Smaczne połączenie: kurki, szpinak i makaron Kurki to wdzięczny składnik wielu dań. Korzystając z tego, że trwa właśnie sezon na nie Anna Popek postanowiła poszukać dla słuchaczy Jedynki kulinarnych inspiracji z tym leśnym grzybem w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie grzyby przepisy kulinarne
Dorsz - ryba w sam raz dla tych, którzy lubią o siebie dbać - To dość chuda ryba. Ponadto zawiera świetnie przyswajalne białka, które są przy tym bardzo istotne dla naszego organizmu, jak cysteina czy lizyna - mówił w Jedynce Tomasz Kolecki-Majewicz, znawca kuchni i win, technolog żywności i żywienia. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kulinaria
Zupa ze świeżych pomidorów - przysmak Toskanii Toskańska zupa pomidorowa to coś, co można jeść na ciepło i na zimno, praktycznie w każdej postaci. Zupę pomidorową jedzą tam praktycznie wszyscy. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia włoska przepisy kulinarne
Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia włoska kulinaria przepisy kulinarne warzywa
Cukinia - prosty sposób na smaczne danie - Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Anna Popek cukinia gotowanie kulinaria przepisy kulinarne
Marta Gessler najbardziej lubi gotować w rozgardiaszu Znana restauratorka przyznała w Trójce, że uwielbia programy kulinarne Jamie'ego Oliviera. Dlaczego? Ponieważ Brytyjczyk "rozerwał guziki kuchennego fartucha" i sprawił, że gotowanie znormalniało. Zobacz więcej na temat: gotowanie hobby Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Kurczak z rabarbarem - błyskawiczne danie na lato - Rabarbar surowy nie jest wskazany dużych ilościach, dlatego można go podgotować z różowym winem. Do tego mięta, która nas schłodzi i cytryna, która orzeźwia - poleca mistrz kulinarny Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria przepisy kulinarne zdrowie
Turystyka kulinarna - nietuzinkowy sposób na urlop Polacy coraz częściej uciekają od standardowych sposobów spędzania wakacji. Dlaczego leżak i plaża już nam nie wystarczają i czym je zastąpić? O tym porozmawiamy z gośćmi audycji "Lato z Radiem". Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria turystyka
Wszystkiego najsłodszego - rozmowy nie tylko dla łasuchów Taki poniedziałek gwarantuje, że cały tydzień będzie udany! W bardzo słodkim wydaniu "Lata z Radiem" sprawdzaliśmy jakie smaki z dzieciństwa pamięta Marcin Kręglicki, i u którego francuskiego generała cukiernicy wykonują katorżniczą pracę. Zajrzeliśmy także do działu rarytasów fabryki Wedla. Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: desery gotowanie kulinaria przepisy dla dzieci przepisy kulinarne żywność
Nie wyrzucaj liści kalarepy. Mogą być smacznym dodatkiem Okazuje się, że młode liście kalarepy, te ze środka, można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. W kolejnym odcinku cyklu "Smaki zdrowia" przekonywał o tym kucharz i restaurator Paweł Anders. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia wegetariańska kulinaria przepisy kulinarne
Placki z komosy? Idealne na regenerację sił po ciężkim tygodniu - W weekend możemy poszaleć w kuchni, niekoniecznie wkładając w to wiele pracy. Dobrym pomysłem na takie gotowanie jest komosa, jedno z najbogatszych w wartości odżywcze zbóż - mówił w Jedynce Paweł Anders, kucharz i restaurator. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kulinaria
Ewa Wachowicz: smak lata to dla mnie leśna poziomka - Wystarczy dodać tylko trochę cukru i śmietany, żeby zaskoczyć nawet najbardziej wytrawne podniebienia - mówiła w Jedynce Ewa Wachowicz, autorka książek i programów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia chińska kuchnia polska kuchnia włoska kulinaria Lato z Radiem 2014 owoce przepisy kulinarne
"Lato z Radiem" w kuchniach świata Zapraszamy w podróż, której przystankami będą: Włochy, Chiny i polskie regiony słynące z kulinarnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria przepisy kulinarne
Piotr Adamczewski: życie towarzyskie, polityczne i socjalne toczy się przy stole Gotowanie, smakowanie i pisanie o jedzeniu to pasja Piotra Adamczewskiego. - Przy stole, wraz z żoną spędzamy kilka godzin dziennie. Śniadanie zajmuje nam minimum godzinę - mówi autor książki "Jak smakuje pępek Wenus. Świat widziany zza stołu”. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia polska kulinaria
Truskawki jak sanatorium. Gwarantują zdrowie i urodę Kto powinien jeść truskawki? Czy mają korzystny wpływ na organizm? Jak odróżnić owoce, które były pryskane? - Kupując je powinnyśmy zwracać uwagę na głęboką ciemną barwę i piękny zapach, bo to gwarantuje, że dostaniemy to, co chcemy dla naszego zdrowia - mówi dr Andrzej Janicki z SGGW, gość radiowej Jedynki. Zobacz więcej na temat: dieta gotowanie owoce zdrowie
Gotowanie jest trendy Kursy gotowania w dłuższej formie lub szybkie warsztaty tematyczne. Oto najpopularniejsze metody szkolenia w zakresie gastronomii. Zobacz więcej na temat: gotowanie hobby
Kuchnia kipiąca owocami. Co jedli twórcy Konstytucji 3 maja? Co było na talerzach naszych przodków, którzy uchwalali Konstytucję 3 maja? Jakie dania wówczas podawano? O tym rozmawialiśmy w "Smakach zdrowia" z mistrzem kulinarnym, Jurkiem Sobieniakiem. Zobacz więcej na temat: dieta gotowanie kuchnia polska zdrowie
Mało cukru? Jak nie dać się nabrać producentom żywności Cukier nie jest zdrowy i ograniczenie jego spożycia jest korzystne dla zdrowia. Producenci wiedzą, że konsumenci coraz częściej uważnie czytają etykiety. Więc zamiast napisać, że w produkcie jest cukier, piszą coś zupełnie innego. Zobacz więcej na temat: dieta gotowanie kuchnia polska zdrowie