Kutia Jest jedną z 12 potraw tradycyjnej wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej, a jej sekret kryje się w... przepisie babci reportera Czwórki. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka kulinaria święta Jakub Jamrozek
Bunc, bryndza, oscypki... Jak rozpoznawać dobre polskie sery? Nie wszystkie sery pochodzące z górskich terenów to oscypki. Te dobrze nam znane - małe i często wędzone - to właściwie redykołki i korbacze. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Podhale tradycja Trójka
Sałatka z pęczakiem - danie idealne do pracy Proponujemy dziś sycącą sałatkę z kaszą pęczak i pieczonymi warzywami. - To sałatka na ciepło z korzeniowymi warzywami i owocowym winegretem - mówi Iga Sekuła, współwłaścicielka Klubo-Jadalnia "Wars and Sawa". Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne Trójka warzywa
Idzie moda na miejskie miody - Nazywają się "mokotowski" lub "białołęcki, a powstają w ulach rozmieszczonych na miejskich dachach - mówiła o jednym z nowych trendów kulinarnych w Polsce Małgorzata Minta, uczestniczka targów Expo w Mediolanie. Zobacz więcej na temat: Dwójka EXPO 2015 jedzenie Łukasz Modelski
Polskie smaki na Expo. Czym urzekliśmy Włochów Tegoroczne Expo jest świętem kuchni. O polskiej obecności na wystawie opowiada Małgorzata Minta, dziennikarka kulinarna, tuż po powrocie z Mediolanu. Zobacz więcej na temat: EXPO 2015 jedzenie
Nielegalne menu. Co Polacy jedli pod okupacją – Jeśli ktoś radził sobie na czarnym rynku, coś lepszego mogło trafić do jego spiżarni – mówiła Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni". Zobacz więcej na temat: Aldona Łaniewska-Wołłk II wojna światowa kulinaria KULTURA okupacja niemiecka
Przepisy kuchni polskiej pod okupacją Zapraszamy na rozmowę o tym, jak radzono sobie podczas okupacji, co jedzono, jak gromadzono i pozyskiwano żywność. Zobacz więcej na temat: II wojna światowa kulinaria okupacja niemiecka
Kimchi zamiast kebaba? Moda na kuchnię z Korei - Trendy pokazują, że zainteresowanie kuchnią koreańską będzie rosło przynajmniej do 2018 roku - opowiadała w Dwójce autorka książki "Tradycje kulinarne Korei”. Zobacz więcej na temat: Korea Południowa kulinaria KULTURA Łukasz Modelski
Co łączy polski i koreański jadłospis? O tym porozmawiamy w najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" z autorką książki "Tradycje kulinarne Korei”. Zobacz więcej na temat: Korea Południowa kulinaria
"Masakra" - zakrapiana miejska odyseja Najnowsza powieść Krzysztofa Vargi to podróż przez nocne ulice Warszawy. Główny bohater na swojej drodze spotka różne nieszablonowe postaci i coraz bardziej się upija. Zobacz więcej na temat: Krzysztof Varga KSIĄŻKA kulinaria KULTURA literatura Łukasz Modelski Warszawa
Powieść milicyjna, czyli raki w służbie kontrrewolucji - Pół życia jadałem w knajpach PRL, a zupy rakowej w menu nigdy nie widziałem - żalił się znawca PRL-owskiej literatury kryminalno-propagandowej Andrzej Potocki. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria KULTURA literatura Łukasz Modelski PRL propaganda
Menu rodem z PRL-owskiego półświatka Co się jada, a zwłaszcza pija w "powieści milicyjnej", jak ją określał Stanisław Barańczak, opowie koneser tej literatury Andrzej Potocki. Zobacz więcej na temat: kulinaria literatura PRL
Czy można zjeść jajko Kolumba? Według jednego z dawnych przepisów jest to możliwe. O sposobach na - nie tylko wielkanocne - jaja dyskutowaliśmy w świątecznym wydaniu "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Dwójka jajecznica jajko na twardo KULTURA Łukasz Modelski Wielkanoc
Jaja wg dawnych polskich książek kucharskich O przepisach z mniej znanych, niesłusznie zapomnianych kulinarnych źródeł porozmawiamy w "Drodze przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jajecznica jajko na twardo Wielkanoc
Być jak Makłowicz i Gessler. Polak w kuchni Magda Gessler, Robert Makłowicz, Karol Okrasa czy Pascal Brodnicki od lat kreują kulinarne gusty Polaków. Jacy jesteśmy w kuchni naprawdę? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Piotr Firan
Przepis na najlepsze pączki Najważniejszy jest proces smażenia. - Odradzam olej rzepakowy, lepiej użyć smalcu, lub łoju wołowego. Pączki nabiorą w nim tradycyjnego smaku - mówił w Jedynce Piotr Bruś-Klepacki. Zobacz więcej na temat: Bogdan Sawicki kulinaria przepisy kulinarne zdrowie
Tłusty czwartek pączkami i faworkami stoi Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to nie będzie mu się wiodło. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie żywność
Dieta bezglutenowa dla zdrowia i sylwetki Jeśli twój organizm nie toleruje glutenu, musisz wyeliminować to białko ze swojej diety. Na liście produktów zakazanych są pozycje, które mogą zaskakiwać. Zobacz więcej na temat: dieta Roman Czejarek zdrowie NAUKA