Jajka są dobre dla nas, ale nie przesadzajmy z ich spożyciem Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie maksymalnie 10 jaj tygodniowo, ale trzeba wziąć pod uwagę ich wykorzystanie przy produkcji ciast, makaronów czy kotletów. Dlaczego powinniśmy jeść jajka - tłumaczyła dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia Zobacz więcej na temat: Wielkanoc jajko dieta Elżbieta Mamos
Dlaczego Polska ma tak mało znanych marek żywnościowych? Mimo, że Polska jest znaczącym producentem i eksporterem żywności, wciąż nie dorobiła się produktów markowych, rozpoznawalnych na świecie. Zobacz więcej na temat: promocja marka narodowa marka Elżbieta Mamos
Rosja nie chce białoruskiego nabiału. Lukaszenka oburzony Prezydent Aleksander Łukaszenka zaleca poszukiwania nowych rynków zbytu dla białoruskich produktów spożywczych. Nawiązał w ten sposób do powtarzających się problemów z eksportem białoruskiego mięsa i nabiału do Rosji. Zobacz więcej na temat: Białoruś eksport
Rocznie wyrzucamy żywność za 2,5 tys. zł Czteroosobowa rodzina może tracić rocznie nawet 2,5 tys. zł kupując żywność, która trafia później na śmietnik. Polacy rocznie marnują jej ok. 9 mln ton. Ministerstwo Środowiska wskazuje, że jednym ze sposobów ograniczającym marnotrawstwo może być prosta lista zakupów. Zobacz więcej na temat: finanse oszczędności
Problemy branży mięsnej - ASF i nie tylko Polska branża mięsna w roku ubiegłym wyeksportowała towary za prawie 5 i pół miliarda euro. Boryka się jednak z wieloma problemami. Najważniejszy z nich to Afrykański Pomór Świń i raczej się z nim szybko nie uporamy - ocenia doktor habilitowany Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Mamos
Jemy coraz zdrowszą żywność Według najnowszego raportu „Health & Wellness Progress” w ubiegłym roku na świecie zmieniono skład prawie 34 tysięcy produktów, tak aby miały bardziej pozytywny wpływ na zdrowie klientów. W przypadku żywności zmiany składu dotyczyły przede wszystkim zmniejszenia ilości soli i cukru. Podsumowanie sporządziła organizacja The Consumer Goods Forum, promująca działania prozdrowotne i zrzeszająca prawie sto międzynarodowych korporacji produkujących żywność i kosmetyki oraz wielkich sieci handlowych. Zobacz więcej na temat: raport zdrowie
Konkurs specjałów przed targami World Food. Były zaskoczenia Tradycyjnie przed kwietniowymi targami World Food rozstrzygany jest konkurs na najlepsze produkty i specjały spożywcze. W tym roku oceniono ich ponad 160 w 14 kategoriach. Były oczywiście kulinarne nowinki, nieoczekiwane nawet dla jury, w którym zasiadali znani kucharze i specjaliści od żywności i żywienia. Zobacz więcej na temat: targi Aleksandra Tycner
Lody dzielą się na impulsowe, familijne i multipaki Polski rynek lodów od kilku lat stabilnie rośnie, konsumenci częściej sięgają po lody także w chłodniejszych okresach roku. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Mamos
Żywność ekologiczna, czyli jaka? Żywność ekologiczna staje się staje się coraz popularniejsza. Jej produkcja jest regulowana rozporządzeniem UE, które wyraźnie określa, jakie normy muszą spełnić producenci, by ich by ich produkty trafiły na półkę BIO. Wedle przepisów unijnych - oraz obowiązujących w Polsce norm - za żywność ekologiczną uważa się tę wyprodukowaną według zasad najbardziej zbliżonych do upraw naturalnych, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych nawozów czy dodatków do pasz - tłumaczyła w "Pogotowiu konsumenckim" Dorota Metera, ekspert do spraw żywności ekologicznej. Zobacz więcej na temat:
Tort z wątróbki, czyli walka z marnowaniem jedzenia Tort z wątróbki wydaje się czymś, co nie przejdzie nikomu przez gardło. Jednak okazuje się, że w smaku jest fenomenalny! Co więcej, zaletą takiego pomysłu jest również to, że w domu marnuje się mniej żywności. Przykłady innych dań, które można przyrządzić z resztek jedzenia podsuwała Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję". Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek STYL ŻYCIA zdrowie i dieta jedzenie gotowanie
Cedrob wspiera rozwój. Milion złotych na granty Jeszcze tylko do poniedziałku 26 marca można składać wnioski do udziału w konkursie grantowym "Wspieramy Rozwój", organizowanym przez firmę Cedrob. W sumie w puli nagród jest milion złotych. Pieniądze trafią do najlepszych projektów rozwojowych z takich dziedzin jak kultura, edukacja, sport czy inicjatywy społeczne. Zobacz więcej na temat: konkurs rozwój edukacja społeczeństwo csr
Sól - "biała śmierć" na naszym stole Polacy jedzą zbyt dużo soli. Jej nadmiar w naszej diecie prowadzi do wielu chorób. Jakich? O to Elżbieta Mamos zapytała profesora Mirosława Jarosza, dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: sól dieta Elżbieta Mamos
Obiad z resztek, czyli jak nie wyrzucać 50 kg jedzenia - Marnowanie żywności często wynika z bezmyślności albo ze słabej jakości kupowanych produktów - przypominała w Dwójce Monika Kucia, kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski Monika Kucia KULTURA
Pomóżmy nakarmić tych, których nie widać... W 300 miejscowościach w Polsce ok. 30 tysięcy wolontariuszy zbiera żywność dla osób potrzebujących. Dziś jest ostatni dzień dwudniowej zbiórki, która przebiega pod hasłem "Nakarmić tych, których nie widać". Zobacz więcej na temat: POLSKA Krzysztof Grzesiowski pomoc
Nakarmić tych, których nie widać Właśnie trwa Wielkanocna Zbiórka Żywności Banków Żywności. Otrzymają ją samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy, nie stać na zakup żywności. Zobacz więcej na temat: banki społeczeństwo
O korzyściach z jedzenia kiszonek - Nasza dieta w okresie przedwiośnia powinna bazować na warzywach korzennych, warzywach, które przezimowały i na kiszonkach - podkreśliła w radiowej Jedynce dietetyk Justyna Marszałkowska. Zobacz więcej na temat: dieta zdrowie Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Wyższe ceny owoców. Tracą i producenci, i konsumenci Ubiegły sezon okazał się być bardzo nieudany dla sadowników. Oficjalnie zbiory były mniejsze o 30 procent, co przełożyło się na wzrost ceny owoców. A to uszczupla zasobność konsumenckich portfeli. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner owoce
Trudny początek roku dla producentów koncentratu jabłkowego Sezon 2017/18 jest niewątpliwie jednym z trudniejszych w dla polskich producentów koncentratu jabłkowego ostatnim dziesięcioleciu. Zazwyczaj z początkiem wiosny rozpoczynał się największy eksport tego produktu z Polski, niestety nie w tym sezonie - ocenia Barbara Groele z Krajowej Unii Producentów Soków. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Mamos eksport