Shaq O'Neal i polskie pierogi Shaq O'Neal nie pomyli już z pewnością polskiej kiełbasy z pierogami. Nasi dyplomaci udostępnili film, na którym gwiazdor koszykówki próbuje specjałów znad Wisły. Zobacz więcej na temat: Jan Niebudek KULTURA pierogi Trójka
Wielki test o żywności - Potrafię również obrać ziemniaki, włożyć je do garnka i w odpowiednim momencie je wyjąć, nieźle radzę sobie z jajecznicą - mówił w Jedynce znany dziennikarz. Zobacz więcej na temat: gotowanie Małgorzata Kościelniak Roman Czejarek konkurs Maciej Orłoś
Karol Okrasa: doceńmy kuchnię regionalną - Mówienie o polskiej kuchni to wielka frajda. Mamy się czym chwalić i w końcu zaczynamy to doceniać - powiedział w Czwórce Karol Okrasa, restaurator, kucharz i dziennikarz. Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni Katarzyna Węsierska
Wszystkie smaki kuchni regionalnej "Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków" to najnowsza książka Karoliny i Macieja Szaciłło. Obalają w niej kilka mitów o kuchni regionalnej. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka dieta Kamil Jasieński
Polskie smaki dla całej rodziny W niedzielę rano odwiedzą nas Maciej Szaciłło i Karolina Szaciłło. Poszukamy trendów na polskie smaki. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka dieta Kamil Jasieński
Dzieci świętują Dzień Niepodległości Biały mak, orzechy, bakalie oraz ciasto półfrancuskie - oto skład rogali świętomarcińskich. Recepturę na tradycyjny poznański przysmak zdradza cukiernik Jarosław Meryk. Zobacz więcej na temat: 11 listopada dzieci Magdalena Karczewska rogaliki Święto Niepodległości
Zdrowo i świeżo. Szaciłłów wariacje kuchenne "Swojsko" to tytuł nowej książki małżeństwa Karoliny i Macieja Szaciłłów, którzy przejechali 2500 kilometrów, by na nowo odkryć bogactwo polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń psychologia Trójka zdrowie
Zapomniane przepisy powracają do łask Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Piotr Firan zdrowie
Zupa-krem selerowo-dyniowo-imbirowa Chcemy w pełni wykorzystać jesienny czas, w którym to zdecydowanie króluje dynia. Polecamy więc, jak mówi nasz dzisiejszy gość - Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus - "banalną w wykonaniu" rozgrzewającą i aromatyczną zupę. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria Trójka
Przepisy dziennikarzy Trójki na dyniowe smakowitości Tym razem w "A nuż, widelec" skupiamy się na dyni. Po pierwsze dlatego, że teraz jest najlepsza i najtańsza. Po drugie, obfitość dyń na straganach może świadczyć o tym, że Polacy je pokochali. Katarzyna Pruchnicka i Paweł Drozd dzielą swoimi sprawdzonymi przepisami na potrawy z dyni. Przysmaki testuje Michał Margański. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Michał Margański Paweł Drozd przepisy kulinarne Trójka
"Ogródek w przedszkolu" - dzieci hodują warzywa - Ważne, żeby dzieci wiedziały, że marchewki nie są ze sklepu, tylko z ziemi. Chcę by poznały cały proces powstawania rośliny - od kiełkującego nasiona, po wyrastające z niego warzywo - mówi Jaśmina Wójcik, autorka pomysłu zakładania ogródków w przedszkolach. Zobacz więcej na temat: dzieci Katarzyna Pruchnicka przedszkole Trójka
Dropsy, szklaki, bajaderka, bombonierki. Jak słodki był PRL? - Pamiętam, jak w dzieciństwie zajadałem się słodkościami. I wydaje mi się, że smakowały znacznie bardziej, niż te współczesne, bo paradoksalnie były świetnej jakości - wspominał w Trójce satyryk i felietonista Michał Ogórek. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Obszańska Jerzy Sosnowski
Gluten może być groźny Gluten, który jest w pszenicy, może powodować już nie tylko celiakię i alergie, ale u każdego, a nie tylko u osób uczulonych na gluten, może powodować stany zapalne. Warto więc ograniczyć jego spożycie. Zobacz więcej na temat: Anna Popek dieta zdrowie żywność
Dynia marynowana w oliwie Sezon na dynie w pełni. Tym razem w naszych przepisach - jako alternatywa dla zupy dyniowej, dyni duszonej czy pieczonej - dynia niemal surowa, jedynie krótko marynowana w oliwie z dodatkami. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria Trójka
Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie grzyby kulinaria przepisy kulinarne
Owcze sery dostawali już rzymscy legioniści Choć owcze sery są obecne niemal w każdej kuchni Europy, to jedne z najlepszych pochodzą z Hiszpanii. Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kuchnia hiszpańska kulinaria przepisy kulinarne
Aromatyczna zupa-krem z dyni z orzechami i rydzami Nadszedł sezon na dynie. Choć to dopiero jego początek, przepis, który dziś podajemy warto wypróbować w najbliższym czasie - za względu na cenne w tym okresie dodatki - świeże, młode orzechy i rydze, na które sezon już się kończy... Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka żywność
Zapomniane warzywa sezonowe wracają na stoły Skorzonera, topinambur, pasternak, jarmuż, brukiew - to tylko niektóre z warzyw używanych kiedyś w kuchni. Potem zostały zastąpione innymi, często importowanymi. - Teraz wracają do łask - mówi Anna Popek. Zobacz więcej na temat: Anna Popek warzywa