezent nie tylko dla osób, które lubią gotować. Najnowsze wydawnictwa to nie tylko zbiory przepisów. Są bogato ilustrowane, wiele mówią o lokalnych tradycjach kulinarnych, a co najważniejsze - propagują zdrowe i zrównoważone życie w duchu slow. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Beata Kwiatkowska
Raclette - szwajcarski ser na gorąco. Jak go podawać? Jak wiemy, Szwajcaria słynie z niezliczonej ilości rodzajów sera, a w tradycyjnej szwajcarskiej kuchni można spotkać wiele ciekawych przepisów na ich wykorzystanie. Obok znanego fondue bardzo popularnym smakołykiem w Szwajcarii jest również topiony ser raclette. To danie to również zabawa przy stole dla większego grona znajomych czy rodziny. Zdradzamy tajniki jego serwowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie Szwajcaria Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Herbaciane przepisy Czy herbata może być też składnikiem potraw, i jakich? Czy smak herbaty w potrawach jest popularny? O tym opowie w dzisiejszej audycji Marta Powałowska, dzieląc się z Wami przepisem na taką pyszność. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja