"Płyta Republiki była moim pierwszym winylem" - W tamtych czasach zdobycie płyty nie było łatwe. Żeby nie zniszczyć tego pierwszego krążka natychmiast kupiłam drugi. Do dziś obie są w mojej kolekcji - wspomina Ewa Wachowicz. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Turnau MUZYKA Republika taniec Zbigniew Krajewski
Gotowanie łączy pokolenia Tęczowa surówka z jarmużu, placki z boczniakami, pizza kartoflana. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że to jedne z pozycji w restauracyjnym menu. W rzeczywistości propozycje dań, które znalazły się w specjalnej książce kucharskiej stworzonej z receptur zgłoszonych przez warszawskich seniorów. Zobacz więcej na temat:
W Meksyku nawet słodycze mają smak chilli - Można znaleźć lizaki, gumę do żucia i żelki z tą przyprawą - mówiła w Jedynce Isabel Balderas, szefowa kuchni jednej z meksykańskich restauracji w Warszawie. Zobacz więcej na temat: kuchnia meksykańska kulinaria Meksyk przepisy kulinarne Roman Czejarek zdrowie
Pali? Ma palić! Życzymy smacznego W Dniu Pikantnych Potraw porozmawiamy o najostrzejszych daniach kuchni meksykańskiej. Nie zabraknie ognistych przepisów. Zobacz więcej na temat: Meksyk przepisy kulinarne
Na co uważać podczas gotowania? Niejednemu kucharzowi zdarzyło się błądzić. Jak omijać kulinarne pułapki, z których nie da się wyjść obronną ręką? Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria Trójka
"Ta książka to przewodnik po moich uczuciach" - Nie jestem kobietą, która klnie i rzuca garami, tylko wrażliwą artystką, która wie jak pomóc ludziom w sposób wrażliwy, choć czasem bardzo hałaśliwy - mówi współautorka "Autobiografii apetycznej". Zobacz więcej na temat: biografia KSIĄŻKA kulinaria KULTURA Magda Gessler Małgorzata Kościelniak
Wielki test o żywności - Potrafię również obrać ziemniaki, włożyć je do garnka i w odpowiednim momencie je wyjąć, nieźle radzę sobie z jajecznicą - mówił w Jedynce znany dziennikarz. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Małgorzata Kościelniak Roman Czejarek konkurs Maciej Orłoś
Restauratorzy w Polsce to głównie amatorzy Polskim restauratorom brakuje profesjonalizmu w podejściu do prowadzenia tego rodzaju biznesu. Zobacz więcej na temat: firma GOSPODARKA
Jak ugotować zupę? Talerz gorącej, pożywnej zupy nie raz może uratować nam dobre samopoczucie i zdrowie. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Patryk Kuniszewicz
Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni Kiszenie to nie tylko jeden z najbardziej popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę, ale także porcja witamin i naturalny probiotyk, czyli samo zdrowie dla naszego układu pokarmowego. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kiszenie kapusty kiszenie ogórków Trójka warzywa
Dobry kucharz musi mieć żyłkę odkrywcy W gotowanie bawi się coraz więcej osób, niezależnie od płci i wieku. Stało się to modne. Co zrobić, żeby stało się również sposobem na dostatnie życie? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Patryk Kuniszewicz
Praca kucharza bez tajemnic Gotowanie stało się w ostatnich latach niezwykle trendy. Nic dziwnego, że wiele osób chciałoby uczynić z tego swoją pracę. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz praca
Jesienna, gruszkowa poezja smaku... Na straganach możemy znaleźć różne odmiany gruszek, choćby najpopularniejsze - żółte i pękate klapsy albo zielone i smukłe konferencje. Kupujemy je zazwyczaj twarde, a po kilku dniach w domu stają się bardzo soczyste i miękkie. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka
Makaron z dynią piżmową, szpinakiem i fetą Płaty lasagne, czosnek, szpinak i dynia... Ciekawym pomysłem na połączenie tych składników jest przepis, który Katarzyna Pruchnicka znalazła w ostatniej książce Jamiego Oliviera. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka
Zapomniane przepisy powracają do łask Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia polska kulinaria Piotr Firan zdrowie
Pierogi i dieta bezglutenowa? To można pogodzić! Tradycyjne ciasto na pierogi wyrabia się z mąki pszennej, która w przypadku diety bezglutenowej jest całkowicie zakazana. Wystarczy jednak użyć np. mąki gryczanej i kukurydzianej, żeby przygotować równie smaczne danie. Zobacz więcej na temat: Anna Popek dieta pierogi przepisy kulinarne kulinaria
Czym kuszą nas bary szybkiej obsługi? Wielu ludzi, zupełnie nieświadomie, daje się "złapać" w pułapki zastawiane przez koncerny gastronomiczne, oferujące tzw. "szybkie" posiłki. - W takich daniach po pierwsze jest miks cukru, soli i tłuszczu, które wzmacniają smak i mogą mieć działanie uzależniające - mówi Ewa Trusewicz, dietetyk. - Ważny jest też specjalnie stworzony zapach, który przyciąga nas do tych lokali. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie
Odpowiednio przyrządzone sushi to samo zdrowie - Musimy mieć świadomość, że większość ryb jest przemrażana już na samych kutrach. Po odłowieniu są one odkładane na lodzie. W domu warto jednak i tak zamrozić rybę przed zjedzeniem, bo to pozbawia ją wszelkich pasożytów - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kulinaria sushi