Targi World Food - okazja dla polskich producentów żywności Od 10 do 12 kwietnia odbędzie się piąta edycja targów World Food. Przyjeżdża na nie kilkuset kupców i wystawców praktycznie z całego świata. Targi są ważne dla polskich producentów żywności, którzy poszukują rynków zbytu dla swoich produktów. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner targi Warszawa mleko
Pułapki na konsumentów Po które produkty sięgamy częściej? Po te, które zawierają dodatkowe składniki czy te, które ich nie zawierają? Jakimi sposobami producenci towarów, które stoją na półkach sklepowych próbują przyciągnąć uwagę konsumentów? Zbadała to grupa psychologów ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Zobacz więcej na temat: psychologia badania rynku Piotr Gociek Daniel Wydrych
Cenowe zamieszanie na rynku żywnościowym Jeszcze kilka tygodni temu prognozy mówiły o wzroście cen pszenicy powyżej tych z poprzedniego roku. Nic takiego się jednak nie wydarzyło. Dość nieoczekiwanie zachowuje się też rynek trzody chlewnej w Polsce. Produkcja żywności ciągle potrafi zaskakiwać. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner
Dubaj: polskie firmy promują się na targach żywności Ponad 60 polskich firm prezentuje swoje produkty w Dubaju na Gulfood - największych targach żywności w rejonie Zatoki Perskiej. Co roku odwiedza je prawie 100 tysięcy gości ze 185 krajów. Zobacz więcej na temat: Dubaj Anna Dudzińska targi
Suwerenność żywnościowa - z czym to się je? W Polsce i na świecie coraz większym zainteresowaniem cieszą się różnego rodzaju inicjatywy zwracające uwagę na to, jak wytwarzana jest żywność i czy cały łańcuch żywnościowy opiera się na zasadach poszanowania przyrody i pracującego na roli człowieka. O nowym rozumieniu pojęcia "suwerenności żywnościowej" Elżbieta Mamos rozmawiała z Jędrzejem Cyganikiem z Forum Suwerenności Żywnościowej. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Mamos
Ekorolnictwo: kiedyś hobby, dziś konkurencyjny biznes Rolnictwo ekologiczne to dziś nie tylko moda, ale również biznes. Polscy producenci ekologicznej żywności muszą jednak coraz bardziej konkurować z zagranicznymi dostawcami, którzy coraz bardziej opanowują sklepy sieci handlowych działajacych w naszym kraju. Zobacz więcej na temat: rolnictwo ekologia ekonomia
Małe sklepy i catering. Nie zawsze wszystko jest w porządku Z ostatniej kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK-u w małych sklepach z tradycyjną obsługą wynika, że ponad 78 procent z nich miało jakieś kłopoty - najczęściej z cenami, które powinny być umieszczane na wywieszce lub na towarze. O tym, na co zwracać uwagę na zakupach i przy zamawianiu cateringu rozmawialiśmy w "Pogotowiu konsumenckim" w Polskim Radiu 24. Zobacz więcej na temat: Sylwia Zadrożna ceny żywności ceny UOKiK konsument
Co i w jakim czasie jeść, aby lepiej się czuć? Kończy się karnawał, a co za tym idzie powinniśmy zapomnieć o niektórych smakołykach i zacząć rozsądnie się odżywiać. Katarzyna Pruchnicka i Daria Ładocha mają kilka rad. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka jedzenie zdrowie dieta diety
Widmo ASF. Czym zastąpić chów trzody chlewnej? Afrykański Pomór Świń wymusza zmiany w gospodarowaniu na wsi. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przeanalizował możliwości przestawienia się rolników, którzy z powodu ASF zrezygnowali z chowu i hodowli trzody chlewnej na rzecz innych rodzajów produkcji. Zobacz więcej na temat: Dariusz Kwiatkowski świnie afrykański pomór świń
Drobiarze szukają nowych rynków W minionym roku wyprodukowano w Polsce około dwóch milionów 300 tysięcy ton mięsa drobiowego, co daje nam pierwsze miejsce w Europie. Z tego 40% zostało sprzedane za granicę, głównie do Unii Europejskiej. Tam polscy drobiarze ze względu na przewagi cenowe utrzymają silną pozycję. Jednak dla dalszego rozwoju konieczne jest zwiększenie sprzedaży na rynkach krajów trzecich. Zobacz więcej na temat: eksport Dariusz Kwiatkowski
Trendy, które decydują o tym co jemy Portal FoodNavigator.com opublikował analizę Soil Association, z której wynika, że rynkiem żywności rządzi dziś 6 głównych trendów. Zobacz więcej na temat: jedzenie ekologia
Pączek droższy w tym roku, ale żywność stanieje Pączek zdrożał w tym roku, bo zdrożały jaja i masło, ale ceny żywności powinny pójść w dół. Zobacz więcej na temat: Justyna Golonko rolnictwo ceny żywności
Liofilizacja. Patent Indian wykorzystywany przez alpinistów Już kilkaset lat temu andyjscy Indianie Quechua odkryli sposób, dzięki któremu mogli przechowywać żywoność przez długie miesiące. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz dieta góry alpinizm zdrowie zdrowe odżywianie NAUKA
Rośnie popyt na mniej kalorii Wprawdzie tradycyjne wyroby cukiernicze, w tym pączki, dominują na naszym rynku, to rośnie zauważalnie popyt na mniej kaloryczne produkty, które uchodzą za zdrowsze i mniej tuczące. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek pączki
Lekarze: pączki nie są dobre dla wszystkich Powinny ich unikać osoby z cukrzycą, przewlekłym zapaleniem wątroby czy chorą trzustką. Zjedzenie dużej ilości pączków jest obciążeniem także dla zdrowego organizmu - przypominają przed tłustym czwartkiem specjaliści. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek NAUKA zdrowie dieta
Rola żywienia w terapii nowotworowej W tłusty czwartek nie będziemy mówić w "Eurece" o pieczeniu i jedzeniu kalorycznych pączków czy faworków. Będzie jednak dużo o jedzeniu i dobrym odżywianiu, szczególnie w chorobie nowotworowej i procesie zdrowienia. Zobacz więcej na temat: nowotwory jedzenie
Jaki był miniony rok dla przemysłu spożywczego? W 2017 roku w cały polski przemysł spożywczy zainwestowano około 8 miliardów złotych. Wzrost nakładów w relacji do 2016 roku nie jest duży, ale i tak cieszy - przyznaje Marta Skrzypczyk, ekspert z banku BGŻ BNP Paribas. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Mamos
„Polska smakuje” w aplikacji na smartfona Hasło "Polska smakuje" od kilku już lat firmuje dużą kampanię, której celem jest promocja polskich produktów rolno-spożywczych w kraju i zagranicą. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner rolnictwo