Dolmades - smak Grecji w liściach winogron Dolma to potrawa z mięsa i ryżu, charakterystyczna dla kuchni greckiej, ale i azerskiej. Przypomina popularne gołąbki, ale zamiast kapusty używamy liści winogron. To danie pod różnymi nazwami znajdziemy niemal w całym regionie Morza Śródziemnego. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Baranovski z "Nie mamy nic". Tak powstawał ten klip - Miała to być zwykła, ciepła, przyjemna historia, taka bez scenariusza, za to z wakacyjnym vibe'em i fajnym klimatem - mówią Wojtek Skrzypczyński i Michał Sierakowski, twórcy klipu do utworu "Nie mamy nic" Baranovskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie muzyka rozrywkowa Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski Oliwia Krettek
Siga siga, czyli święty spokój. Sposób na dobre życie według Greków Duńczycy mają hygge, Hiszpanie mówią "mañana", a Grecy, którzy kochają morze i święty spokój - "siga siga". - U Greków liczy się nie tylko dobra kuchnia, ale cały pozytywny tryb życia - mówiła Sabina Francuz, autorka książki "Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Grecja wakacje
"Zapraszamy do stołu". Miód w naszej kuchni Jest pyszny, a jedzony w odpowiedniej ilości, także zdrowy. Jak wykorzystać miód w kuchni? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Pasta i basta. Historia Włoch w dziesięciu daniach - Do połowy XIX wieku we włoskich książkach kucharskich praktycznie nie było przepisów na makaron. Od dwóch wieków mówimy więc o prawdziwej rewolucji na włoskim talerzu - przekonuje Luca Cesari, autor książki "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia włoska jedzenie STYL ŻYCIA gotowanie Jakub Jamrozek
Churrasco. Jak grilluje się w Brazylii? Początkowo słowo "churrasco" określało sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Dziś jest to termin, który zawiera wszystkie tajemnice grilla po brazylijsku. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Churrasco. Jak przygotować mięso z grilla po brazylijsku? Churrasco był to początkowo sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Ten sposób podawania potraw pochodzi z południa Brazylii. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Elektryczne rowery i kulinarna podróż do USA - zacznij z nami dzień Sprawdzimy, co trzeba zrobić, by dostać dofinansowanie do roweru elektrycznego, ruszymy w kulturalną podróż do Skandynawii i kulinarną - do USA. Zobacz więcej na temat: Czwórka Skandynawia USA
"Zapraszamy do stołu". Miód Słodki, pyszny, ale i zdrowy, ma niemal magiczne właściwości. Może być spadziowy, lipowy, kasztanowy.. Jego rodzajów jest mnóstwo. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Chimichanga - jak przygotować ją samodzielnie w domu? Chimichanga - ulubione danie jednego z superbohaterów: Deadpoola - powstała podobno przez przypadek i jest uwielbiana przez fanów kuchni meksykańskiej. Sprawdzamy, jak przyrządzić ją we własnej kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie jedzenie kuchnia Małgorzata Jakubowska Mateusz Kulik kuchnia meksykańska przepisy kulinarne
"Zapraszamy do stołu". Jak zrobić domowy hummus? Przepisów, jak przyrządzić w domu hummus, jest mnóstwo. Ale jest także miejsce na eksperymenty i szukanie własnej, pysznej receptury! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
(Wy)luzowany kurczak w marynacie. Jak przyrządzić to danie? Co tydzień zapraszamy w kulinarną podróż dookoła świata. Tym razem wylądowaliśmy w Portugalii, by spróbować peri peri. To "luzowany" - czyli pozbawiony kości - kurczak w specjalnej marynacie. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zabawa Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Jedzmy hummus! Hummus zyskał w Polsce dużą popularność i na stałe zagościł w większości sklepów. Choć jest bardzo zdrowy, to wiele osób nadal go nie spróbowało. Dla wielu osób jest to ważne element diety wegetariańskiej i wegańskiej. Czym jest hummus i co warto o nim wiedzieć? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
"Zapraszamy do stołu". Pora na piknik! Wolny i słoneczny dzień to doskonała okazja do zorganizowania pikniku. Jak zorganizować udany piknik? Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
"Zapraszamy do stołu". Gofry szpinakowe Słodkie gofry, z bitą śmietaną lub z owocami, są bardzo popularne. Ale spróbujmy czegoś innego! Gofry ze szpinakiem są wyśmienite, a dodatki, z jakimi można je podawać to już tylko kwestia naszej kulinarnej fantazji! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Ranking najlepszych restauratorów w Polsce Powstał ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce. To lista przedsiębiorców, którzy potrafią zadbać zarówno o najlepszy smak i najciekawsze menu, jak i o atmosferę panującą w lokalu. Większość dostrzeżonych restauracji działa w Warszawie lub Krakowie. Zobacz więcej na temat: restauracja ranking Dwójka Łukasz Modelski
"Zapraszamy do stołu". Pasztet warzywny Wielkanocny stół jest pełen smakołyków. Wśród nich może się znaleźć także pasztet, ale przygotowany tym razem z warzyw. Najczęściej do jego przygotowania używana jest fasola, soczewica lub ciecierzyca, ale możliwości jest mnóstwo. Przygotujmy razem przepyszny i szybki pasztet warzywny! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci gotowanie edukacja
Wielkanoc wege. Babki kokosowe, majonez z ziemniaka i jaja z tofu Podczas Bożego Narodzenia jemy mniej mięsa niż na Wielkanoc. - Te święta kojarzą się głównie z produktami pochodzenia zwierzęcego. Jemy jajka, wędliny i mięsa. Ale wegańska Wielkanoc to nie jest nic skomplikowanego - mówi Paweł Ochman z bloga Weganon.pl. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Wielkanoc Mateusz Kulik dieta zdrowie