Ucztowanie nigdy nie jest tylko jedzeniem Dlaczego świętowanie niemal zawsze związane jest ze spożywaniem potraw? Między innymi o tym rozmawialiśmy z autorkami tomu "Terytoria smaku. Studia z antropologii i socjologii jedzenia". Zobacz więcej na temat: antropologia Dwójka jedzenie kuchnia kulinaria KULTURA KULTURA Piotr Kędziorek Wigilia
Dlaczego karp. Historia nieświąteczna Hodowano go już w średniowieczu, ale marketingowy sukces zawdzięcza... okresowi PRL. Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria tradycja Wigilia
Kutia Jest jedną z 12 potraw tradycyjnej wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej, a jej sekret kryje się w... przepisie babci reportera Czwórki. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka kuchnia polska kulinaria święta Jakub Jamrozek
Grzegorz Łapanowski i świąteczna kuchnia Kucharz, autor książek i programów kulinarnych i twórca fundacji "Szkoła na Widelcu" odwiedził Czwórkę, by opowiedzieć o bożonarodzeniowych tradycjach. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka gotowanie Grzegorz Łapanowski Kamil Jasieński kuchnia kulinaria
Wigilia wege Pierogi, grzyby, bigos, barszcz z uszkami czy ciasta - wszystkie te świąteczne potrawy można przygotować bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Czwórka Kaja Zemła kuchnia kuchnia wegetariańska kulinaria Patryk Kuniszewicz święta
Wrocław od kuchni, czyli kulinarne wycieczki po mieście Agnieszka Szydziak i Aneta Pacuła-Podemska bacznie śledzą trendy we wrocławskiej gastronomii, oprowadzają smakoszy kulinarnymi szlakami i organizują spotkania z szefami kuchni oraz degustacje. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka jedzenie Kamil Jasieński kuchnia kulinaria restauracja turystyka Wrocław
Noma. Sekrety najlepszej restauracji świata Kopenhaska restauracja słynie nie tylko ze znakomitej kuchni, ale i z bajecznej obsługi. O fenomenie tego lokalu opowiadała w Dwójce Flawia Borawska, młoda kucharka, która odbyła tam staż. Zobacz więcej na temat: Dania Flawia Borawska jedzenie Kopenhaga kulinaria Łukasz Modelski
Ewa Wachowicz w Wigilię kombinuje z rybą - Od wielu lat moja rodzina domaga się z tych samych dań. Staram się jednak, by choć jedna nietypowa potrawa znalazła się na wigilijnym stole. I to jest właśnie pomysł na rybę - mówi Ewa Wachowicz. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie gotowanie jedzenie kulinaria przepisy kulinarne święta Wigilia Ewa Wachowicz
Co się je na świecie w Święta? W audycji przyjrzymy się kulinarnym tradycjom świąt Bożego Narodzenia w różnych kulturach i zakątkach świata. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie kulinaria
Noma. Najlepsza restauracja świata od kuchni Gościem "Drogi przez mąkę" będzie Flawia Borawska, młoda kucharka, która odbyła staż w kopenhaskiej Nomie. Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria
Monika Mrozowska i jej "Słodkie i zdrowe" przekąski - Dzieciństwo kojarzy mi się z kluskami leniwymi z Zakopanego. To był jednocześnie obiad i deser, a ja potrafiłam zjeść kilka porcji! - wspomina aktorka. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Karina Terzoni Katarzyna Dydo KSIĄŻKA kulinaria literatura monika mrozowska
Wrocław. Kulinarna twarz miasta Gośćmi "Tędy po Trendy" będą Agnieszka Szydziak i Aneta Podemska - pomysłodawczynie Kulinarnego Biura Podróży "Still Hungry". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia kulinaria
Monika Mrozowska o najsłodszej diecie Jeśli nie możesz żyć bez słodkości i przez to dręczą cię wyrzuty sumienia - koniecznie posłuchaj rad naszego gościa, Moniki Mrozowskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta kulinaria moda zdrowie
Wyprawa do Japonii. "To zupełnie inny świat" - Przyroda, kuchnia, kultura, a przede wszystkim ludzie - każdy z tych elementów różni Japonię od naszego kraju - mówi studentka i podróżniczka Dominika Markiewicz. Zobacz więcej na temat: Czwórka Japonia kulinaria Piotr Firan podróże Podróże z Czwórką religia tradycja
Jak bardzo zmieniamy się w wiekiem? W poniedziałkowym "Efekcie WOW" zapytamy słuchaczy m.in. o to, czy to, czego nie lubili jeść w dzieciństwie, dziś już im smakuje. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria psychologia zabawa zdrowie
Niezwykłe wypieki na wyjątkową imprezę W mikołajkowy poranek odwiedziła nas Olga Głębicka, cukierniczka, mistrzyni ceremonii, celebracji, urządzania przyjęć i podejmowania gości. Zobacz więcej na temat: Czwórka internet Jan Dąbrowski kulinaria youtube
Charles Daigneault i jego kulinarny imprezownik - Ważne, by - zanim coś ugotujemy - wyobrazić sobie, jak to ma smakować. Dobrze jest mieć świadomość smaków - mówił Charles Daigneault, autor książki "Imprezownik kulinarny". Zobacz więcej na temat: Charles Daigneault Czwórka kulinaria Piotr Firan
Kim Dae-hwan: flaki to zupa kontrowersyjna Jak Koreańczycy odbierają Polaków? Czy w naszej kuchni są potrawy dla nich nieakceptowalne? Czy polska kultura wydaje im się egzotyczna? Zobacz więcej na temat: FILM Korea Południowa kuchnia kulinaria KULTURA podróże Tomasz Michniewicz