Vienio o tym, jak wykradł "mięso" od ludzi Przepuszczając człowieka przez pryzmat jego upodobań kulinarnych, dużo można się o nim dowiedzieć - przekonuje Vienio i opowiada o "Brzuchomówcach" - pierwszej książce swojego autorstwa. Zobacz więcej na temat: Czwórka KSIĄŻKA STYL ŻYCIA Vienio Kasia Dydo
Grochówka Co jadali żołnierze polscy w czasach zaborów, II wojny światowej i na misjach pokojowych? Skąd wzięła się wojskowa grochówka? Odpowiedzi na te i inne pytania będzie można znaleźć własnie w naszej kulinarnej audycji. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia
"EKOiści". Jak nie marnować żywności? - Jestem ambasadorką hasła, że najlepiej jest "gotować ze światła w lodówce". Bo najbardziej kreatywne potrawy wychodzą tylko z dwóch składników - mówiła Sylwia Majcher. O tym, jak świadomie minimalizować produkcję śmieci, jak planować zakupy i nie marnować żywności - rozmawialiśmy w pierwszej odsłonie "EKOistów". Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia Karina Terzoni STYL ŻYCIA zakupy
Smak ramenu. Azjatycki klasyk w domowej kuchni Najpierw oszaleliśmy na punkcie kuchni chińskiej, potem była pizza, kebab, sushi i burgery, a teraz wszyscy jedzą ramen. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie gastronomia hobby Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Dżem z zielonych pomidorów Znakomity do nadziewania rogalików i naleśników. A do jego przygotowania potrzebne będą.. zielone, czyli niedojrzałe pomidory. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia pomidory
Trucizna w kulturze. Od Śnieżki aż po smog Sokrates wypił cykutę, Kleopatra umarła od jadu. Trucizny towarzyszą człowiekowi od wieków, można nawet powiedzieć, że od momentu odkąd zaczął on jeść. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska KULTURA jedzenie STYL ŻYCIA
Inessa Kim poleca placki z kimchi Kuchnia koreańska jest jedną z najzdrowszych na świecie. I jedną z najprostszych. Potrawy można przygotować samemu we własnym domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby STYL ŻYCIA Mateusz Kulik gotowanie
Dania kuchni koreańskiej poleca Inessa Kim Kuchnia koreańska jest jedną z najzdrowszych na świecie. I jedną z najprostszych. Potrawy można przygotować w warunkach domowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby
Czy w kuchni można zmieniać świat na lepsze? Bohaterki filmu "Boginie jedzenia" nie mają co do tego wątpliwości - gastronomia jest platformą komunikacji z innymi, daje możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także rozwoju lokalnego biznesu. Wtóruje im w tym Maya Gallus, reżyserka filmu "The Heat: A Kitchen (R)evolution". Zobacz więcej na temat: Czwórka FILM kino STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska
Pierogi z owocami Pierogi ze śliwkami są pycha. Przygotowanie pierogów z owocami jest bardzo proste, posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia
Palona wołowina - przepis Jakuba Botty Szef kuchni Jakub Botta zdradza przepis na swoje popisowe danie. Jak zrobić chrust z ziemniaków i paloną wołowinę? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia STYL ŻYCIA gotowanie hobby Mateusz Kulik
Wielokolorowa soczewica. Jej kolor dobierz do przypraw Soczewica kiedyś, w polskich książkach kulinarnych królowała - mówi Bartek Adamski, szef kuchni. - Była bardzo popularnym tematem, wręcz obowiązkowym. Królowała przede wszystkim w wiejskich domach - dodaje. Zobacz więcej na temat: jedzenie Maciej Wójcik gotowanie Czwórka
Kuchnia Jane Austen. Gotujesz rozważnie czy romantycznie? Prekursorka nowoczesnej powieści realistycznej jak nikt pisała o miłości. Jej książki wyróżniają się celną obserwacją psychologiczną, ironicznym humorem demaskującym obłudę w sferze uczuciowo-moralnej oraz niezłą kuchnią. Zobacz więcej na temat: Czwórka KULTURA Jane Austen Beata Kwiatkowska
Konfitura ze skórki arbuza Potrzebna będzie skórka arbuza i ..cukier. To wszystko. Gotową konfiturę można wykorzystać do np. do dressingu, tarty lub rożków ze szpinakiem i serem. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia arbuz
Agnieszka Kręglicka, czyli mistrzyni smaku - Kuchnia nigdy się nie nudzi, to jest w niej najpiękniejsze - mówi Agnieszka Kręglicka, znana restauratorka i kreatorka smaków. Jakie smaki królują w kuchni naszego gościa? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo STYL ŻYCIA jedzenie gotowanie gastronomia Jolanta Fajkowska Agnieszka Kręglicka Barack Obama
Marmolada dyniowo-pomarańczowa Jest bardzo, bardzo słodka. Można wykorzystywać np. do ciast lub na kanapki z białym serem.. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia dynia
Sałatka z ośmiornicy wg Arkadiusza Płońskiego Gdyby porównać go do dania, to mógłby być wołowiną w pięciu smakach, bo doskonale orientuje się w wielu kuchniach świata. Nam Arkadiusz Płoński zdradza przepis na sałatkę z ośmiornicy. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik hobby
Jajka zapiekane w tostach z pomidorami Proste i szybkie do przyrządzenia danie. Spróbujcie! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kuchnia