Polskie Radio
Section05

Główny Inspektor Sanitarny

Rzecznik GIS: krótkotrwałe spożycie skażonych jaj niegroźne

- Spożycie jajka, w którym są pozostałości antybiotyków, nie jest niebezpieczne dla zdrowia. Natomiast gdyby to spożycie było długotrwałe, mogłoby wpłynąć na florę bakteryjną konsumenta. Takie wypadki niestety zdarzają się we wszystkich krajach unijnych - mówił w audycji "W samo południe" Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA konsument zdrowie Krzysztof Grzesiowski

Potencjalnie skażone jaja w Polsce. Szybka reakcja GIS

Do Polski trafiło około 40 tysięcy jaj które mogą być skażone fipronilem - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Rzecznik prasowy inspektoratu Jan Bondar powiedział w Polskim Radiu 24, że dystrybucję jaj udało się zatrzymać zanim trafiły one do klientów. - To były jaja ugotowane na twardo, już bez skorupek. Miały trafić do produkcji garmażeryjnej - mówił przedstawiciel GIS.
Zobacz więcej na temat:  Jaja w kuchni jajka faszerowane

Główny Inspektor Sanitarny: staramy się działać nowocześnie

Według nieujawnionego projektu ustawy Główny Inspektorat Sanitarny, Krajowe Biuro ds. Przeciwdziałania Narkomanii, Krajowe Centrum ds. AIDS i Państwowa Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych mają zostać zlikwidowane. Ich działania przejmie Urząd Zdrowia Publicznego. O konsekwencjach tej zmiany mówił w Polskim Radiu 24: Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Marek Posobkiewicz

Suplementy diety groźne dla zdrowia

"Rynek suplementów diety w Polsce to obszar wysokiego zagrożenia, niedostatecznie zdiagnozowanego i nadzorowanego przez służby państwowe" - alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Kontrole NIK wykazały wiele szkodliwych substancji w badanych preparatach. O problemie opowiedział gość Polskiego Radia 24 Grzegorz Hudzik, zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 zdrowie suplementy diety Najwyższa Izba Kontroli

Na co wracać uwagę przy świątecznych zakupach spożywczych

Jeśli zależy nam, by potrawy świąteczne były zdrowe i bezpieczne, powinniśmy zwracać uwagę na informacje na produktach. O bezpieczeństwie produktów żywnościowych mówili goście audycji Pogotowie konsumenckie Małgorzata Cieloch z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Grzegorz Chudzik, zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 żywność święta zakupy UOKiK ryby pasztet