Jakie zupy lubimy najbardziej? Rozmowy kulinarne w Polskim Radiu Dzieciom Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią pierwszej polskiej zupy? A jakie zupy Polacy zjadają najczęściej? Wolimy zupy gotowane na bazie mięsa czy wywary warzywne? A jaka zupa najlepiej smakuje w upalne dni? To właśnie o zupach rozmawiamy w audycji Popołudnik na antenie Polskiego Radia Dzieciom. Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci radio dla rodziców zupy
Wakacje - czas zdrowego odżywiania Latem stragany i półki w sklepach pełne są świeżych warzyw i owoców. Warto wykorzystać ten moment i zadbać o nasze zdrowie i dobre samopoczucie włączając do diety odpowiednie produkty i potrawy. Posłuchajcie, jak to zrobić! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Paweł Bravo i jego kulinarne felietony o polityce i sztuce Pieśni miłosne na temat kapusty, sonety o jabłkach, zachwyty nad burakiem stanowią esencję książki "Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli". Jej autor, Paweł Bravo, był gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: książki kulinaria jedzenie Dwójka felieton literatura
Nie tylko makarony. Smaki Włoch w polskiej kuchni - Włoskie dania przyrządzać można zarówno w sposób bardzo prosty, jak i niezwykle skomplikowany. To prawdziwe czarowanie smakiem w kuchni - mówiła Christina Catese, autorka książki "Italia. Amore mio". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kuchnia polska kulinaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Mango sticky rice - jak przyrządzić tajski deser w Polsce? Łatwo go przygotować, ma przyjemną konsystencję i jest pyszny - mango sticky rice. Jak samodzielnie zrobić deser, którego receptura pochodzi prosto z Tajlandii? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik desery Tajlandia
Jak samodzielnie upiec pyszne bajgle? W Polsce bajgle kojarzą się przede wszystkim z Krakowem, ale ten wypiek popularny jest na całym świecie, można je kupić na ulicach Londynu i Nowego Jorku. Jak upiec bajgle w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia Kraków Mateusz Kulik kulinaria
"Zapraszamy do stołu". Kiełbaski z ogniska Dzisiaj wspólnie z przedszkolakami przygotujemy przepyszne kiełbaski, ziemniaki i chleb prosto z ogniska! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Placki ziemniaczane w narodowej wersji. Jak przygotować rösti? Tak jak Szwedzi mają ziemniaki Hasselback, tak Szwajcarzy zajadają się plackami ziemniaczanymi rösti. Do tego stopnia lubią to danie, że uczynili je narodową potrawą. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria ziemniaki Szwajcaria STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Ciasto z jabłkami cz. 2 Przygotowujemy ciasto z kawałeczkami jabłek i kruszonką. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
"Zapraszamy do stołu". Ciasto z jabłkami Dziś nauczymy się jak przygotować puszyste ciasto z kawałeczkami jabłek i kruszonką. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Dolmades - smak Grecji w liściach winogron Dolma to potrawa z mięsa i ryżu, charakterystyczna dla kuchni greckiej, ale i azerskiej. Przypomina popularne gołąbki, ale zamiast kapusty używamy liści winogron. To danie pod różnymi nazwami znajdziemy niemal w całym regionie Morza Śródziemnego. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Baranovski z "Nie mamy nic". Tak powstawał ten klip - Miała to być zwykła, ciepła, przyjemna historia, taka bez scenariusza, za to z wakacyjnym vibe'em i fajnym klimatem - mówią Wojtek Skrzypczyński i Michał Sierakowski, twórcy klipu do utworu "Nie mamy nic" Baranovskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria muzyka rozrywkowa Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski Oliwia Krettek
"Zapraszamy do stołu". Miód w naszej kuchni Jest pyszny, a jedzony w odpowiedniej ilości, także zdrowy. Jak wykorzystać miód w kuchni? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Pasta i basta. Historia Włoch w dziesięciu daniach - Do połowy XIX wieku we włoskich książkach kucharskich praktycznie nie było przepisów na makaron. Od dwóch wieków mówimy więc o prawdziwej rewolucji na włoskim talerzu - przekonuje Luca Cesari, autor książki "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia włoska jedzenie STYL ŻYCIA kulinaria Jakub Jamrozek
Churrasco. Jak grilluje się w Brazylii? Początkowo słowo "churrasco" określało sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Dziś jest to termin, który zawiera wszystkie tajemnice grilla po brazylijsku. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Churrasco. Jak przygotować mięso z grilla po brazylijsku? Churrasco był to początkowo sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Ten sposób podawania potraw pochodzi z południa Brazylii. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
"Zapraszamy do stołu". Miód Słodki, pyszny, ale i zdrowy, ma niemal magiczne właściwości. Może być spadziowy, lipowy, kasztanowy.. Jego rodzajów jest mnóstwo. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja