Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna. Zobacz więcej na temat: Anna Popek grzyby kuchnia polska kulinaria przepisy kulinarne
Owcze sery dostawali już rzymscy legioniści Choć owcze sery są obecne niemal w każdej kuchni Europy, to jedne z najlepszych pochodzą z Hiszpanii. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kuchnia hiszpańska kuchnia polska kulinaria przepisy kulinarne
Stolica ma jadalne lica Oblicze Warszawy to głównie bloki, arterie i nowoczesne wieżowce. Okazuje się jednak, że "twarz" tej metropolii jest "przypudrowana" zielenią, którą można... jeść. Goście audycji "Na cztery ręce" opowiadali, co smacznego w warszawskiej trawie szumi? Zobacz więcej na temat: kulinaria Warszawa
Ewa Wachowicz - gotująca Miss Polonia Miss Polonia, producentka, dziennikarka telewizyjna, rzecznik prasowy rządu, kucharka... wydawałoby się, że ta kobieta żadnej pracy się nie boi. Dla wielu Polek jest wzorem do naśladowania. Oczywiście mowa o Ewie Wachowicz. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Pomidorowe szaleństwo Pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. W cyklu "A nuż, widelec" mówiliśmy o tym, co warto z niego przyrządzić. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne warzywa żywność
Świetny przepis na zdrową i smaczną sałatę! W gotowaniu najważniejszy jest produkt. I to na nim będziemy się skupiać w cyklu "A nuż, widelec". Ważne, żeby był dobrej jakości, świeży i z zaufanego źródła. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka
Świątynia Sweti Cchoweli, taniec kartuli, pierożki chinkali - Gruzja w pełnej krasie - Dla Gruzinów obiekt, który ma mniej niż 500 lat nie jest zabytkiem. Wynika to z tego, że w tym niewielkim kraju, który odpowiada mniej więcej 1/4 terytorium Polski, jest mnóstwo zabytków znacznie starszych - mówił w radiowej Jedynce Krzysztof Dąbrowski z portalu Kaukaz.pl. Zobacz więcej na temat: Gruzja Lato z Radiem 2014 Małgorzata Raducha podróże turystyka
Nadchodzi moda na bento Kolorowo, różnorodnie i smakowicie - tak jest skomponowane typowe bento, czyli coraz bardziej popularny na świecie rodzaj drugiego śniadania czy lunchu, który zabiera się na wynos do pracy czy szkoły. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kuchnia japońska Trójka
Jak przygotować dziecku atrakcyjne drugie śniadanie? - Stereotyp kanapkowy powoli odchodzi w niepamięć. Bo kreatywność rodziców jest dziś właściwie nieograniczona - mówił w szef kuchni Paweł Trzaska. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka
Białe trufle "Białe trufle" N. M. Kelby to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji. Mistrz smaku gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu a także przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. Zobacz więcej na temat: Beata Tyszkiewicz kolacja lektury jedynki Paryż
Naczynia z bananów i ryżu? Zrób to sam! - Jadalne naczynia wykonujemy z podstawowych składników. Potrzebne są banany, mąka ryżowa, ziemniaczana, ciepła woda, olej i barwniki naturalne tj. kurkuma, buraki czy kakao - opowiadała w "Lecie z Radiem" Joanna Jurga. Zobacz więcej na temat: design kulinaria Lato z Radiem 2014 Małgorzata Raducha przepisy kulinarne
"Omdlały imam", czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana Tym razem Anna Popek i jej gość mistrz kulinarny Wojciech Sancewicz przygotowali lekkie danie w sam raz na letnie wieczory. Zobacz więcej na temat: Anna Popek warzywa zdrowie kulinaria przepisy kulinarne
Kuchnia seniorów Autorzy akcji „Warszawskie Historie Kulinarne” proponują uchwycić historię Warszawy od kuchni i wydać książkę kucharską z najlepszymi przepisami kulinarnymi naszych rodziców i dziadków. To jedna z wielu, obok na przykład Kafejki Międzypokoleniowej, akcji, która ma na celu zbliżenie do siebie młodszych i starszych warszawiaków. Zobacz więcej na temat: senior
Smaczne połączenie: kurki, szpinak i makaron Kurki to wdzięczny składnik wielu dań. Korzystając z tego, że trwa właśnie sezon na nie Anna Popek postanowiła poszukać dla słuchaczy Jedynki kulinarnych inspiracji z tym leśnym grzybem w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Anna Popek grzyby przepisy kulinarne
Dorsz - ryba w sam raz dla tych, którzy lubią o siebie dbać - To dość chuda ryba. Ponadto zawiera świetnie przyswajalne białka, które są przy tym bardzo istotne dla naszego organizmu, jak cysteina czy lizyna - mówił w Jedynce Tomasz Kolecki-Majewicz, znawca kuchni i win, technolog żywności i żywienia. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kulinaria
Zupa ze świeżych pomidorów - przysmak Toskanii Toskańska zupa pomidorowa to coś, co można jeść na ciepło i na zimno, praktycznie w każdej postaci. Zupę pomidorową jedzą tam praktycznie wszyscy. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kuchnia włoska przepisy kulinarne
Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania. Zobacz więcej na temat: Anna Popek kuchnia włoska kulinaria przepisy kulinarne warzywa
Cukinia - prosty sposób na smaczne danie - Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni. Zobacz więcej na temat: Anna Popek cukinia kulinaria przepisy kulinarne